Σάββατο 1 Γενάρη 2005 - Κυριακή 2 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Αρνητικός οικονομικός απολογισμός

Η χρονιά που πέρασε δεν ήταν καλή από την πλευρά της οικονομίας και των κυβερνητικών χειρισμών και η χρονιά που αρχίζει δε φαίνεται καλύτερη.

Η αγορά πεσμένη, οι προεκλογικές υποσχέσεις στην κατάψυξη, οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι μικροεπαγγελματίες, οι καταναλωτές σε αγωνιστική ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν το νέο κύμα λιτότητας που θα ακολουθήσει, όπως δείχνει και ο νέος προϋπολογισμός.

Στην πορεία αυτή προς τον καινούριο χρόνο, το επαναλαμβανόμενο μονότονα είναι ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει δυσκολίες από τα «λάθη» που παρέλαβε από το ΠΑΣΟΚ, μαζί με την αθλιότητα της δημιουργικής λογιστικής και της απόκρυψης στοιχείων που προκαλούν τις αντιδράσεις της ΕΥΡΩένωσης και τα επιτίμια που θα ακολουθήσουν ως τιμωρία και προειδοποίηση.

Η κάλυψη, εξάλλου, των ελλειμμάτων εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, όπως και ο περιορισμός του υψηλότατου δημόσιου χρέους.

Παράλληλα, η «απογραφή» αποκάλυψε ένα πλήθος αρνητικών χειρισμών, εμπλοκών και διαπλεκομένων, ενώ η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής βραδυπορεί σε ό,τι αφορά στην επισήμανση και την τιμωρία όσων ενέχονται σε φαύλες μεθοδεύσεις, προμήθειες κάτω από το τραπέζι και εξωθεσμικές συμφωνίες.

Από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση αρνείται τις κατηγορίες και αντι-κατηγορεί την κυβέρνηση γιατί με την απογραφή - δηλαδή με την αποκάλυψη της αλήθειας - «ρεζίλεψε» τη χώρα, όσο και για το ότι δεν εκπληρώνει το οικονομικό της πρόγραμμα και τις υποσχέσεις που είχε δώσει.

Από γενικότερη άποψη, τη στιγμή που η αγορά είναι παγωμένη, το ευρώ ως σκληρό νόμισμα επηρεάζει αρνητικά τις εξαγωγές και το εμπορικό ισοζύγιο, ενώ κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκονται για άλλη μια φορά στην αρένα της δικομματικής ταυρομαχίας.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Μόλις σβήσουν τα γιορταστικά λαμπιόνια θ' ανάψουν οι αγώνες. Καλή δύναμη.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ