Νέα προνόμια στους ...Μαικήνες του Πολιτισμού και σε άλλους χαρίζονται με τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας. Αυξάνονται, επίσης, τα ποσά φόρου εισοδήματος ιδιοκτητών ταξί - λεωφορείων
Νέους φορομποναμάδες χαρίζει η κυβέρνηση στην πλουτοκρατία και στα διάφορα λεγόμενα «ευαγή ιδρύματα», ικανοποιώντας τις ορέξεις και τις απαιτήσεις τους. Μια βδομάδα μετά την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή, η κυβέρνηση κατέθεσε χτες την πρώτη τροπολογία - προσθήκη. Με την τροπολογία αυτή, προβλέπεται η ολοκληρωτική κατάργηση του φόρου (10%) που ίσχυε για «χορηγίες- δωρεές» στα λεγόμενα κοινωφελή ιδρύματα, σωματεία και σε διάφορους ιδιώτες -μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίοι, με το αζημίωτο, παριστάνουν τους εθνικούς ευεργέτες και τους ...Μαικήνες του Πολιτισμού.
Οι ευνοούμενοι της τροπολογίας - προσθήκης, φωτογραφίζονται από την αιτιολογική έκθεση, που αναφέρει πως η παρακράτηση του φόρου 10% «αποτελούσε αντικίνητρο για χορήγηση ποσών δωρεών ή χορηγιών πάνω από 2.950 ευρώ σε κοινωφελή ιδρύματα ή νομικά πρόσωπα που επιδιώκουν πολιτιστικούς σκοπούς»... Προσθέτουν πως με την προτεινόμενη ρύθμιση «ωφελούνται οι δωρεοδόχοι με την περιέλευση σε αυτούς ολόκληρου του ποσού της δωρεάς ή της χορηγίας με απώτερο σκοπό την επέκταση της κοινωφελούς δράσης τους και της πολιτιστικής δραστηριότητάς τους».
Είναι φανερό ότι παρά τα «δημοσιονομικά προβλήματα» η φαρέτρα της κυβερνητικής πολιτικής έχει πολλά ακόμη να δώσει στους οικονομικά ισχυρούς και τους άλλους «διαπλεκόμενους», οι οποίοι - με κρατικές ενισχύσεις, επιδοτήσεις, δωρεάν και ζεστό δημόσιο χρήμα - παριστάνουν τους ταγούς και τους εθνικούς ευεργέτες... Ο κυβερνητικός μπαξές δίνει κίνητρα και στους «δωρεοδόχους», οι οποίοι, σύμφωνα με την τροπολογία, απαλλάσσονται από το τεκμήριο δωρεάς και χορηγίας... Πάντως, από τη νέα ρύθμιση εξαιρούνται ρητά οι δωρεές και χορηγίες προς τα αθλητικά σωματεία.
Μεγάλες αυξήσεις στα ποσά του φόρου εισοδήματος ιδιαίτερα για τους ιδιοκτήτες ταξί, αλλά και για τους εκμεταλλευτές λεωφορείων μη ενταγμένων στα ΚΤΕΛ επέρχονται με άλλη τροπολογία - προσθήκη που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.
Συγκεκριμένα, το τεκμαρτό εισόδημα για το 2005 και 2006 των ιδιοκτητών ταξί αυξάνεται ως εξής:
Τα παραπάνω ποσά μειώνονται κατά 30% για ταξί που έχουν έδρα σε πόλεις με πληθυσμό κάτω από 200.000 κατοίκους και 50% σε πόλεις με λιγότερους από 50.000 κατοίκους.
Σημαντική φορολογική επιβάρυνση για τη μεγάλη πλειονότητα των χαμηλών εισοδημάτων σε αντίθεση με τις μεγάλες φοροελαφρύνσεις των επιχειρήσεων επέρχονται με το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Στη διαπίστωση αυτή - αλλά σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου - καταλήγει η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ), συμπεραίνοντας πως για τους μισθωτούς «το πρακτικό αποτέλεσμα θα κυμαίνεται από μια πολύ μικρή ελάφρυνση (για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα) έως μια σημαντική φορολογική επιβάρυνση (για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα)».
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν, με βάση το ενδεχόμενο αύξησης των μέσων αποδοχών κατά 3,5% για το 2005. Σε ό,τι αφορά τη μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις αναφέρουν πως «ανταποκρίνεται σε αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου και είναι δυνατόν να συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας και την ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας»...