Ικανοποιημένοι είναι οι εμποροβιομήχανοι από τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την πολιτική που σκοπεύει να εφαρμόσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια, πλην όμως δεν παραλείπουν να ζητήσουν την προσήλωση της κυβέρνησης στο στόχο της «διατηρησιμότητας των κριτηρίων ένταξης» και στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγαλοεπιχειρηματικού κεφαλαίου.
Τα παραπάνω προέκυψαν από την ομιλία του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) Γ. Καπράλου, κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των «Βραβείων του ΕΒΕΑ 1999». Ο ίδιος, ανοίγοντας την εκδήλωση, αξίωσε, για λογαριασμό των εμποροβιομηχάνων, από την κυβέρνηση να «μεριμνήσει» για την παραπέρα ενίσχυση του ντόπιου κεφαλαίου. Σ' αυτά τα πλαίσια ζήτησε την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και τη διευκόλυνση της εισόδου των ιδιωτικών μονοπωλίων στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας, των μεταφορών. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα έχει χαμηλότερο κόστος εργασίας συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ, δεν παρέλειψε ωστόσο να ζητήσει περισσότερα φορολογικά προνόμια για τις επιχειρήσεις.
Επίσης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ ζήτησε μεταξύ άλλων παραπέρα περικοπές στις κρατικές δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα, κρίνοντας σκόπιμη την «επανεξέταση ορισμένων κατηγοριών δαπανών και άσκηση αυστηρότερων ελέγχων στον τρόπο διάθεσης διαφόρων επιχορηγήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό», καθώς και «δραστική μείωση του αριθμού των δραχμοβόρων ημικρατικών οργανισμών που καθημερινά αυξάνεται».
Στη γνωστή συνθηματολογία για τα ευεργετικά αποτελέσματα που έχει για τις επιχειρήσεις η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική, για τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών, την εξασφάλιση για τους επιχειρηματίες αυξημένων πόρων από το Γ' ΚΠΣ για τις διαρθρωτικές αλλαγές, επιδόθηκε ο Γ. Παπαντωνίου μιλώντας στην ίδια εκδήλωση. Από την άλλη μεριά, ζήτησε από τους εμποροβιομηχάνους να δώσουν τη «μάχη εναντίον της απασχόλησης», αναπτύσσοντας όπως είπε «σύγχρονες πολιτικές απασχόλησης», και συμπλήρωσε ότι «δεν αρκεί πλέον να παρέχουμε κίνητρα, πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να τα αξιοποιήσουν».