Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
Υπόκλιση στις αξιώσεις των φαρμακοβιομηχάνων

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε νέο τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων, που θα οδηγήσει σε νέα έκρηξη των δαπανών και προφανώς αύξηση των κερδών

Την υπόκλισή της στο «φαρμακερό ανταγωνισμό» και τις απαιτήσεις των φαρμακοβιομηχάνων εκδήλωσε η κυβέρνηση της ΝΔ απ' το βήμα του 4ουΔιεθνούς Φαρμακευτικού Συνεδρίου του Εκόνομιστ που έγινε χτες στην Αθήνα.

Ετσι, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας διαβεβαίωσε ότι βασική επιδίωξη της κυβέρνησης στον τομέα της πολιτικής φαρμάκου είναι η ενίσχυση της φαρμακοβιομηχανίας και η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης που έχει εκτιναχτεί τα τελευταία χρόνια. Από 1,1 δισ. ευρώ, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης που ήταν το 1993, έφτασε τα 4,3 δισ. ευρώ το 2003. Και αμέσως μετά, ο Δ. Σιούφας έσπευσε να διαβεβαιώσει τους φαρμακοβιομήχανους ότι κινείται προς νέο τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων όπως περίπου ζητά ο Σύνδεσμός τους (ΣΦΕΕ). Μέχρι τώρα, ο ορισμός της τιμής γινόταν με βάση τη φθηνότερη τιμή της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) των 15 χωρών. Η κυβέρνηση - είπε ο Δ. Σιούφας - προσανατολίζεται στον ορισμό τιμής φαρμάκου, με βάση το μέσο όρο τιμών περισσοτέρων της μιας χωρών της ΕΕ.

Η θέση αυτή είναι κοντά στο αίτημα του ΣΦΕΕ για τον καθορισμό της τιμής ενός φαρμάκου με βάση το μέσο όρο των τιμών του στις χώρες της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις -που προέρχονται απ' το χώρο της φαρμακοβιομηχανίας - αν γίνει ανακοστολόγηση, με βάση το μέσο όρο τότε οι φαρμακευτικές δαπάνες θα αυξηθούν κατά 3% στην Ελλάδα!

Ο υφυπουργός Υγείας Αθ. Γιαννόπουλος επανέλαβε τη δέσμευση της ΝΔ για κατάργηση της λίστας και κάλεσε τους φαρμακοβιομήχανους να γίνουν «αρωγοί» στην εκπαίδευση των γιατρών, αναλαμβάνοντας «τον πρωταγωνιστικό ρόλο» τους στον τομέα του φαρμάκου.

Αδράχνοντας τη δικομματική σκυτάλη ο Αθ. Τσούρας, εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ υπεραμύνθηκε της πολιτικής του κόμματός του και της λίστας φαρμάκων που καθιέρωσε το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι με τη λίστα «επιλέγεται η βέλτιστη θεραπεία για τον ασθενή και εξοικονομούνται πόροι».

Σύμφωνα με τον καθηγητή των Οικονομικών της Υγείας Γ. Κυριόπουλο η κατά κεφαλήν φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα ανέρχεται σε 258 δολάρια ΗΠΑ ίσης αγοραστικής δύναμης έναντι 262 που είναι ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ, ενώ ο ετήσιος ρυθμός αύξησης στην τελευταία δεκαετία ανέρχεται σε 5,2% έναντι 4,5% του μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ, παρά το γεγονός της κρατικής παρέμβασης ευρείας έκτασης στις τιμές (μειώθηκαν περισσότερο από 20%) το 1997 και την καθιέρωση λίστας.

«Φαρμακερός» ανταγωνισμός
ΗΠΑ - ΕΕ

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο συνέδριο στον ανταγωνισμό της φαρμακοβιομηχανίας της Ευρώπης και των ΗΠΑ, με τις ΗΠΑ να κυριαρχούν στην αγορά, έναντι των μικρότερων ευρωπαϊκών εταιριών σε όλους τους τομείς (πωλήσεις φαρμάκων, έρευνα, βιοτεχνολογία). Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Μ. Αγκερ, γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Φαρμακοβιομηχανιών (EFPIA) το 70% των πωλήσεων νέων φαρμάκων από το '99, ουσιαστικά είναι φάρμακα από την Αμερική, συγκριτικά με 19% στην ευρωπαϊκή αγορά. Μόλις πριν 4 χρόνια το μερίδιο της Ευρώπης ήταν 25% συγκριτικά με το 57% για την Αμερική.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ