Βιομήχανοι και μεγαλέμποροι αλληλοκατηγορούνται και βγάζει ο ένας στη φόρα τα άπλυτα του άλλου
Eurokinissi |
Μεγαλέμποροι και μεγαλοβιομήχανοι αλληλοκατηγορού-νται και οι δυο μαζί κατακλέβουν τα εισοδήματα των εργαζομένων |
Επιχειρώντας η κάθε πλευρά να χρεώσει στην άλλη την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις, βγάζει ο ένας στη φόρα τα άπλυτα του άλλου. Ετσι, από την πλευρά τους οι βιομήχανοι, τους οποίους εκπροσωπεί ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), με προχτεσινή τους ανακοίνωση επικαλούνται στοιχεία της ΕΣΥΕ για να υποστηρίξουν ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών χονδρικής είναι σταθερά μικρότερος από την αύξηση των αντίστοιχων τιμών λιανικής. Ισχυρίζονται, δε, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των βιομηχανιών δεν έχει προβεί σε αυξήσεις το τελευταίο τρίμηνο. Με τη σειρά του ωστόσο ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας έσπευσε να εκδώσει κατάλογο με τις ανατιμήσεις που έγιναν το τελευταίο τρίμηνο στη χονδρική. Πρόκειται για ανατιμήσεις που προέρχονται από 38 εταιρίες τροφίμων, προμηθευτές των σούπερ μάρκετ, φτάνουν μέχρι 12,10% και περιλαμβάνουν όλο το φάσμα των ειδών διατροφής που καλύπτουν τις καθημερινές ανάγκες της μέσης οικογένειας.
Αξιοσημείωτο και ενδεικτικό της γενικής ακρίβειας είναι ότι, όπως επισημαίνει ο ΣΕΣΜΕ, στον κατάλογο που δημοσιοποιεί δεν περιλαμβάνονται εισαγωγείς τροφίμων και μη μέλη του ΣΕΒΤ, ούτε και προμηθευτές άλλων ειδών εκτός διατροφής. Μεταξύ των ανατιμήσεων που δημοσιοποιεί ο ΣΕΣΜΕ, επιλέγοντας να αναφέρει κατηγορίες ειδών και όχι εταιρίες, είναι:
Εάν, πάντως, πάρει κανείς ως δεδομένα τα παραπάνω ποσοστά ανατιμήσεων - που αναμφισβήτητα ρίχνουν κι άλλο λάδι στη φωτιά της ακρίβειας - διαψεύδεται περίτρανα για άλλη μια φορά ο γενικός γραμματέας του ΣΕΣΜΕ Ν. Βερόπουλος, ο οποίος με δηλώσεις του την προηγούμενη εβδομάδα ισχυριζόταν ότι τα σούπερ μάρκετ δεν επιβάλλουν ανατιμήσεις μεγαλύτερες από αυτές που τους γνωστοποιούν οι προμηθευτές τους. Αξίζει να επαναφέρουμε δυο - τρία μόνο από τα στοιχεία που ο «Ρ» παρουσίασε τις προηγούμενες μέρες:
Την ίδια ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας θριαμβολογεί για τη διατήρηση του μέσου πληθωρισμού στο 2,9% και του ετήσιου στο 3,1% σύμφωνα με τα στοιχεία Νοέμβρη.
Στο μεταξύ, επεισόδιο δημιουργήθηκε χτες το πρωί στη Βαρβάκειο κρεαταγορά, όταν κλιμάκια του υπουργείου Ανάπτυξης επιχείρησαν να εφαρμόσουν τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις για επιτόπου επιβολή προστίμων σε παραβάτες κρεοπώλες. Οι ελεγκτές εντόπισαν διπλές ταμπέλες και παραπλανητικές ενδείξεις και εκτεθειμένο κιμά που είχε κοπεί από πριν, αντί παρουσία του πελάτη όπως προβλέπει η νομοθεσία. Οι «νταήδες» επιχειρηματίες εξαπέλυσαν απειλές εναντίον των υπαλλήλων του υπουργείου, οι οποίοι αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν και να επιστρέψουν συνοδεία αστυνομικών για να κάνουν τη δουλιά τους. Τελικά, επέβαλαν πρόστιμα σε έξι κρεοπώλες συνολικού ύψους 2.100 ευρώ, ενώ παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα άλλοι τέσσερις. Τόσο το συγκεκριμένο περιστατικό όσο και τα κατά καιρούς «ξεσπαθώματα» μεγαλοεπιχειρηματιών που δηλώνουν ότι δε σηκώνουν «μύγα στο σπαθί τους», είναι το αποτέλεσμα της ανοχής που δείχνουν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, απέναντι στους κάθε λογής κερδοσκόπους. Και είναι φανερό ότι όσο η παρουσία των ελεγκτικών μηχανισμών για τη διασφάλιση των συμφερόντων των καταναλωτών είναι «εθιμοτυπική», όσο και η σημερινή κυβέρνηση εκχωρεί πλήρη ασυδοσία στην «αγορά» και οι καταναλωτές θα καταληστεύονται και οι κερδοσκόποι θα θεωρούν αναφαίρετο δικαίωμά τους την πλήρη ασυδοσία.