Αντιμέτωποι με μια απροκάλυπτη εργοδοτική παρέμβαση ενάντια στα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα βρίσκονται οι εργαζόμενοι της ΑΝΚΕΡ στον Εβρο, που πιέζονται εκβιαστικά να δεχτούν την πρόταση των νέων εργοδοτών - ενοικιαστών του εργοστασίου (ΣΚΑΙΠΑΚ), την οποία απέρριψαν μέσα από τη γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν την Κυριακή.
Ο διευθυντής της επιχείρησης, Α. Κάτι, καλούσε τηλεφωνικά τους εργαζόμενους να μεταβούν στον γραφείο του, όπου παρουσία και άλλων διευθυντικών στελεχών και έναντι «αμοιβής» μιας θέσης εργασίας τους πίεζε να υπογράψουν κείμενο που συνέταξε η εταιρία. Σ' αυτό το κείμενο δηλωνόταν πως αποδέχονταν την πρόταση της εργοδοσίας και καλούσαν το Σωματείο να συγκαλέσει νέα γενική Συνέλευση «με μοναδικό θέμα την απάντηση με ΝΑΙ ή ΟΧΙ στη ΣΚΑΙΠΑΚ ΑΒΕΕ, κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας, και χωρίς εισηγήσεις ή συζητήσεις».
Η εκβιαστική αυτή πρακτική έρχεται σε συνέχεια των απειλών και των πιέσεων που εκδηλώθηκαν από κυβερνητικούς παράγοντες, προκειμένου να αναγκαστούν οι εργαζόμενοι, κάτω από την πίεση της ανεργίας και της οικονομικής ανέχειας, στην οποία έχουν περιέλθει, να δεχτούν την πρόταση της ΣΚΑΙΠΑΚ. Μια πρόταση που δεν απαντά στο αίτημα των εργαζομένων να επιστρέψουν όλοι στη δουλιά - εξασφαλίζεται εργασία για 62 από τους 97 - αλλά ούτε και στο αίτημα για άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που έχουν να λαμβάνουν από την ΑΝΚΕΡ.
Την παράνομη εργοδοτική παρέμβαση καταγγέλλουν το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων της ΑΝΚΕΡ, καθώς και η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου και καλούν τους εργαζόμενους να μην επιτρέψουν να περάσουν τέτοιους είδους μεθοδεύσεις.
Ερώτηση και για το εργοστάσιο ΑΝΚΕΡ στον Εβρο κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης ζητώντας από την κυβέρνηση να εγγυηθεί για όλες τις θέσεις εργασίας, την παραμονή του εργοστασίου και την καταβολή όλων των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους. Οι βουλευτές του ΚΚΕ υπενθυμίζουν ότι οι εργαζόμενοι της ΑΝΚΕΡ συνεχίζουν να περιφρουρούν το εργοστάσιο παρά την ωμή παρέμβαση των νέων ιδιοκτητών της ΣΚΑΙΠΑΚ, που έχουν νοικιάσει το εργοστάσιο και αρνούνται να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των εργαζομένων.