Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τα Ταμεία θα πληρώνουν και τα Κέντρα Υγείας

Η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να επανανομοθετήσει μια ρύθμιση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που εφαρμόστηκε μόνο για τα νοσοκομεία και τίναξε τα Ταμεία στον αέρα

Εναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα της εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας ετοιμάζεται να προσθέσει η κυβέρνηση της ΝΔ προωθώντας διάταξη που θα προβλέπει έσοδα των Κέντρων Υγείας για τις ιατρικές, τις παρακλινικές και τις εργαστηριακές εξετάσεις των ασφαλισμένων των Ταμείων κύριας ασφάλισης. Το μέτρο αυτό θα προσθέσει νέα αβάσταχτα βάρη στα ασφαλιστικά ταμεία που ήδη έχουν ξετιναχτεί απ' τις πληρωμές των νοσηλίων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Ρ», η διάταξη αυτή είναι έτοιμη και θα ενταχτεί σε κάποια απ' τα προσεχή νομοσχέδια ή και στο σχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που θα προωθηθεί την επόμενη χρονιά. Η κυβέρνηση της ΝΔ θα επανανομοθετήσει μια διάταξη που είχε θεσμοθετηθεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το νόμο 2519/1997 που για τους «πόρους των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας» προβλέπει την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης για διαφοροποιημένα νοσήλια για «όλες τις εργαστηριακές και κλινικές εξετάσεις, καθώς και τη γενικότερη νοσηλεία του ασθενούς». Η απόφαση αυτή εκδόθηκε στις 3-2-1998 και ορίστηκαν οι έννοιες του Ημερήσιου Ενοποιημένου (κλειστού) Νοσηλίου και του Συνολικού Ενοποιημένου (κλειστού) νοσηλίου, που εφαρμόστηκαν μόνο για νοσοκομεία και έτσι τα Ταμεία τινάχτηκαν στον αέρα.

Τα Κέντρα Υγείας είναι για τον αγροτικό πληθυσμό, που δεν πληρώνει για τις εξετάσεις του, αλλά αντιμετωπίζουν και ασφαλισμένους άλλων Ταμείων, όπως του ΙΚΑ, του Δημοσίου κλπ. Ετσι τώρα η κυβέρνηση έρχεται να ζητήσει απ' τα ασφαλιστικά ταμεία να καταβάλλουν τα κονδύλια για την αντιμετώπιση των ασφαλισμένων τους.

Τώρα τα Κέντρα Υγείας υπάγονται στα νοσοκομεία και καλύπτονται οικονομικά από αυτά, ενώ στο μέλλον θα αποτελέσουν ανεξάρτητες δομές, με ξεχωριστό προϋπολογισμό, και θα υπάγονται είτε στα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας Πρόνοιας (ΠεΣΥΠ) είτε στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΠΕΔΥΚΑ), που θα αντικαταστήσουν τα ΠεΣΥΠ όπως έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση της ΝΔ. Οπως ανακοίνωσε ο Ν. Κακλαμάνης στις 13.10.2004 η ρύθμιση για τις ΠΕΔΥΚΑ θα θεσμοθετηθεί μέχρι το τέλος του 2004.


Γ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ