Σάββατο 1 Γενάρη 2005 - Κυριακή 2 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Θάνατοι που φωνάζουν και θάνατοι βουβοί!

Δε θέλω να σκέφτομαι τον τελικό αριθμό των θυμάτων. Είναι, όπως αντιλαμβάνεστε, πέρα από κάθε λογική. Μιλάμε για βιβλική καταστροφή. Μια πληγή που πολύ δύσκολα (ίσως ποτέ!) θα μπορέσει να κλείσει. Κάθε άλλο προηγούμενο είναι ένα «τίποτα» μπροστά στο τωρινό. Ολα μαζί τα θύματα των προηγούμενων παρόμοιων καταστροφών δε φτάνουν στο μισό των σημερινών θυμάτων.

Δεν ξέρω τι θα συνέβαινε, αν υπήρχε δυνατότητα ειδοποίησης. Πόσοι άνθρωποι θα είχαν προλάβει να σκαρφαλώσουν στους λόφους και στις ταράτσες για να γλιτώσουν. Σε καμία περίπτωση, πάντως, δε θα μετρούσαμε τόσα θύματα. Σίγουρα εκείνα τα θύματα θα έδιναν τη μάχη τους, τουλάχιστον! Τώρα παραδόθηκαν, προδόθηκαν καλύτερα, στα καλά καθούμενα. Στον ύπνο τους! Ξαφνικά είδαν μπροστά τους το Χάρο να παίρνει κεφάλια. Αδιάκριτα. Δεν πρόλαβαν ούτε καν να ρωτήσουν. Το γιατί έμεινε καρφωμένο χείλη τους.

Και όλη αυτή η τεχνολογική έκρηξη; - θα ρωτήσει κάποιος. Ολα αυτά τα λεπτά όργανα; Ολοι αυτοί οι δορυφόροι ακριβείας; Ολα αυτά τα τεχνολογικά κέντρα στη Γη και στο διάστημα δε στάθηκαν, όλα αυτά μαζί ή κάποιο απ' αυτά ξεχωριστά, ικανά να «συλλάβουν» τα κύματα που έτρεχαν για να κατασπαράξουν ανθρώπους και να ειδοποιήσουν; Δεν μπόρεσαν ή έχουν στραμμένο του «νου» τους αλλού; Στραμμένο εναντίον του ανθρώπου και όχι εναντίον των «εχθρών» του ανθρώπου;

Κάποιοι θα πουν, «δεν είναι ώρα τώρα για τέτοια συζήτηση, ακόμα μετράμε τους σκοτωμένους». Στο όνομα, ακριβώς, όλων αυτών των θυμάτων και των μελλούμενων, βέβαια, αμέσως τώρα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση. Αμέσως τώρα να ληφθούν μέτρα παρόμοια, έστω, με αυτά που παίρνει η Ιαπωνία. Σήμερα ο άνθρωπος γνωρίζει πολλά για τη φύση. Ξέρει να αμύνεται. Δεν μπορεί να σταματήσει τη γη να τρέμει, μπορεί, όμως, να κάνει το «τρέμουλό» της ακίνδυνο. 'Η τουλάχιστον λιγότερο επικίνδυνο.

Ειδικό «τμήμα» της παραπάνω συζήτησης πρέπει να αφορά στις υπόγειες πυρηνικές δοκιμές. Ολες τις κρυφές και φανερές παρεμβάσεις του ανθρώπου πάνω στη φύση και το περιβάλλον. Ακόμα και οι πέτρες γνωρίζουν, πως έχουμε οργίσει τη φύση. Πως την έχουμε πληγώσει. Πως την έχουμε θυμώσει. Γι' αυτό η οργή της είναι μεγαλύτερη. Οι ανεξέλεγκτες παρεμβάσεις μας επάνω της, την έχουν κάνει απρόβλεπτη. Εκδικητική!

Ποιος γνωρίζει τι έγινε στα βάθη του Ινδικού Ωκεανού - και όχι μόνον; Τι υπόγειες εκρήξεις και τι πειράματα έχουν γίνει; Τι μυστικές αποστολές και τι είδος «δοκιμές»; Μα και μόνον οι βλάβες που επιφέραμε στα κοραλλιογενή νησιά, τα οποία λειτουργούσαν σαν «εμπόδια» σε παρόμοια φυσικά φαινόμενα, είναι αρκετές για να επιτρέπουν περισσότερα θύματα και περισσότερες καταστροφές σε ανάλογα ή παρόμοια φυσικά γεγονότα. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο άνθρωπος, όχι γενικά και αόριστα ο άνθρωπος, μιλάμε για συγκεκριμένου είδους άνθρωπο, είναι τουλάχιστον συνυπεύθυνος. Συνυπεύθυνος για τις βλάβες που προκαλεί και συνυπεύθυνος, κυρίως αυτό, για τις «παραλείψεις» του. Για την «αδιαφορία» του.

Αλλά, θα μου πείτε, χαρά στο πράμα! Εκατό χιλιάδες νεκροί είναι μια μόλις μπουκιά του Χίτλερ. Εκατό χιλιάδες νεκροί είναι, ούτε μισή βόμβα. Θα μου πείτε, ακόμα, είναι καλύτερος θάνατος, ο αργός θάνατος εκατομμυρίων ανθρώπων, που πεθαίνουν καθημερινά από ασιτία; Εκατομμυρίων άλλων που πεθαίνουν από άθλιες συνθήκες ζωής και αρρώστιες; Και είναι δικαιολογία πως επάνω τους, επάνω σε αυτά τα θύματα του αργού θανάτου, δεν είναι στραμμένη η τηλεόραση και, επομένως, δεν παίρνουμε «χαμπάρι» τους θανάτους τους; Πεθαίνουν, δηλαδή, χωρίς να ακούγεται ο θάνατός τους; Βουβός, όπως το κλάμα τους.

Ομως, τελικά, και όλοι εμείς οι «αθώοι», που κλαίμε ειλικρινά και απαρηγόρητα, για το τελευταίο τραγικό συμβάν, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως δεν είμαστε λιγότερο συνυπεύθυνοι. Οσο το δάκρυ μας είναι προσωπική εσωτερική ανακούφιση και δεν είναι συντονισμένη κοινωνική οργή και δράση, τόσο θα θρηνούμε θύματα από φυσικά και από μη φυσικά φαινόμενα.


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ