Τρίτη 1 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αντιφασιστικές διαδηλώσεις

Περισσότεροι από 8.500 αντιφασίστες και άλλοι δημοκράτες διαδήλωσαν το Σάββατο (29 Γενάρη) στο Κίελο με αίτημα την απαγόρευση των διαδηλώσεων των νεοναζιστών και του κόμματός τους, του NPD, και της παραφυάδας του της VDU.

Αλλες αντιφασιστικές διαδηλώσεις έγιναν στο Ντέρφερντεν κοντά στη Βρέμη, με 2.000 άτομα, και στην ανατολικογερμανική πόλη Γκέρα, όπου ταυτόχρονα διατυπώθηκαν διαμαρτυρίες για το συζητούμενο από τις ομοσπονδιακές αρχές περιορισμό του δικαιώματος των συγκεντρώσεων. Με το πρόσχημα του περιορισμού διαδηλώσεων των νεοναζιστών εκφράζονται φόβοι για τον περιορισμό των αντιφασιστικών διαδηλώσεων.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται από πολιτικούς και τα ΜΜΕ οι συζητήσεις για τη σκοπιμότητα υποβολής νέας αίτησης από το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης για απαγόρευση του NPD. Ενώ η κυβερνητική πλευρά εμφανίζεται ακόμη αναποφάσιστη, δύο μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου με συνεντεύξεις τους στον Τύπο υπογράμμισαν ότι η αρνητική απόφαση της Καρλσρούης το 2003 αφορούσε μόνο τον τύπο της προσφυγής, ότι δηλαδή σαν μάρτυρες είχαν προταθεί από το υπουργείο ναζιστές που χρησιμοποιούνταν και από το ίδιο σαν πληροφοριοδότες του.

Οι δύο δικαστές υποστηρίζουν ότι επί της ουσίας, δηλαδή αν το κόμμα των νεοναζιστών δρα αντισυνταγματικά, προπαγανδίζοντας τη ναζιστική ιδεολογία, δεν θα υπάρξει απόφαση. Κατά συνέπεια υπάρχει η δυνατότητα νέας προσφυγής με θετική προοπτική.

Μετά απ' αυτό, σοσιαλδημοκράτες και πράσινοι πολιτικοί δήλωσαν ότι «εξετάζουν προσεχτικά» το ενδεχόμενο υποβολής νέας αίτησης για απαγόρευση.


Θ.Β.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ