Στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, προχωρεί η κυβέρνηση και ήδη ανακοινώθηκε ότι δρομολογείται το νέο χρονοδιάγραμμα, που μέχρι το τέλος θα έχει θέσει τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας στο Χρηματιστήριο. Σήμερα λήγει η υποβολή ενδιαφέροντος για τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και η συγκρότησή της θα ολοκληρωθεί εντός του Ιουνίου, ενώ οι ενέργειες για τη συγκρότηση του Κεντρικού Διαχειριστή του Συστήματος αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί ως το τρίτο δεκαήμερο του Ιούνη.
Στο μεταξύ μια σειρά Προεδρικών Διαταγμάτων που πρέπει να υπογραφούν για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, επισπεύδονται, ώστε μέσα στον Ιούλιο να υποβληθεί το σχετικό αίτημα της ΔΕΗ στο υπουργείο Ανάπτυξης για την ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης και στη συνέχεια το υπουργείο να ζητήσει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στην αυτόνομη εισαγωγή και της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) στο Χρηματιστήριο, προσανατολίζεται η κυβέρνηση για το επόμενο έτος, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης, και σύμφωνα με τον ίδιο αναμένεται η επιλογή χρηματοοικονομικού συμβούλου, ο οποίος θα εξετάσει την εισαγωγή της στο ΧΑΑ. Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης, δημιουργεί νέα δεδομένα στην αγορά του φυσικού αερίου, αφού μέχρι πρότινος πρόκρινε την εξαγορά της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ από τα Ελληνικά Πετρέλαια.
Σε ό,τι αφορά το διαγωνισμό για τα δίκτυα πόλης φυσικού αερίου, χτες ανακοινώθηκε επίσημα ότι οι οικονομικές προσφορές των τεσσάρων ξένων εταιριών που συμμετέχουν στο διαγωνισμό για τη σύσταση των τριών Εταιριών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία είναι οι εξής: Για την ΕΠΑ Αττικής η προσφορά της ιταλικής «Italgas» ανέρχεται στα 51,4 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ της γαλλικής «Gaz de France» μόλις στα 10 δισ. δραχμές. Για την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, η «Italgas» προσφέρει 51,4 δισ. δρχ., η επίσης ιταλική SEABO 6,135 δισ. δρχ. και η σλοβακική SPP 28,264 δισ. δρχ. Τέλος για την ΕΠΑ Θεσσαλίας προσφέρουν οι: «Italgas» 13,1 δισ. δρχ. SEABO 2,726 δισ. δρχ. και SPP 6, 612 δισ. δρχ.
Η Εταιρία Διανομής Αερίου (ΕΔΑ) Θεσσαλονίκης αποφάσισε την κατακύρωση του διαγωνισμού στην «Italgas», ενώ το ίδιο αποφασίστηκε και για τη Θεσσαλία. Για την ΕΠΑ Αττικής ο διαγωνισμός κηρύσσεται μη επιτυχής, αφού η Italgas βάσει του διαγωνισμού δεν μπορεί να συμμετέχει και στις τρεις ΕΠΑ, ενώ η προσφορά της Gaz de France, θεωρείται ασύμφορη.