Τρίτη 23 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παραμένουν οι «προτιμήσεις»

Γρηγοριάδης Κώστας

Πολλά και διάφορα είχαν ειπωθεί και γραφτεί, όταν ο Κ. Καραμανλής, ανακοινώνοντας τη σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, αποφάσισε να κρατήσει και το υπουργείο Πολιτισμού. Μερικοί, μάλιστα, είχαν σπεύσει, να προεξοφλήσουν την πολιτιστική άνοιξη, η οποία οσονούπω θα έκανε την εμφάνισή της.

Από τότε έχουν περάσει αρκετοί μήνες και οι μόνες... αξιοσημείωτες ενέργειες του πρωθυπουργού και υπουργού Πολιτισμού ήταν η απόλυση των 5.000 συμβασιούχων του ΥΠΠΟ, καθώς και κάποιες επισκέψεις του σε αρχαιολογικούς χώρους, για επικοινωνιακούς λόγους, όπως καταλαβαίνει ο καθένας.

Αν υπάρχουν ακόμη, πάντως, αυταπάτες και ψεύτικες ελπίδες, σας πληροφορούμε, ότι το κονδύλι του προϋπολογισμού του 2005, για το ΥΠΠΟ, ανέρχεται μόλις στο 0,59%, έναντι του 0,73% το 2004. Κι επειδή, κάποιοι μπορεί να πουν ότι το 0,73% ήταν αυξημένο, γιατί συμπεριλάμβανε ορισμένα ολυμπιακά έξοδα - πράγμα το οποίο είναι σωστό - σημειώνουμε ότι το 2003 το ποσοστό ήταν 0,60%, όσο, δηλαδή, είναι και αυτό για το 2005.

Και πέρα απ' αυτά, υπάρχουν και τα εξής: Πρώτον, στο ισχνό κονδύλι του 2005 συμπεριλαμβάνονται και τα έξοδα συντήρησης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Και δεύτερον, ο μόνος πολιτιστικός φορέας, που θα εισπράξει σαφώς περισσότερα την επομένη χρονιά είναι το Μέγαρο Μουσικής. Τα κρατικά θέατρα, η Εθνική Λυρική Σκηνή, τα μουσεία, οι βιβλιοθήκες, τα ΔΗΠΕΘΕ, κλπ., θα εισπράξουν είτε λιγότερα, είτε τα ίδια με φέτος. Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, οι ...προτιμήσεις, όμως, μένουν...

Ολοι μαζί...

Τον υπαρκτό κίνδυνο της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος, μέσα στο 2005, επικαλέστηκε τις προάλλες ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γ. Σαλαγκούδης, για να γίνουν αποδεκτά τα σχέδια επιβολής της πλήρους «απελευθέρωσης» και της εισβολής των κεφαλαιοκρατών στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Την ίδια στιγμή, βέβαια, απέκρυψε, ότι η βασική αιτία των κινδύνων αυτών - όσο υφίστανται - είναι η ίδια η «απελευθέρωση», στο βωμό της οποίας - μεταξύ άλλων - έχει θυσιαστεί και εμποδιστεί και η ενίσχυση της παραγωγικής δραστηριότητας της ΔΕΗ.

Ο διοικητής της ΔΕΗ, Γ. Παλαιοκρασσάς, πάντως, πήρε πολύ σοβαρά υπόψη του την επισήμανση του κ. υφυπουργού. Κι έτσι, μια μέρα μετά, εισηγήθηκε στο ΔΣ της επιχείρησης, τη συμμετοχή εγχώριων και ξένων κεφαλαιοκρατών στις νέες μονάδες, που θα κατασκευάσει η ΔΕΗ. Εισήγηση, στην οποία βρήκε υποστήριξη από τους εκπροσώπους της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στο ΔΣ της επιχείρησης...

Το Μητροπολιτικό Πάρκο...

Πριν μερικά χρόνια είχε εξαγγελθεί, μετά πολλών τυμπανοκρουσιών, βαΐων και κλάδων, η μετατροπή του στο μεγαλύτερο Μητροπολιτικό Πάρκο της Ευρώπης. Μετά, αφού δημιουργήθηκαν οι σχετικές εντυπώσεις, άρχισαν να το κόβουν φέτες. Ναι, για την έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό μιλάμε. Μια έκταση 5.300 στρεμμάτων, πάνω στην οποία, τόσο η προηγούμενη όσο και η νυν κυβέρνηση ασκούν το «συνδυασμένο άθλημα» της πολύμορφης οικοπεδοποίησης - τσιμεντοποίησης - ιδιωτικοποίησης. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση Σημίτη παραχώρησε ένα μεγάλο μέρος της έκτασης για να γίνουν Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Τώρα, η νυν κυβέρνηση παραχώρησε τις εγκαταστάσεις αυτές, μαζί με τον αναγκαίο περιβάλλοντα χώρο -σύνολο 2.200 στρέμματα - στην εταιρία «Ολυμπιακά Ακίνητα», στην «αδελφή» της «αμαρτωλής» ΕΤΑ, σύμφωνα με όσα έλεγαν οι νεοδημοκράτες, όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση. Από την προηγούμενη κυβέρνηση, επίσης, έχει αποφασιστεί και η νυν συνεχίζει στην ίδια κατεύθυνση, να δοθούν άλλα 1.000 περίπου στρέμματα για οικοπεδοποίηση, ώστε να αυτοχρηματοδοτηθεί η λειτουργία του πάρκου... Και στον εναπομείναντα χώρο λειτουργεί, ήδη, το αμαξοστάσιο του τραμ, ενώ προγραμματίζεται και η δημιουργία σταθμού του μετρό. Και να δούμε, τι άλλο θα ξεφυτρώσει στο μέλλον...

Εάν, τώρα, όλ' αυτά, δε σας μοιάζουν για Μητροπολιτικό Πάρκο, σας βεβαιώνουμε ότι δεν κάνετε καθόλου λάθος...

Η ... κρίση

Οταν, πριν από δυο βδομάδες, ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο υποχρεώθηκε να αποσύρει την πρότασή του για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) από το Ευρωκοινοβούλιο, μπροστά στον κίνδυνο καταψήφισής της, αρκετοί μίλησαν και έγραψαν για κρίση, για μεγάλη νίκη της δημοκρατίας, κλπ., κλπ. Τις προάλλες, ο Ζ. Μπαρόζο έφερε τη νέα πρότασή του (χωρίς τον Ιταλό «διώκτη» των ομοφυλόφιλων και ορισμένους ακόμη) και πήρε την έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου, αφού το Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι (οι τρεις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες) ψήφισαν υπέρ.

Τι έγινε, λοιπόν; Τι σόι κρίση ήταν αυτή, που ξεπεράστηκε τόσο εύκολα; Πόσο μεγάλη ήταν η νίκη της δημοκρατίας, όταν ο Ζ. Μπαρόζο δεν άλλαξε το παραμικρό στις πολιτικές του θέσεις και απόψεις; Μήπως, η νέα, εγκριμένη πλέον, Κομισιόν θα είναι, έστω και στο ελάχιστο, προστάτης των συμφερόντων των εργαζομένων και των λαών και όχι εκπρόσωπος των πολυεθνικών;

Απλά είναι τα ερωτήματα, όπως και οι απαντήσεις τους. Δεν είναι απλό ζήτημα, όμως, η συστηματική και με κάθε ευκαιρία καλλιέργεια αυταπατών και ψεύτικων προσδοκιών από τους «διαμορφωτές» της κοινής γνώμης.

Η ... απογραφή

Ο καιρός που πέρασε από τις βουλευτικές εκλογές και η τακτική που έχουν χαράξει τα προπαγανδιστικά επιτελεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, φτάνουν για να κατανοηθούν μεθοδεύσεις και σκοπιμότητες που αφορούν και τους μεν και τους δε. Ειδικά γύρω από τα δημοσιονομικά, το πράγμα μιλάει από μόνο του. Για τα οικονομικά του δημοσίου, άλλωστε, πάντα εκδηλώνουν... έκπληξη και ανησυχία όσοι πρωτοαναλαμβάνουν κυβερνητικές ευθύνες, ενώ πάντα αποτελούν αντικείμενο κομπασμού και αυτοϊκανοποίησης εκείνων που αποχωρούν από τους κυβερνητικούς θώκους. Το σκηνικό επαναλαμβάνεται ανελλιπώς όσες φορές έτυχε να εναλλαχτούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Στόχος ένας και μοναδικός: Να επιρριφθούν ευθύνες στους προκατόχους, αλλά κύρια να ξεκαθαριστεί προς τους υπηκόους του δικομματισμού ότι οι όποιες δεσμεύσεις μπορεί να είχαν αναληφθεί προεκλογικά, ανατρέπονται... από τα πράγματα. Τα ...πραγματικά δεδομένα αναζητούσε, υποτίθεται, και η ΝΔ και προχώρησε στην περισπούδαστη «δημοσιονομική απογραφή».

Και ενώ η κυβέρνηση πίστεψε ότι μπορεί να αξιοποιήσει τα δήθεν άγνωστα ελλείμματα ως πρόσχημα για να διαγράψει μονοκονδυλιά κάθε υπόσχεση που είχε δώσει από τα προεκλογικά μπαλκόνια, βγήκε ο Γ. Παπανδρέου του ΠΑΣΟΚ και παραπονέθηκε ότι οι νεοδημοκρατικοί χειρισμοί του προκαλούν «δέος και σοκ». Τέτοια ξεδιαντροπιά. Ο αρχηγός του κόμματος που ως κυβέρνηση είχε καταδικάσει επί δύο δεκαετίες τους εργαζόμενους να ζουν ελλειμματικά, το κόμμα που είχε αναγάγει την πολιτική λιτότητας σε επιστήμη και τα μέτρα εμπέδωσης της κυριαρχίας του μεγάλου κεφαλαίου και της οικονομικής ολιγαρχίας σε καθηγητιλίκι, κατηγορεί την κυβέρνηση της ΝΔ που - εδώ που τα λέμε - δικές της σκοπιμότητες την έκαναν για μήνες να κυβερνά με τα σκονάκια του ΠΑΣΟΚ.

Η ιστορία με τα ελλείμματα και τα άλλα κουσούρια που έχει η ελληνική οικονομία δεν είναι υπόθεση που αφορά τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Πολύ περισσότερο που τα όποια προβλήματα της οικονομίας επικαλούνται οι κυβερνώντες - νυν και πρώην - τα επικαλούνται για να δικαιολογήσουν την αντιλαϊκή τους πολιτική και τα οικονομικά τους μέτρα, που κάθε φορά είναι και πιο σκληρά σε βάρος των εργαζομένων. Και είναι όλο και πιο σκληρά, επειδή κλιμακώνονται οι προκλητικές αξιώσεις που προβάλλουν οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου, προκειμένου να διατηρήσουν την κερδοφορία τους σε ικανοποιητικά, γι' αυτούς, επίπεδα. Αξιώσεις που μέχρι κεραίας εκπληρώνονται από τους κυβερνώντες.

Οι εργαζόμενοι, βέβαια, νοιάζονται και μάλιστα πολύ για τα άλλα ελλείμματα. Αυτά που προκαλεί η πολιτική στήριξης του κεφαλαίου. Αγωνιούν για το έλλειμμα σε θέσεις εργασίας και το παθητικό στις εργατικές απολαβές. Ανησυχούν για το έλλειμμα της ασφάλειας που έχουν στον καθημερινό τους αγώνα για επιβίωση και για το μέλλον των παιδιών τους. Φοβούνται για τα ελλείμματα στον τομέα της Υγείας και της Παιδείας. Τρέμουν για το έλλειμμα σε ανθρώπινες συντάξεις και ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς και ζωής. Αγαναχτούν και οργίζονται για τα παιχνίδια που παίζουν σε βάρος τους κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ και οργανώνουν το δικό τους μέτωπο. Για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από τις αντιλαϊκές επιλογές του δικομματισμού και να ανατρέψουν την πολιτική του.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Τα... παγωμένα

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ξεκίνησαν τα «άγρια» κρύα η κυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης ανακάλυψαν ...μείωση στις τιμές του πετρελαίου κατά 1,95 ευρώ (χωρίς φυσικά να μπουν στον κόπο να μας πουν ποια είναι συνολικά η αύξηση από πέρυσι, τέτοια εποχή).

Φαίνεται λοιπόν ότι επί Νέας Δημοκρατίας, η αγορά άλλαξε συνήθειες. Τώρα που το εν λόγω αγαθό έχει μεγάλη ζήτηση αποφάσισαν οι εταιρίες να ...μειώσουν τις τιμές και γενικώς να... βοηθήσουν τον κόσμο.

Τώρα πώς γίνεται οι πάντες, από απλούς καταναλωτές, μέχρι αγρότες και επαγγελματίες να διαμαρτύρονται για τις απαράδεκτα υψηλές τιμές που τους οδηγούν σε απόγνωση, μάλλον θα οφείλεται στο ότι ...όλοι έχουν επιλέξει κακούς προμηθευτές.

Φυσικά οι έλεγχοι του υπουργείου Ανάπτυξης συνεχίζονται αλλά φυσικά αφορούν τα φορτία, τη νόθευση και πολλά άλλα εκτός από την τιμή, μια και ούτε λόγος να γίνεται για παρέμβαση στην «ελεύθερη αγορά».

Α ΜΑΛΙΣΤΑ! Για την ενίσχυση των μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων γίνεται τελικά αυτός ο νέος φορολογικός νόμος. Δεν το είχαμε καταλάβει, αλλά μας το ανέλυσε διεξοδικά ο υφυπουργός Οικονομίας Αδάμ Ρεγκούζας, χτες και μας έλυσε κάθε απορία...

Να υποθέσουμε, άραγε, ότι η σοβαρή μείωση της φορολογίας των Ανωνύμων Εταιριών, οι διευκολύνσεις των εξαγορών και συγχωνεύσεων και τα ανάλογα μέτρα του φορολογικού νομοσχεδίου, υπάγονται στον παραπάνω στόχο;

`Η μήπως ήταν «ενισχυτικές» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν φέτος το καλοκαίρι για τις ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις, οι οποίες έβαζαν το πιστόλι στον κρόταφο σε όλους τους μικρο-επαγγελματίες;

ΑΛΛΑΖΕΙ πάλι ο τρόπος χορήγησης αδειών οδήγησης σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Μιχάλης Λιάπης. Ο ίδιος λέει ότι η αλλαγή έχει να κάνει με την αξιοπιστία του συστήματος, αλλά, όλοι γνωρίζουμε σ' αυτές τις περιπτώσεις την αλήθεια. Με τα ...δημόσια έσοδα μάλλον θα έχουν να κάνουν οι αλλαγές.


Γρηγοριάδης Κώστας

Στην ίδια πορεία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εντονη και αυστηρή κριτική άσκησε και πάλι στην κυβέρνηση της ΝΔ και την πολιτική της ο Γ. Παπανδρέου, προχτές στη Θεσσαλονίκη. Αυτά έγραφαν οι χτεσινές και φιλικές στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εφημερίδες. Κι όταν αναζητούσες το συγκεκριμένο περιεχόμενο της κριτικής αυτής, δεν έβρισκες, παρά μόνο γενικολογίες και αοριστολογίες. Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι τα ...κατορθώματα της κυβέρνησης προκαλούν «σοκ και δέος» και, ακόμη, ότι η ΝΔ «αποδείχνεται ανίκανη να κυβερνήσει», συμπληρώνοντας πως το γεγονός αυτό «συνδυάζεται με συνειδητό σχέδιο. Μια πολιτική, που κάθε άλλο παρά μπροστά πάει τη χώρα. Είναι η απλή εξασφάλιση της εξουσίας χάριν της εξουσίας»...

Κατά τ' άλλα, έχει ήδη γίνει φανερό και στον τελευταίο πολίτη αυτής της χώρας, που έχει μια ελάχιστη σχέση με την πολιτική και τις σχετικές εξελίξεις τα τελευταία 10 - 15 χρόνια και έχει αφήσει κατά μέρος τις όποιες δικομματικές παρωπίδες, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ πορεύεται στην ίδια ακριβώς λεωφόρο του δήθεν «ευρωμονόδρομου», στον οποίο πορεύονταν και οι προκάτοχές της, κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2005 αποτελεί μια χαρακτηριστική και όχι τη μοναδική περίπτωση...

Ξεπεραστήκαμε...

Θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ (3,4 τρισ. δραχμές) το συνολικό κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων έχει γράψει πολλές φορές η στήλη. Και, τελικά, όχι μόνον επιβεβαιώθηκε, αλλά και... ξεπεράστηκε. Σύμφωνα, με όσα γράφονται στον κυβερνητικό προϋπολογισμό για το 2005, το συνολικό κόστος δεν είναι 9,5 δισ. ευρώ, που έλεγε τις προάλλες ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, αλλά και μια σειρά πρόσθετες δαπάνες. Στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού διαβάζουμε ότι στο προαναφερόμενο ποσό «δεν περιλαμβάνονται δαπάνες φορέων Ελληνικού Δημοσίου, που σχετίζονται με τους Αγώνες. Οι δαπάνες αυτές αφορούν κυρίως έργα υποδομής...».

Αν, λοιπόν, προσθέσουμε και τις δαπάνες αυτές στο ποσό των 9,5 δισ. ευρώ, τότε το συνολικό κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων φτάνει το αστρονομικό ποσό των 11,25 δισ. ευρώ ή 3,83 τρισ. δραχμών. Και δεν παίρνουμε όρκο ότι το ποσό αυτό θα είναι και το τελικό...

Η συμπόρευση...

Οπως όλοι γνωρίζουν ο πόλεμος ενάντια στο Αφγανιστάν των ΗΠΑ και των υπολοίπων «προθύμων», μαζί και της χώρας μας και η κατοπινή μέχρι και σήμερα στρατιωτική κατοχή της πολύπαθης αυτής χώρας δεν έφεραν ούτε την ειρήνη, ούτε την ελευθερία, ούτε τη δημοκρατία. Απλά και μόνο, αντικατέστησαν το θεοκρατικό καθεστώς των Ταλιμπάν (τους οποίους και πάλι οι ΗΠΑ είχαν υποστηρίξει για να πάρουν την εξουσία, ενάντια στη λαϊκοδημοκρατική εξουσία), με τον απολύτως ελεγχόμενο Χ. Καρζάι. Κατά τ' άλλα, ο εμφύλιος συνεχίζεται, η φτώχεια και η πείνα βασιλεύουν και το χάος κυριαρχεί στη χώρα.

Κι όχι μόνον αυτά. Η τελευταία έκθεση του ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας, πως το Αφγανιστάν μετατρέπεται με γρήγορους ρυθμούς σε «κράτος παραγωγής ναρκωτικών», αφού, μόνον φέτος, η καλλιέργεια του οπίου αυξήθηκε κατά 64%, σε σχέση με το 2003, όπου είχε σημειώσει και πάλι τρομακτική αύξηση, σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, το Αφγανιστάν προμηθεύει ήδη το 87% της παγκόσμιας παραγωγής οπίου, που χρησιμοποιείται στην παραγωγή της ηρωίνης. Ενας στους δέκα Αφγανούς απασχολείται σήμερα στη βιομηχανία των ναρκωτικών, σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης, χαρακτηρίζοντας ως «ιστορικό λάθος την εγκατάλειψη της χώρας στο όπιο».

Προφανώς, μαζί με τις αμερικανο-ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατοχής, εγκαταστάθηκε στο Αφγανιστάν και η διεθνής μαφία της ηρωίνης. Αλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά, που «συμπορεύονται»...

«Βαμβακερή» επιστολή...

Μια υποκριτική επιστολή - άλλοθι προς τους προέδρους των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών των βαμβακοπαραγωγικών περιοχών απέστειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ε. Μπασιάκος. Σ' αυτή τους ζητά να απαντήσουν μέχρι σήμερα τι θέλουν να... κάνει, για τη λήξη της εκκοκκιστικής περιόδου και την ποσότητα βαμβακιού που θα δηλωθεί στην ΕΕ.

Βέβαια, ο Ε. Μπασιάκος ρωτάει υποτίθεται τους προέδρους των Ενώσεων να του... πουν, ενώ γνωρίζει καλά πως όλοι οι βαμβακοπαραγωγοί θέτουν ως βασικό αίτημα «όλα τα λεφτά σε όλα τα κιλά». Ζητούν εδώ και πολλά χρόνια κατάργηση του πλαφόν, του προστίμου συνυπευθυνότητας και τιμή στο βαμβάκι το λιγότερο 360 δρχ. το κιλό. Ολα αυτά ο κύριος Μπασιάκος τα γνωρίζει καλά. Αλλά φαίνεται πως του αρέσει να κάνει ερωτήσεις που θα του δώσουν βολικές απαντήσεις... Από την άλλη, ενώ γίνεται αυτή η ιστορία, ο αρμόδιος αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, που ορίστηκε να μαζέψει τις απαντήσεις, έχει ήδη προαποφασίσει - όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες - να δηλώσει ως δεύτερη εκτίμηση παραγωγής κοντά στο 1.100.000 τόνους... Δε γνωρίζουμε πόσοι πρόεδροι Ενώσεων απάντησαν και τι, αλλά το φαξ για να σταλούν οι απαντήσεις είναι 210-8660626. Και νομίζουμε πως οι βαμβακοπαραγωγοί έχουν πολλά να τους απαντήσουν!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κοινός ο αγώνας

Καθώς οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ μπαίνουν στα γεμάτα στη μάχη για τα εργατικά συλλαλητήρια, στις 9 Δεκέμβρη, μαζί τους συμπορεύονται και οι αγρότες, που την ίδια μέρα, με απόφαση της ΠΑΣΥ, προχωράνε σε κινητοποιήσεις και αγροτικές συγκεντρώσεις σε αγροτικές περιοχές της χώρας. Εργαζόμενοι και αγρότες, με τις σημαίες των αγωνιστικών ταξικών δυνάμεων βρίσκουν κοινό βηματισμό, ενάντια στην πολιτική που γεννά την ακρίβεια και την ανέχεια, τις απολύσεις για την εργατιά και το ξεκλήρισμα των ξωμάχων.

Μαζί, λοιπόν, εργάτες και αγρότες, γιατί δεν πάει άλλο με την ακρίβεια και τη λιτότητα, τη βαριά φορολογία, την ανεργία και την υποαπασχόληση, την Κοινή Αγροτική Πολιτική και το ξεζούμισμα αγροτών και εργατών από τους μεγαλομεσάζοντες και τους βιομήχανους. Μαζί, ενάντια στην πολιτική που χτες εφάρμοζε το ΠΑΣΟΚ και σήμερα συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ. Μαζί, ενάντια στην πολιτική που υπαγορεύει το μεγάλο κεφάλαιο και κανοναρχεί η Ευρωπαϊκή Ενωση. Μαζί, γιατί ο ιδρώτας και των δύο γίνεται κέρδος και υπερκέρδος στο ταμπλό της Σοφοκλέους και χρυσός στα θησαυροφυλάκια της πλουτοκρατίας.

Και αυτό το «μαζί» έχει ιδιαίτερη αξία σήμερα, καθώς πληθαίνουν τα σημάδια ότι εργάτες και μικρομεσαίοι αγρότες έχουν απέναντί τους την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Ηδη με τον κρατικό προϋπολογισμό, η κυβέρνηση έκανε καθαρό ότι δεν κάνει «διακρίσεις» ανάμεσα σε εργάτες και αγρότες, σε γυναίκες και άντρες, σε νεολαίους και συνταξιούχους, σε άνεργους και εργαζόμενους. Ολοι μαζί θα πληρώσουν τη βαριά φορολογία στα λαϊκά εισοδήματα, όλοι θα φορτωθούν τα βάρη από την έμμεση φορολογία στα είδη πλατιάς κατανάλωσης. Ολοι μαζί θα επωμιστούν τα βάρη από την εμπορευματοποίηση της Παιδείας και της Υγείας. Σε όλους καταλήγει το κόστος των ιδιωτικοποιήσεων δημόσιων επιχειρήσεων. Και οι δύο, εργάτες και αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με την πολιτική της Ευρωένωσης, την επιβολή της ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις οι πρώτοι, τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στον αγροτικό τομέα οι δεύτεροι. Και οι δύο παράγουν τον πλούτο αυτής της χώρας και τους τον κλέβει το ίδιο χέρι.

Μέσα στην κοινή αυτή πορεία, μπορούν να βρουν την απαιτούμενη ανάδειξη τα ιδιαίτερα προβλήματα του κάθε χώρου, βρίσκουν ευρύτερη στήριξη και προβολή οι όποιες ιδιαίτερες διεκδικήσεις. Εδώ, στην κοινή κάθοδο στους αγώνες, θα γίνεται πιο ισχυρό το μέτωπο της αντίστασης, θα μεγαλώνει η αλληλεγγύη, θα ανοίγει πιο εύκολα ο δρόμος για μια άλλη πολιτική, που στο κέντρο της θα έχει τα συμφέροντα και τις ανάγκες εργατιάς και αγροτιάς.

Τα συλλαλητήρια στις 9 Δεκέμβρη δεν είναι μόνο μια απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική. Είναι - πρέπει να γίνουν - το πρόπλασμα για μια άλλη πολιτική με μια άλλη εξουσία. Τη λαϊκή εξουσία. Πρωτοβουλίες και συλλαλητήρια, σαν και αυτά του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ, είναι κομμάτι από το μέλλον μας. Είναι οι ρίζες, για έναν κόσμο που κουμάντο στον τόπο θα κάνουν οι άνθρωποι του μόχθου. Ανθρωποι σαν και αυτούς, που στις 9 Δεκέμβρη θα διαδηλώνουν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ