Στο επίκεντρο των συζητήσεων η ανάδειξη των χωρών της Μεσογείου σε πεδίο εκμετάλλευσης των λαών τους
Με τις τοποθετήσεις πολλών υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης ξεκίνησαν ουσιαστικά, χτες, οι εργασίες της Ευρωμεσογειακής διυπουργικής αναπτυξιακής και επιχειρηματικής συνδιάσκεψης στην Αθήνα. Αβίαστο συμπέρασμα από τις ομιλίες και τις επισημάνσεις στη συνδιάσκεψη είναι ότι αυτή την περίοδο συντελείται μια σημαντική φάση της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης στις χώρες της Μεσογείου που αποτελεί για το πολυεθνικό κεφάλαιο πεδίο δόξης λαμπρό, όσον αφορά στην κλιμάκωση της διείσδυσής του στην περιοχή. Πολύ περισσότερο, που οι πολυεθνικές και οι μεγιστάνες του πλούτου, στο κυνήγι της μεγιστοποίησης των κερδών τους, αναγκάζονται να τοποθετούν τα σωρευμένα κεφάλαιά τους σε «χαρτιά» και άλλους τομείς που έχουν «υψηλό ρίσκο»!
Του λόγου το αληθές επισήμανε και ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, τονίζοντας πως «η περίοδος που διερχόμαστε χαρακτηρίζεται από τα ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια και από την πλεονάζουσα ρευστότητα, η οποία κατευθύνεται ακόμη και προς υψηλού κινδύνου επενδύσεις»! Και θέλοντας να περιγράψει το μέγεθος των κινδύνων που ρισκάρουν οι κεφαλαιοκράτες, για να πετύχουν μεγαλύτερα ποσοστά κέρδους, ανέφερε πως «σχεδόν 120 δισεκατομμύρια ευρώ επενδύθηκαν κατά το 2004 σε ομόλογα με πολύ χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση ή ακόμη και χωρίς καμία διαβάθμιση» (!) Στη συνέχεια της ομιλίας, ο Γ. Αλογοσκούφης, άφησε να εννοηθεί ότι μεγάλο μέρος των παραπάνω κεφαλαίων, θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στις ευρωμεσογειακές χώρες, «όπου η συγκέντρωση του κεφαλαίου είναι χαμηλή, οι νέες επενδύσεις μπορούν να επιτύχουν με αρκετή ασφάλεια αποδόσεις μεγαλύτερες των επιτοκίων δανεισμού».
Ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας (όπως και άλλα κυβερνητικά στελέχη) ανέδειξε τη δυνατότητα - επιδίωξη της Ελλάδας να παίξει καίριο ρόλο στις επιχειρηματικές δραστηριότητες τόσο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όσο και στη λεκάνη της Μεσογείου. Μιλώντας στη συνδιάσκεψη, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα «προσβλέπει με αισιοδοξία στη δημιουργία της Ευρωμεσογειακής Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου», ενώ οριοθέτησε το στόχο της μετατροπής της χώρας σε «διεθνές εκπαιδευτικό, τουριστικό, ναυτιλιακό, τραπεζικό, εμπορικό και διαμετακομιστικό κέντρο».
Επισημαίνοντας ότι «οι χώρες της Νοτίου Μεσογείου γίνονται ολοένα και περισσότερο πόλος έλξης των επενδυτών και των αγορών τόσο της ΕΕ όσο και των ΗΠΑ», ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου στήριξε την επιχειρηματολογία του στις εξής παραμέτρους: Στην «αύξηση της αγοραστικής τους δύναμης», στη «ραγδαία αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών των κατοίκων τους», «στο άφθονο και χαμηλού κόστους ειδικευμένο εργατικό προσωπικό» και στην «επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων».
Ειδική αναφορά στις προσπάθειες της κυβέρνησης να διαδραματίσει η Ελλάδα ...πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκοσμιοποιημένη ανταγωνιστική αγορά, έκανε ο υφυπουργός Οικονομίας Χ. Φώλιας, που έθεσε την κυβέρνηση στη διάθεση κάθε «σωστής αναπτυξιακής πρωτοβουλίας», λέγοντας ότι η φιλοσοφία της είναι «να δώσει χώρο στην ιδιωτική πρωτοβουλία να αναπτυχθεί».
Ο Ελληνας επίτροπος της ΕΕ Σ. Δήμας, εντόπισε τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να κερδίσουν ακόμη και μέσα από δράσεις που έχουν να κάνουν με τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων! Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Φ. Φοντέν σκιαγράφησε την πρόσδεση των οικονομιών της Λεκάνης της Μεσογείου με την ΕΕ, λέγοντας ότι την τελευταία πενταετία η τράπεζα έχει δώσει δάνεια 8,5 δισ. ευρώ!
Στη συνδιάσκεψη συμμετέχουν 17 χώρες, εννέα υπουργοί και υφυπουργοί, 400 σύνεδροι και μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών.