Πέμπτη 6 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
Ολγα Μαλέα
«ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ ΜΕ ΜΕΛΙ»

Ο «χαβαλές» όταν είναι αυθεντικός, πάλι «χαβαλές» είναι! Σκεφτείτε τώρα όταν μιμείται. Οταν προσπαθεί να κάνει τις σάχλες που κάνουν οι Αμερικανοί. Τότε, πια, δεν είναι «πλάκα» είναι μια μικρή τραγωδία. Στην οποία τραγωδία παγιδεύονται ταλαντούχοι άνθρωποι, αξιοπρόσεχτοι καλλιτέχνες. Ας πούμε όπως ο Παύλος Χαϊκάλης, η Σοφία Φιλιππίδου, ο Δημήτρης Πιατάς. Αλλά και οι νεότεροι, ο Χρήστος Λούλης (βραβευμένος με το βραβείο Δημήτρης Χορν), η Φαίη Ξυλά... Ακόμα και η ίδια η σκηνοθέτις, δεν είναι άτομο, δεν είναι καλλιτέχνης, που μπορείς να την προσπεράσεις...

Οι Λουκουμάδες όμως, δυστυχώς, δεν είναι καθόλου γλυκοί. Περισσότερο μελαγχολία προκαλούν, παρά γέλιο. Μελαγχολία και ένα αγκομαχητό των ηθοποιών στην προσπάθειά τους να εκβιάσουν κάποια στιγμή για να ευθυμήσει, ενδεχομένως, ο θεατής. Ομως, πώς να ευθυμήσει ο κακόμοιρος κι αυτός, όσοι καλή διάθεση κι αν έχει, όταν δεν υπάρχουν εύθυμες στιγμές στην ταινία. Πώς να ευθυμήσεις όταν βλέπεις να τραβάνε με το ζόρι τη μύγα για να της βγάλουν κάποιο ξίγκι (γέλιο). Δε γελάς με ένα γουρουνάκι, ας πούμε, που τρέχει και τρώει λουκουμάδες! Πρέπει να είσαι βλάκας. Οπως δε γελάς και με μια πεθαμένη, που τη γυροφέρνουν και τη διακωμωδούν. Αυτά θέλουν νεορεαλισμό και, κυρίως, υπόβαθρο για να αποχτήσουν κάποια αξία.

Βλέποντας την ταινία της Μαλέα, καταλήγεις πως, δυστυχώς, έπιασαν τόπο οι προτροπές τόσο του Βενιζέλου όσο και του Τατούλη. Το εισιτήριο είναι ο στόχος και όχι η τέχνη. Η ανταποδοτικότητα! Βλέπεις, ακόμα, τις προθέσεις των μεγάλων καναλιών όταν συμμετέχουν στην παραγωγή μιας ταινίας. Θέλουν -και επιβάλλουν - το κινηματογραφικό έργο να εναρμονίζεται στο αισθητικό και ιδεολογικό πλαίσιο της ιδιωτικής τηλεόρασης. Να είναι ένα κινηματογραφικό σίριαλ.

Προσπαθώ να ξεχάσω την παράμετρο της παιδεραστίας που υπάρχει στην ταινία. Αυτά τα ζητήματα δε χωράνε στα αστεία. Αλλο πράγμα η σάτιρα που τσακίζει κόκαλα και άλλο η μπαλαφάρα η οποία δεν είναι τίποτα. Και ακριβώς επειδή είναι τίποτα, τα θέματα που πραγματεύεται τα κάνει και αυτά ένα τίποτα. Συγχωρεί τις πράξεις που δεν πρέπει να συγχωρούνται. Η μπαλαφάρα δε στιγματίζει. Αντίθετα μειώνει το εύρος της αθλιότητας!

Οι Λουκουμάδες αδικούν και τη σκηνοθέτιδά τους. Η οποία, τουλάχιστον σύμφωνα με το βιογραφικό της, διαθέτει κουλτούρα. Δεν είναι δυνατόν να πιστεύει πως η ταινία της είναι η απάντηση στα αιτήματα της ελληνικής κοινωνίας. Η απάντηση στην ποιότητα του γέλιου που επιθυμούν οι Ελληνες...

Παίζουν: Παύλος Χαϊκάλης, Σοφία Φιλιππίδου, Δημήτρης Πιατάς, Χρήστος Λούλης, Φαίη Ξυλά, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Χάρης Μαυρουδής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ