Eurokinissi |
Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα των κρατικών και «μη κρατικών» πανεπιστημίων. Οπως είπε, «είναι ένα δίλημμα που μας έχει ταλανίσει πάρα πολλά χρόνια, αλλά είναι ένα αστείο δίλημμα», σημειώνοντας ότι «οι μισοί φοιτητές μας σπουδάζουν εκτός των συνόρων μας». Ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι «το πρόβλημα δεν είναι ποιος είναι ο φορέας αλλά εάν το δημόσιο συμφέρον εξυπηρετείται», τονίζοντας πως «η επιτροπή αξιολόγησης πρέπει να ελέγχει τα δημόσια πανεπιστήμια αλλά και όποιον άλλο εκπαιδευτικό φορέα». Τασσόμενος υπέρ των «μη κρατικών πανεπιστημίων» επισήμανε ότι με οποιονδήποτε άλλο τρόπο «απεμπολούμε τη δυνατότητα να αξιολογούμε και να ελέγχουμε την Παιδεία που υπάρχει στη χώρα μας», αφού «υπάρχουν ιδρύματα που λειτουργούν εκτός συνταγματικού πλαισίου», σημειώνοντας ότι πρέπει να οδηγηθούμε σε ένα σύστημα όπου «αν κάνουν καλά τη δουλιά τους θα έχουν πιστοποίηση, αν δεν έχουν δε θα πάρουν».
Την περαιτέρω παράδοση της εκπαίδευσης στις λογικές και τις ανάγκες των επιχειρήσεων υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι «χρειάζεται ο συντονισμός των πανεπιστημίων και της αγοράς» και πως «το συντονισμό θα κάνουν αποκεντρωμένα οι παραγωγικοί φορείς σε συνεργασία με τους παιδαγωγικούς φορείς της περιοχής». Μιλώντας με ένα υποθετικό παράδειγμα, αναρωτήθηκε «γιατί να μην υπάρξει στην Κρήτη μια τουριστική σχολή, η οποία μαζί με τους παραγωγικούς φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να μπορεί να εξειδικεύσει προγράμματα για την ανάπτυξη του τουρισμού σε αυτή την περιοχή», σημειώνοντας ότι αυτή η λειτουργία μπορεί να υπάρξει «εντός ή εκτός του δημόσιου πανεπιστημίου». Μιλώντας συνολικά για το μοντέλο της Παιδείας, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι «το κράτος θα ορίζει τους γενικούς στόχους», αλλά «σε τοπικό επίπεδο θα πρέπει να υπάρξει η δυνατότητα να διαμορφώνουν οι φορείς το πρόγραμμα όπως αυτοί θεωρούν πιο χρήσιμο». Παράλληλα, τάχτηκε υπέρ του μοντέλου της ...δανειοδότησης των φοιτητών, προκειμένου να είναι «ελεύθεροι» να επιλέξουν την πορεία τους στο εκπαιδευτικό σύστημα με δάνεια, τα οποία θα αποπληρώνονται όταν θα βρουν εργασία!
Αναφερόμενος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τάχτηκε υπέρ της πλήρους αυτονόμησης των πανεπιστημιακών μονάδων. Για την εξέλιξη των μελών ΔΕΠ σημείωσε ότι «είναι παράλογο να νομοθετούμε γι' αυτό εμείς στη Βουλή», μιλώντας για το «πρόβλημα της αυτονομίας των πανεπιστημίων» και ζητώντας «να υπάρξει πλήρης αυτονόμηση». Οσον αφορά στο εξεταστικό σύστημα ζήτησε «τα πανεπιστήμια να αποφασίζουν μόνα τους για το πώς θα επιλέγουν τους φοιτητές τους», αφού έτσι «θα ξεφεύγαμε από τη λογική της αποστήθισης» και «θα δίναμε βάρος στην κριτική σκέψη και στη σύνθεση».