Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΣΕΒΕΕ
Υπέρ μείωσης ΦΠΑ και ... Λισαβόνας

Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ ή ...αδήλωτη εργασία. Περίπου αυτό το δίλημμα θέτουν Ελληνες και Ευρωπαίοι εκπρόσωποι των «μικρομεσαίων» επιχειρήσεων, που σαφέστατα θέλουν να αγνοούν ότι σε κάθε περίπτωση... κάνουν τη δουλιά τους. Υπέρ της εφαρμογής των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε δραστηριότητες εντάσεως εργασίας τάσσεται η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), που συμφωνεί με την ανάλογη θέση της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Βιοτεχνικών Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων. Η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει ότι η ευρωπαϊκή οργάνωση των ΜΜΕ εξέφρασε πρόσφατα τη δυσαρέσκειά της επειδή οι υπουργοί Οικονομίας Γερμανίας, Αυστρίας, Δανίας, Σουηδίας και Σλοβακίας εμπόδισαν την πρόοδο στην υιοθέτηση ενός τελικού καταλόγου υπηρεσιών και προϊόντων που θα ωφελούνταν από τα μόνιμα μειωμένα ποσοστά ΦΠΑ.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών ΜΜΕ φτάνουν στο σημείο να «χρεώσουν» σε αυτή την εξέλιξη τη δημιουργία της... αδήλωτης εργασίας και να κατηγορήσουν τις χώρες που εμποδίζουν την εξέλιξη της συζήτησης ότι παρεμποδίζουν τη δυνατότητα μείωσης της αδήλωτης εργασίας και της παραοικονομίας! Λίγο πολύ - και η ΓΣΕΒΕΕ μαζί τους - θεωρούν ότι εξαναγκάζονται μικρές επιχειρήσεις να καταφεύγουν στην ανασφάλιστη εργασία. Μόνο που στο τέλος τα «σπασμένα» τα πληρώνουν οι εργαζόμενοι.

Παράλληλα, η ΓΣΕΒΕΕ συμφωνεί με την ευρωπαϊκή ομοσπονδία ότι πρέπει να «δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στη στρατηγική της Λισαβόνας» για την ενίσχυση της απασχόλησης και την οικονομική ανάπτυξη!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ