Με τη νέα της σύνθεση και τα υλικά του 17ου Συνεδρίου η Νομαρχιακή Επιτροπή των Ιωαννίνων φιλοδοξεί να συμβάλει στην προώθηση της πολιτικής του Κόμματος για τη δημιουργία των προϋποθέσεων οικοδόμησης του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου πάλης που θα οδηγήσει στη λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία.
Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης παρακολούθησε κλιμάκιο της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής το μέλος του Πολιτικού Γραφείου Σπύρο Χαλβατζή. Την εισήγηση του οργάνου παρουσίασε ο Πέτρος Γιωτόπουλος, γραμματέας της απερχόμενης ΝΕ των Ιωαννίνων.
Από τη συζήτηση που έγινε στις ΚΟΒ αναδείχτηκαν ζητήματα όπως η λειψή αφομοίωση του Προγράμματος του Κόμματος, η αδυναμία ολόπλευρου σχεδιασμού της ΝΕ και των ΚΟΒ ώστε να εξυπηρετείται ο στόχος της ισχυροποίησης. Αναδείχτηκε η έλλειψη ενιαίας αντίληψης στη δράση για την πολιτική των συμμαχιών στα μέτωπα πάλης και η αδυναμία κατανόησης της αναγκαιότητας εξειδικευμένης δουλιάς κατά κλάδο.
Σύμφωνα με την εκτίμηση για τη δράση στο νομό, η Οργάνωση, σε μία περίοδο όπου ο ιμπεριαλισμός και η αστική τάξη αναπτύσσουν την επιθετική τους δραστηριότητα, παρά τις αδυναμίες της και τον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων έδωσε τη μάχη σε όλα τα μέτωπα και είχε θετικά αποτελέσματα. Κατάφερε, δηλαδή, να συσπειρώσει πρώην κομματικά μέλη και οπαδούς που είχαν απομακρυνθεί, να απεγκλωβίσει δυνάμεις που βρίσκονταν κυρίως στην επιρροή του οπορτουνισμού, να αλλάξει τους συσχετισμούς δύναμης σε ορισμένα σωματεία και στο Εργατικό Κέντρο και να δώσει ιδεολογική μάχη για τον ταξικό προσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος στο νομό.
Παρά τα θετικά βήματα που έχουν γίνει, ωστόσο, παραμένει αναξιοποίητη η συσσωρευμένη πείρα και οι σοβαρές δυνατότητες δεν έχουν αξιοποιηθεί για την παραπέρα ανάπτυξη της πολιτικής δράσης. Επισημάνθηκαν αδυναμίες και κενά στην καθοδηγητική δουλιά από τη Νομαρχιακή Επιτροπή έως την ΚΟΒ, που είχαν ως αποτέλεσμα το καθηκοντολογικό περιεχόμενο των συζητήσεων στις ΚΟΒ, οργανωτική χαλαρότητα, δυσκολία αφομοίωσης των αποφάσεων, αδύναμη δραστηριοποίηση των ΚΟΒ και χαμηλούς ρυθμούς στην κομματική οικοδόμηση.
Σημειώθηκε, μεταξύ άλλων, ότι αναγκαία συνθήκη για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής δράσης του Κόμματος στο νομό είναι η εξέταση των συνθηκών και η ανάλυση των νέων δεδομένων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν λόγω της θέσης του νομού (έδρα μεγάλης περιφέρειας, πανεπιστημιακό κέντρο, βάση για οικονομικές συναλλαγές με γείτονες χώρες, συγκοινωνιακό κέντρο) και λόγω της καθυστερημένης καπιταλιστικής ανάπτυξης των προηγούμενων χρόνων αναμένονται τα επόμενα χρόνια σοβαρές αλλαγές στην ταξική διάρθρωση της γιαννιώτικης κοινωνίας, με κύρια τάση την αύξηση της εργατικής τάξης και την εξαθλίωση σημαντικού τμήματός της. Από τα στοιχεία προκύπτει αριθμητική αύξηση της εργατικής τάξης, που στην πλειοψηφία της είναι νέα και άπειρη από ταξικούς και πολιτικούς αγώνες.
Η δουλιά στην εργατική τάξη αποτελεί προτεραιότητα, ενώ εκτιμήθηκε πως υπάρχουν θετικά αποτελέσματα παρά την αποσπασματική δράση της οργάνωσης και την αδυναμία της ΝΕ να επεξεργαστεί σταθερή πολιτική δράση στους εργατικούς κλάδους και στους μεγάλους εργασιακούς χώρους. Επιτακτικά μπήκε το καθήκον της σταθερής και συνεχούς δράσης για την ενίσχυση του ΠΑΜΕ και της τοπικής γραμματείας του. Υπογραμμίστηκε η ευθύνη του Κόμματος να σκύψει περισσότερο στα προβλήματα της νεολαίας και να παίξει ολοκληρωμένα τον καθοδηγητικό και διαπαιδαγωγητικό του ρόλο. Για τη δράση στην αγροτιά μπήκε στόχος η ανάπτυξη αυτοτελούς δράσης της ΠΑΣΥ, ενώ στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν και η πολιτική συμμαχιών και συνεργασιών του Κόμματος. Αρκετή συζήτηση έγινε για το μέτωπο με τα μικρομεσαία στρώματα που είναι πολυάριθμα, καθώς και για τη δουλιά στην ΤΑ, στα μέτωπα της Παιδείας και του Πολιτισμού.
Ο Σπύρος Χαλβατζής, στην παρέμβασή του θα σημειώσει πως οι θέσεις του Κόμματος επιβεβαιώνονται από τη ζωή και αυτό μας κάνει αισιόδοξους. Το θέμα είναι πώς προωθούνται οι Θέσεις της ΚΕ για να πάρουν σάρκα και οστά στην Οργάνωση των Ιωαννίνων. Εχουν γίνει βήματα. Χρειάζεται, όμως, η Οργάνωση των Ιωαννίνων να εμβαθύνει και αναπτύξει τη δράση της. Πρέπει να γίνουν σταθερά βήματα για την ολόπλευρη ισχυροποίηση του Κόμματος, είπε, κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά στις αδυναμίες της Οργάνωσης των Ιωαννίνων. Τόνισε, επίσης, το ζήτημα της ιδεολογικής θωράκισης των κομμουνιστών και των μελών της ΚΝΕ, του καθημερινού εξοπλισμού τους με το «Ριζοσπάστη» και της ανειρήνευτης ιδεολογικής πάλης που καλούνται να δίνουν με τις ποικίλες μορφές του οπορτουνισμού, αλλά και με την αστική ιδεολογία, οργανώνοντας την ίδια στιγμή τη δική τους παρέμβαση, την προβολή των θέσεων και της πολιτικής του Κόμματος.
Τα μέλη του Κόμματος πρέπει να βλέπουν τη δουλιά συνολικά και όχι αποσπασματικά και να μιλάνε σε όλους και για όλα, για το σήμερα και για το σοσιαλιστικό αύριο. Εχει αξία να μιλάμε για την προσφορά του σοσιαλισμού, την ανάγκη ριζικής αλλαγής της κοινωνίας, παλεύοντας και για τη λύση λαϊκών προβλημάτων σήμερα.
Αναλύοντας το χαρακτήρα του Μετώπου ξεκαθάρισε πως η κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη και τους σύμμαχους της προϋποθέτουν σκληρές ταξικές συγκρούσεις. Και πως στην πορεία συγκρότησης του Μετώπου θα υπάρχουν ταλαντεύσεις και αντιπαραθέσεις στις συνιστώσες του Μετώπου, αλλά και όταν θα κρίνεται το ζήτημα της εξουσίας θα υπάρχουν ιδεολογικές συγκρούσεις, πράγμα αναπόφευκτο.
Τέλος, σημείωσε ότι η Οργάνωση των Ιωαννίνων έχει καλές προϋποθέσεις και η ΝΕ θα πρέπει να βάλει στο κέντρο της προσοχής της τη δουλιά για την ενίσχυση των συσπειρώσεων θέτοντάς τη στην πρώτη γραμμή. Για τη δημιουργία των προϋποθέσεων του ΑΑΔΜ, η ενίσχυση των συσπειρώσεων, η δημιουργία καλύτερων όρων και συνθηκών είναι το άμεσο ζητούμενο, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουν τα όποια ρυάκια υπάρχουν και εμφανίζονται, να ενισχύονται και να διοχετεύονται στον κεντρικό χείμαρρο, τόνισε.