Τρίτη 8 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συνέδριο ισχυροποίησης

Το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ αρχίζει αύριο Τετάρτη και τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος το υποδέχονται με τη βεβαιότητα πως θα συμβάλει αποφασιστικά στο να ανταποκριθεί το Κόμμα όσο το δυνατόν πληρέστερα στα σύνθετα καθήκοντα που οι καιροί και οι συνθήκες αναδεικνύουν, καθιστώντας τα στόχους προς επίτευξη που δεν παίρνουν αναβολή και μετάθεση.

Η σημασία και αυτού του Συνεδρίου τεράστια. Οχι μόνο για το ίδιο το Κόμμα, αυτό είναι φυσικό και αναμενόμενο. Το 17ο Συνέδριο συγκεντρώνει το ζωηρό ενδιαφέρον δυνάμεων από όλο τον κόσμο. Κάτι που αποτυπώνεται στη μεγάλη συμμετοχή των 80 αντιπροσωπειών κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων από κάθε γωνιά της Γης. Ο κατάλογος των κομμάτων που έχουν δηλώσει πως θα συμμετάσχουν στις εργασίες του είναι αποτέλεσμα και της έντονης διεθνούς δράσης του ΚΚΕ, της ανελλιπούς παρουσίας του σε διεθνούς αγώνες, σε διεθνή φόρα που είχαν στο επίκεντρό τους ζητήματα που καίνε τους λαούς του κόσμου και τα κινήματά τους. Είναι ακόμα αποτέλεσμα της συνεπούς στάσης του ΚΚΕ στην έκφραση διεθνιστικής αλληλεγγύης σε λαούς που δοκιμάζονται από την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. Το ΚΚΕ ήταν πάντα εκεί, συμβάλλοντας όπως μπορούσε, με τις δυνάμεις που είχε κάθε φορά, στους αγώνες τους, στις διεκδικήσεις τους, ενισχύοντάς τους πολύμορφα. Η παρουσία των 80 αντιπροσωπειών καταδεικνύει και το ενδιαφέρον των κομμάτων που εκπροσωπούν να ενημερωθούν για τις επεξεργασίες του ΚΚΕ, για την πολιτική του, για τη δράση του, να αντλήσουν συμπεράσματα από την πείρα του, να ανταλλάξουν εμπειρίες.

Αυτή είναι η μία πλευρά. Η δεύτερη έχει να κάνει με τη σημασία που έχει το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ στο εσωτερικό της χώρας μας. Χιλιάδες είναι οι φίλοι του, εργάτες του χεριού και του πνεύματος, ανάμεσά τους ακόμα και άνθρωποι που ανήκουν ιδεολογικά και πολιτικά σε άλλους χώρους, που αναγνωρίζουν όμως τη συνεισφορά του όλα αυτά τα χρόνια, από την ίδρυσή του ως σήμερα, στις κατακτήσεις του λαού, στην υπεράσπισή τους. Ολοι αυτοί στρέφουν το βλέμμα στο Συνέδριο του ΚΚΕ με την προσδοκία και την ελπίδα να δώσει αυτό αποφασιστική ώθηση στην ισχυροποίησή του. Ακριβώς γιατί κατανοούν πως αυτή θα μεταφραστεί σε δύναμη προς όφελός τους. Ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει ενίσχυση των αγώνων για τα λαϊκά δικαιώματα, ενίσχυση της προσπάθειας για τη διαμόρφωση συσπειρώσεων που θα οδηγήσουν στη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου που θα διεκδικήσει τη λαϊκή εξουσία.

Το Συνέδριο μπορεί να θέσει τις βάσεις για ταχύτερα βήματα προς μια τέτοια κατεύθυνση. Και είναι χιλιάδες αυτοί, ανεξάρτητα από το αν συμφωνούν σε όλα με το ΚΚΕ ή όχι, που κατανοούν πως μια τέτοια πορεία είναι πορεία υπεράσπισης και διεύρυνσης των λαϊκών συμφερόντων. Το ομολογούν άλλωστε όταν παραδέχονται με κάθε ειλικρίνεια πως το ΚΚΕ ήταν πάντα εκεί όποτε το χρειάστηκαν και όσο πιο δυνατό τόσο πιο ισχυρό το στήριγμά τους, τόσο πιο ζωντανή η ελπίδα για καλύτερες μέρες. Χρέος του ίδιου του Συνεδρίου είναι να ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους και θα το πράξει.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ