Κυριακή 6 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μπροστά στο συνέδριο της

«Εκατόν ογδόντα πέντε χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά έχουν εξαφανιστεί από τον αγροτικό χάρτη μέσα στα είκοσι χρόνια μετά την ένταξη της χώρας μας στην ΕΕ. Η αγρότισσα, βουβό και ξεχασμένο θύμα, εξακολουθεί να ελπίζει στα προεκλογικά μεγάλα λόγια και υποσχέσεις». Μια διαπίστωση από την πρόεδρο της ΟΓΕ Καλλιόπη Μπουντούρογλου στην πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση της περασμένης Κυριακής. Εκδήλωση αφιερωμένη στο ένατο συνέδριο της ΟΓΕ που θα γίνει στις 8, 9 και 10 Απρίλη.

«Πάνω από 500.000 οι άνεργοι», επισήμανε η ομιλήτρια, οι μακροχρόνια άνεργοι, οι ελαστικά απασχολούμενοι με τις γυναίκες να κατέχουν το μεγαλύτερο μεράδι και να βιώνουν μια ασύλληπτη τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς. Και κάνοντας απολογισμό του χρόνου που πέρασε πρόσθεσε: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες τελείωσαν, αφήνοντας πίσω τους το λογαριασμό με τα "σπασμένα" στους εργαζόμενους μαζί με τις χαβιεδοκάμερες και όλους τους μηχανισμούς παρακολούθησης που χρειάζονται, για να ελέγχουν και να καταστέλλουν τις κινητοποιήσεις του λαϊκού κινήματος».

Αναφερόμενη στο φονικό τσουνάμι στις χώρες της ΝΑ Ασίας επισήμανε: «Η υποκρισία και ο κυνισμός περίσσεψαν αυτό τον καιρό από τις κυβερνήσεις, πολυεθνικές, μεγαλοεπιχειρηματίες, εκείνους που ευθύνονται για τη φτώχεια και την εξαθλίωση αυτών των λαών. Είναι αυτοί οι ίδιοι που ετοιμάζονται για τις νέες επενδύσεις τους στις κατεστραμμένες χώρες. Εκεί όπου οι άνθρωποι πεινασμένοι με ένα δολάριο την ημέρα πασχίζουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του τουρισμού και των σεξοτουριστών, ακόμη και με τα κορμιά των μικρών παιδιών τους... Τον οβολό τους γι' αυτούς προσφέρουν οι φτωχοί, που ξέρουν από ανθρώπινες ανάγκες. Αδολα και ειλικρινά έστειλαν το ανώνυμο "ευρώ" τους, πιέζοντας τις κυβερνήσεις να αυξήσουν τα αρχικά ψίχουλα».

Η ΟΓΕ από το πενιχρό της ταμείο πρόσφερε 1.000 ευρώ, άνοιξε ταυτόχρονα τραπεζικό λογαριασμό, καλώντας τις γυναίκες - μέλη της να συνδράμουν σ' αυτή την προσπάθεια.

Στο συνέδριο της Ομοσπονδίας θα έρθουν αντιπρόσωποι του γυναικείου κινήματος από την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική, την Ασία αλλά και αντιπροσωπεία της ΠΔΟΓ, που φέτος γιορτάζει τα 60 χρόνια από την ίδρυσή της, αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Η ΟΓΕ, ενεργό μέλος της ΠΔΟΓ και μέλος του Γραφείου της Ευρώπης εκτιμάει ότι στο διεθνικό συντονισμό των αγώνων του μαχητικού γυναικείου κινήματος και στον εθνικό αγώνα σε κάθε χώρα χωριστά βρίσκεται η ελπίδα για να σταματήσει η βαρβαρότητα της υπερεκμετάλλευσης των γυναικών», τόνισε η Κ. Μπουντούρογλου.

Σύντροφός μας, η τέχνη

Την ομιλία της προέδρου ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα προβολή. Θέμα της, πώς απεικόνιζαν οι Ελληνες ζωγράφοι του 19ου αιώνα και των αρχών του εικοστού τη γυναίκα στη χώρα μας. Μια εικαστική απεικόνιση, που όπως είδαμε, αναδείκνυε όχι μόνο την ομορφιά της Ελληνίδας και τους αγώνες της για την πατρίδα, αλλά και την κοινωνική της καταπίεση, τον εγκλεισμό της στο σπίτι, τους αναγκαστικούς αρραβώνες από την παιδική ηλικία, την ταξική διάσταση της καταπίεσης - με τις φτωχές γυναίκες που δούλευαν και τις εύπορες που πόζαραν σαν διακοσμητικά αντικείμενα...

Την προβολή, που συνοδευόταν από τραγούδια και σχολιασμό, επιμελήθηκε η Βασιλεία Παπαρήγα και συντελεστές στη δημιουργία του ήταν οι Λάσκαρης Αγοραστός, Εφη Πανοπούλου, Αγγελος Παλουκός και Κική Κουτζανίδου.

Σε συνέχεια, τραγούδησαν οι Αννα Μουζάκη και Σύλβια Καπερνάρου και έπαιξε πιάνο ο Κώστας Εγγλέζος που καταχειροκροτήθηκαν, ακούστηκαν στίχοι της ποιήτριας Κατερίνας Αγγελάκη - Ρουκ σε σύνθεση Αννας Μουζάκη και ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με τους Εφη Θανοπούλου, Κώστα Σταυρόπουλο, Στράτο Γκριτζάλη και Αννα Θεοδόση. Η βραδιά έκλεισε με τρικούβερτο χορό! Στην κοπή της πίτας το πρώτο νόμισμα έπεσε στην Κούβα.

Παραβρέθηκαν ανάμεσα σε άλλες: η Κ. Αντωνοπούλου επίκουρος καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Μαρία Δεληβάνη, πρώην πρύτανης, καθηγήτρια στο Παν/μιο Μακεδονίας, η Αλεξάνδρα Δεμερούκα, πρώην πρόεδρος της ΟΓΕ, η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ, η Λύντια Γκονζάλες γραμματέας της κουβανικής πρεσβείας, η σκηνοθέτης Τέρψη Κολοζώφ, η ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη - Ρουκ, η Κ. Πέτρου, χημικός, η Εύα Φάμπα, σολίστ κλασικής κιθάρας, αντιπροσωπεία της Αδέσμευτης Κίνησης Γυναικών, η Φωτεινή Στεργιοπούλου από το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων. Ακόμα η Πέπη Δαράκη, επίτιμη πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, επειδή δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, έστειλε τις ευχές της για το 2005 μαζί με το τελευταίο της βιβλίο, προσφορά στην ΟΓΕ. Μηνύματα έστειλαν η Δήμαρχος Αθήνας Ντόρα Μπακογιάννη κ.ά.


Αλίκη Ξένου Βενάρδου

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιπροσωπεία της ΟΓΕ στην πρεσβεία της Παλαιστίνης(2014-08-21 00:00:00.0)
Αύριο η ημερίδα της ΟΓΕ(2013-11-23 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2012-11-24 00:00:00.0)
Ανάγκη η ενίσχυση του διεθνούς συντονισμού(2008-11-18 00:00:00.0)
Συνέδριο της ΟΓΕ(2008-11-08 00:00:00.0)
Οι γυναίκες του πλανήτη στενάζουν...(2004-11-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ