Τρίτη 23 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ... απογραφή

Ο καιρός που πέρασε από τις βουλευτικές εκλογές και η τακτική που έχουν χαράξει τα προπαγανδιστικά επιτελεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, φτάνουν για να κατανοηθούν μεθοδεύσεις και σκοπιμότητες που αφορούν και τους μεν και τους δε. Ειδικά γύρω από τα δημοσιονομικά, το πράγμα μιλάει από μόνο του. Για τα οικονομικά του δημοσίου, άλλωστε, πάντα εκδηλώνουν... έκπληξη και ανησυχία όσοι πρωτοαναλαμβάνουν κυβερνητικές ευθύνες, ενώ πάντα αποτελούν αντικείμενο κομπασμού και αυτοϊκανοποίησης εκείνων που αποχωρούν από τους κυβερνητικούς θώκους. Το σκηνικό επαναλαμβάνεται ανελλιπώς όσες φορές έτυχε να εναλλαχτούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Στόχος ένας και μοναδικός: Να επιρριφθούν ευθύνες στους προκατόχους, αλλά κύρια να ξεκαθαριστεί προς τους υπηκόους του δικομματισμού ότι οι όποιες δεσμεύσεις μπορεί να είχαν αναληφθεί προεκλογικά, ανατρέπονται... από τα πράγματα. Τα ...πραγματικά δεδομένα αναζητούσε, υποτίθεται, και η ΝΔ και προχώρησε στην περισπούδαστη «δημοσιονομική απογραφή».

Και ενώ η κυβέρνηση πίστεψε ότι μπορεί να αξιοποιήσει τα δήθεν άγνωστα ελλείμματα ως πρόσχημα για να διαγράψει μονοκονδυλιά κάθε υπόσχεση που είχε δώσει από τα προεκλογικά μπαλκόνια, βγήκε ο Γ. Παπανδρέου του ΠΑΣΟΚ και παραπονέθηκε ότι οι νεοδημοκρατικοί χειρισμοί του προκαλούν «δέος και σοκ». Τέτοια ξεδιαντροπιά. Ο αρχηγός του κόμματος που ως κυβέρνηση είχε καταδικάσει επί δύο δεκαετίες τους εργαζόμενους να ζουν ελλειμματικά, το κόμμα που είχε αναγάγει την πολιτική λιτότητας σε επιστήμη και τα μέτρα εμπέδωσης της κυριαρχίας του μεγάλου κεφαλαίου και της οικονομικής ολιγαρχίας σε καθηγητιλίκι, κατηγορεί την κυβέρνηση της ΝΔ που - εδώ που τα λέμε - δικές της σκοπιμότητες την έκαναν για μήνες να κυβερνά με τα σκονάκια του ΠΑΣΟΚ.

Η ιστορία με τα ελλείμματα και τα άλλα κουσούρια που έχει η ελληνική οικονομία δεν είναι υπόθεση που αφορά τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Πολύ περισσότερο που τα όποια προβλήματα της οικονομίας επικαλούνται οι κυβερνώντες - νυν και πρώην - τα επικαλούνται για να δικαιολογήσουν την αντιλαϊκή τους πολιτική και τα οικονομικά τους μέτρα, που κάθε φορά είναι και πιο σκληρά σε βάρος των εργαζομένων. Και είναι όλο και πιο σκληρά, επειδή κλιμακώνονται οι προκλητικές αξιώσεις που προβάλλουν οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου, προκειμένου να διατηρήσουν την κερδοφορία τους σε ικανοποιητικά, γι' αυτούς, επίπεδα. Αξιώσεις που μέχρι κεραίας εκπληρώνονται από τους κυβερνώντες.

Οι εργαζόμενοι, βέβαια, νοιάζονται και μάλιστα πολύ για τα άλλα ελλείμματα. Αυτά που προκαλεί η πολιτική στήριξης του κεφαλαίου. Αγωνιούν για το έλλειμμα σε θέσεις εργασίας και το παθητικό στις εργατικές απολαβές. Ανησυχούν για το έλλειμμα της ασφάλειας που έχουν στον καθημερινό τους αγώνα για επιβίωση και για το μέλλον των παιδιών τους. Φοβούνται για τα ελλείμματα στον τομέα της Υγείας και της Παιδείας. Τρέμουν για το έλλειμμα σε ανθρώπινες συντάξεις και ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς και ζωής. Αγαναχτούν και οργίζονται για τα παιχνίδια που παίζουν σε βάρος τους κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ και οργανώνουν το δικό τους μέτωπο. Για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από τις αντιλαϊκές επιλογές του δικομματισμού και να ανατρέψουν την πολιτική του.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ