Τρίτη 1 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διαβουλεύσεις και επαφές

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΜΟΣΧΑ.--

«Εξαιρετικά σημαντικό» χαρακτήρισε το ρόλο που προσδοκά από τη ρωσική ηγεσία να διαδραματίσει στις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος. Ο Μαχμούντ Αμπάς συναντήθηκε με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Μόσχα, και εκτίμησε ότι, στην παρούσα φάση, υπάρχει μια «ιστορική ευκαιρία αποκατάστασης της ειρήνης και ίδρυσης βιώσιμου ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους». Από την πλευρά της, η ρωσική ηγεσία εξέφρασε την υποστήριξή της στα πρόσφατα μέτρα που έλαβε ο Αμπάς και στην προσπάθεια επανάληψης των διαπραγματεύσεων που καταβάλλει και δεσμεύτηκε να δώσει, στο πλαίσιο του Κουαρτέτου, ώθηση στις εξελίξεις.

Την ίδια στιγμή, στα παλαιστινιακά εδάφη η, εν ψυχρώ, δολοφονία μιας 10χρονης Παλαιστίνιας στο προαύλιο του σχολείου της, στη Ράφα, από ισραηλινά πυρά, προκάλεσε νέα αντίδραση της «Χαμάς» που έβαλλε με όλμους κατά του εποικισμού Νέβε Ντεκαλίμ, στη νότια Γάζα. Παρ' όλα αυτά, αργά χτες το βράδυ, ο Παλαιστίνιος υπεύθυνος ασφαλείας, Μουχάμαντ Ντάχλαντ, επρόκειτο να συναντηθεί με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, για να συζητήσουν την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από 4 πόλεις (Καλκίλια, Τουλκαρέμ, Ραμάλα, Ιεριχώ) της Δυτικής Οχθης, εντός της βδομάδας.

Την επόμενη βδομάδα, αναμένεται να γίνει και η συνάντηση Αμπάς - Σαρόν, όπου ο πρώτος σχεδιάζει να ζητήσει την απελευθέρωση 8.000 κρατουμένων, την πλήρη απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων στις θέσεις που είχαν πριν το 2000, το σεβασμό της κατάπαυσης του πυρός. Στα τέλη της τρέχουσας βδομάδας φθάνει στην περιοχή και η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, που χτες συζητούσε με Ισραηλινούς αξιωματούχους την αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας. Εντούτοις, διαφορετική άποψη έχουν περισσότεροι από 120.000 έποικοι, που την Κυριακή διαδήλωσαν έξω από το Κοινοβούλιο στην Ιερουσαλήμ ζητώντας να γίνει δημοψήφισμα για την αποχώρηση από τη Γάζα. Πολλοί από αυτούς κατασκήνωσαν και διαδήλωσαν και χτες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ