Τρίτη 23 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΛΥΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΨΥΤΤΑΛΕΙΑ
Να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο

Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατσιλινάκος

Την αδιέξοδη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Κέντρο Βιολογικού Καθαρισμού Λυμάτων στην Ψυττάλεια φέρνει στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργο Σουφλιά, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Πατσιλινάκος, ζητώντας άμεση λύση.

Στην Ερώτηση περιγράφεται πως «η κατασκευή των έργων της Β΄ Φάσης του Βιολογικού Καθαρισμού Λυμάτων στην Ψυττάλεια, συνολικού προϋπολογισμού 202 εκατ. ευρώ, με την οποία θα επιτυγχάνεται απομάκρυνση ρυπαντικού φορτίου 95% περίπου, έχει ήδη ολοκληρωθεί». Τονίζεται πως «τα γνωστά προβλήματα διαχείρισης της λάσπης από την Α΄ Φάση καθαρισμού, όγκου περίπου 250 κυβικών μέτρων ημερησίως, εξαιτίας της τεράστιας καθυστέρησης - με ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ - στη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων και χώρων επεξεργασίας και διάθεσης απορριμμάτων, κάνουν πρακτικά αδύνατη τη λειτουργία της Β΄ Φάσης, που θα ανέβαζε τον όγκο της ημερησίως παραγόμενης λάσπης σε 750 έως 800 κυβικά μέτρα. Παρόλο, όμως, που το διαφαινόμενο αδιέξοδο ήταν ήδη γνωστό από εξαετίας και πλέον, το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν προχώρησε έγκαιρα στην κατασκευή μονάδας ξήρανσης, η οποία θα έλυνε το πρόβλημα συνολικά. Αντίθετα, αναζητούνται τώρα, πρόχειρες, βιαστικές και αμφίβολης αποτελεσματικότητας "λύσεις" με δημοπρασίες που καλούν τους προσφέροντες ιδιώτες να δώσουν αυτοί λύση σε ζητήματα σχεδιασμού και επιλογής μεθόδων διαχείρισης της λάσπης, που είναι ευθύνη και υποχρέωση της κυβέρνησης».

Με βάση τα παραπάνω, ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ «γιατί δεν υλοποιήθηκε το αυτονόητο, δηλαδή η ταυτόχρονη κατασκευή των έργων Β΄ Φάσης καθαρισμού των λυμάτων και της μονάδας ξήρανσης στην Ψυττάλεια». Επίσης ρωτά «πότε επιτέλους και με ποιο τρόπο προβλέπεται η συνολική και οριστική επίλυση του προβλήματος της απομάκρυνσης της λάσπης, που κατά παράβαση της νομιμότητας έχει ήδη αποθηκευτεί και συνεχίζει να συσσωρεύεται στο νησί, η περιβαλλοντική διαχείριση της ημερήσιας συνολικής παραγωγής λάσπης από την Α΄ και Β΄ Φάση και η πλήρης λειτουργία των έργων Β΄ Φάσης καθαρισμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ