Τρίτη 26 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΕΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
Δυναμικό ΟΧΙ στην υποβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης

Δυναμικά απάντησαν στην κυβέρνηση οι σπουδαστές της ΑΕΝ Ασπροπύργου
Δυναμικά απάντησαν στην κυβέρνηση οι σπουδαστές της ΑΕΝ Ασπροπύργου
Με δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού στον Ασπρόπυργο και αποκλεισμό για μισή και πλέον ώρα της Εθνικής οδού Αθηνών - Κορίνθου, απάντησαν χτες το πρωί οι σπουδαστές της σχολής, αντιδρώντας στα σχέδια για την παραπέρα υποβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, που απεργάζεται η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας το διαλυτικό έργο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Αιτία των κινητοποιήσεων είναι οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που επεξεργάζεται αυτή την περίοδο ειδική κυβερνητική επιτροπή. Οι ρυθμίσεις προβλέπουν τη δημιουργία νέων σχολών με τον ψευδεπίγραφο τίτλο Ανώτατα Ναυτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΝΕΙ) τετραετούς φοίτησης, τα οποία υποτίθεται ότι θα είναι ισότιμα των ΤΕΙ, όμως θα έχουν οικονομική αυτοτέλεια. Δηλαδή ή θα είναι ιδιωτικά ή θα έχουν χορηγούς. Ακόμα, τη μετατροπή των πτυχίων σε πιστοποιητικά χωρίς αντίκρισμα, ενώ τα επαγγελματικά προσόντα του ναυτεργάτη θα... πιστοποιούνται στη συνέχεια χωρίς να διευκρινίζεται από ποιους.

Οι σπουδαστές διεκδικούν την απόσυρση αυτών των σχεδιασμών, την κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα των ΑΕΝ και την ένταξή τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση, την ισοτιμία των διπλωμάτων τους με τα αντίστοιχα της στεριάς, την αποστρατιωτικοποίηση των σχολών.

Από την πλευρά της, η διοίκηση της σχολής διά μέσου του υποδιοικητή της, με προφανή στόχο την ανακοπή των κινητοποιήσεων και την τρομοκράτηση των σπουδαστών και βέβαια με άνωθεν εντολή, διέταξε την αδικαιολόγητη παραπομπή της γραμματέα του ΔΣ του συλλόγου σπουδαστών σε Πειθαρχικό Συμβούλιο με την κατασκευασμένη κατηγορία της υπεξαίρεσης δημοσίων εγγράφων! Το απαράδεκτο αυτό γεγονός ήρθε να προστεθεί στην προκλητική παρουσία «βατραχανθρώπων» του Λιμενικού Σώματος που ήταν παραταγμένοι στην πύλη της σχολής!

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν ο Σάββας Τσιμπόγλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών του Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) και ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης πρόεδρος της Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», οι οποίοι επισήμαναν στους σπουδαστές τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει για το εργασιακό τους μέλλον η τυχόν εφαρμογή αυτών των σχεδίων που προωθεί η κυβέρνηση. Αφού τους τόνισαν πως και τα δύο αγωνιστικά ναυτεργατικά σωματεία θα είναι στο πλευρό τους, τους κάλεσαν να συνεχίσουν και να εντείνουν τον αγώνα τους ώστε να μην επιτρέψουν την υλοποίηση αυτών των σχεδίων.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο Γιάννης Πατσιλινάκος, βουλευτής Πειραιά του ΚΚΕ, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα των σπουδαστών, τονίζοντας πως: «Η ναυτιλία πρέπει να μείνει ελληνική και οι σχολές να είναι δημόσιες, δωρεάν και να ανήκουν στην ανώτερη βαθμίδα της εκπαίδευσης». Παράλληλα, κάλεσε τους σπουδαστές να συνεχίσουν τον αγώνα τους, τονίζοντας ότι «η μόνη λύση είσαστε εσείς και το ΚΚΕ θα είναι κοντά σας σε αυτή σας την προσπάθεια».

Στη συγκέντρωση μεταφέρθηκε μήνυμα συμπαράστασης και του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Τούσσα, ενώ ανακοίνωση συμπαράστασης εξέδωσε και ο σύλλογος Μόνιμου Εκπαιδευτικού Προσωπικού της ΑΕΝ Ασπρόπυργου.

Μετά το τέλος της κινητοποίησης, οι σπουδαστές πραγματοποίησαν γενική συνέλευση, όπου αποφάσισαν μέχρι το τέλος της βδομάδας να καλέσουν σε πανελλαδικό συντονισμό όλα τα ΔΣ των σπουδαστών όλων των ναυτικών σχολών της Ελλάδας με προσανατολισμό τη διοργάνωση πανελλαδικού συλλαλητηρίου στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας με τη συμμετοχή του συλλόγου εκπαιδευτικών των ναυτικών σχολών και όλων των ναυτεργατικών σωματείων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ