Σάββατο 29 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΘΗΣΕΑΣ»
Αντιδράσεις για την κατανομή των πόρων

Την κατανομή των πόρων του προγράμματος «Θησέας» απέστειλε χτες το υπουργείο Εσωτερικών στην ΚΕΔΚΕ, μέσα από την οποία επιβεβαιώνεται ότι το υποτιθέμενο αυτό αναπτυξιακό πρόγραμμα μετατρέπεται σε πηγή κάλυψης των λειτουργικών δαπανών των δήμων, οι οποίοι επιβαρύνονται με νέες αρμοδιότητες κοινωνικού χαρακτήρα, χωρίς τους αντίστοιχους πόρους.

Ο τρόπος κατανομής έχει ήδη προξενήσει αντιδράσεις τόσο από την Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής όσο και την αντίστοιχη της Θεσσαλονίκης, όχι για την ουσία, που είναι η παραπέρα αφαίμαξη των πόρων των δήμων, αλλά για το γεγονός ότι τα παραπάνω πολεοδομικά κέντρα δεν παίρνουν όσα χρήματα θα ήθελαν. Η Αττική παίρνει μία αύξηση της τάξεως του 1% σε σχέση με όσα λάμβανε από το ΕΤΠΑ, ενώ οι 17 δήμοι της Θεσσαλονίκης λαμβάνουν κονδύλια αυξημένα κατά 2,93%.

Σ' αυτό το πλαίσιο, η Κεντρική Επιτροπή Παρακολούθησης αποφάσισε να κατανείμει αρχικά το 45% των κονδυλίων του «Θησέα» (δηλαδή 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ) για την πενταετία 2005 έως 2010 με τυπικά κριτήρια (πληθυσμός, έκταση δήμου, κλπ.).

Με αφορμή το θέμα της κατανομής των κονδυλίων, η δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη ΤΩΡΑ», ζήτησε να συγκληθεί άμεσα το δημοτικό συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα συζήτησης το μοντέλο ανάπτυξης της πόλης. Η παράταξη υπογράμμισε ότι το ζήτημα της ανάπτυξης δεν είναι διαχειριστικό, όπως παρουσιάζεται από τις πλειοψηφίες (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), αλλά πρώτιστα πολιτικό. Ο επικεφαλής της παράταξης Αγ. Σαχίνης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το ζητούμενο είναι τι Τοπική Αυτοδιοίκηση θέλουμε και για ποιον, και υπογράμμισε ότι εξαιτίας της συνεχιζόμενης «αντιαναπτυξιακής - αντιλαϊκής πολιτικής» οξύνονται ακόμα περισσότερο τα προβλήματα της πόλης και της περιφέρειας. Παραγωγικές μονάδες κλείνουν ή μεταφέρονται, η ανεργία μεγαλώνει και τα προβλήματα των δημοτών οξύνονται.

Ο Β. Παπαγεωργόπουλος εκδήλωσε τη δυσαρέσκειά του για την τελική κατανομή του «Θησέας», ρίχνοντας όμως το μπαλάκι στην κατανομή που αποφάσισε η ΚΕΔΚΕ και στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ