Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Σπεύδουν «προς υποστήριξη» οι Βρετανοί

Νοτίως της Βαγδάτης θα μετακινηθεί ένα βρετανικό τάγμα, παρά τις αντιδράσεις στη Βρετανία, προκειμένου να «καλύψει τα νώτα» των Αμερικανών στις «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις»

Βρετανικά στρατεύματα κατοχής στη Βασόρα

Associated Press

Βρετανικά στρατεύματα κατοχής στη Βασόρα
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Τη θετική απάντηση του Λονδίνου στο αμερικανικό αίτημα για αναδιάταξη Βρετανών στρατιωτών από τον, σχετικά, ήρεμο νότο σε βορειότερες περιοχές, ανακοίνωσε, χθες, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, υπό τις αποδοκιμασίες βουλευτών του Εργατικού Κόμματος στη Βουλή. Ο Τζεφ Χουν υπεραμύνθηκε της απόφασης αναδιάταξης, τονίζοντας ότι έχει ληφθεί η έγκριση των Βρετανών στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων που βρίσκονται στο Ιράκ, και ότι η αποστολή δε θα κρατήσει επ' αόριστον. Παράλληλα, ο Χουν διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες που δημοσίευσαν, χθες, οι «Τάιμς» του Λονδίνου, σύμφωνα με τις οποίες, ενόψει των εκλογών στο Ιράκ, θα αποσταλούν άλλοι 1.300 Βρετανοί στρατιώτες.

Πιθανότατα νοτίως της Βαγδάτης, θα μετακινηθεί ένα βρετανικό τάγμα, το Black Watch, μαζί με τη μονάδα υποστήριξής του, σύνολο 850 άνδρες. Ο Χουν επέμεινε ότι οι βρετανικές δυνάμεις δε θα εμπλακούν στις «εκκαθαριστικές» επιχειρήσεις που πραγματοποιούν οι Αμερικανοί στο «σουνιτικό τρίγωνο» και ότι στόχος της αναδιάταξης είναι να διασφαλιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο «η επίτευξη σταθερότητας στο Ιράκ ενόψει των εκλογών».

Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις στην απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης προέρχονται από τους κόλπους του Εργατικού Κόμματος, καθώς πολλοί βουλευτές κατηγόρησαν τον Τόνι Μπλερ ότι προσπαθεί «να δώσει σανίδα σωτηρίας» στον Αμερικανό Πρόεδρο Μπους ενόψει των εκλογών, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των Βρετανών στρατιωτών. Οι επικριτές του Τόνι Μπλερ υποστηρίζουν ότι η αμερικανική στρατιωτική στρατηγική στο Ιράκ είναι λανθασμένη και καταστροφική και ότι με την αναδιάταξη οι βρετανικές δυνάμεις εμπλέκονται ακόμη περισσότερο σε αυτό το λάθος. Αντίθετο στην απόφαση αναδιάταξης είναι και το κόμμα των Φιλελευθέρων και μόνο το αντιπολιτευόμενο Συντηρητικό Κόμμα υποστήριξε πλήρως τον Μπλερ.

Εντός Ιράκ, στο μεταξύ, συνεχίστηκαν, και χθες, οι αντικατοχικές επιθέσεις, αν και σε μικρότερη κλίμακα. Αντάρτες άνοιξαν πυρ κατά λεωφορείου που μετέφερε υπαλλήλους από τη Βαγδάτη στο αεροδρόμιο της πόλης, το οποίο έχει μεταβληθεί, στο μεγαλύτερο μέρος του, σε αμερικανική στρατιωτική βάση. Από την επίθεση σκοτώθηκαν 4 επιβαίνοντες στο λεωφορείο και τραυματίστηκαν 14.

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών της Φαλούτζα, μετά από συνεδρίαση, απηύθυναν δημόσια έκκληση προς τον δοτό πρωθυπουργό της χώρας Ιγιάντ Αλάουι, να ζητήσει τον τερματισμό των καθημερινών βομβαρδισμών της πόλης από τους Αμερικανούς. Στην έκκλησή τους, οι τοπικοί άρχοντες της πόλης ζητούν, επίσης, να απομακρυνθούν τα αμερικανικά στρατεύματα από τα περίχωρα και να αναπτυχθεί στην πόλη ιρακινή δύναμη, στελεχωμένη από τους ίδιους τους κατοίκους.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης των σουνιτών, ο Σεΐκ Χάριθ αλ Ντάρι, κάλεσε τους Ιρακινούς να μποϊκοτάρουν τις εκλογές του Γενάρη, σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί ολομέτωπη «εκκαθαριστική» επίθεση στη Φαλούτζα ή σε άλλη ιρακινή πόλη. Στις εκλογές αναφέρθηκε, χθες, και ο δοτός υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Χοσιάρ Ζεμπάρι, κατηγορώντας τον ΟΗΕ ότι δε «βοηθά αρκετά στην προετοιμασία τους» και ότι «έχει αποστείλει μόνο 30 ειδικούς».

Καταδίκη

Σε 8 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε, χθες, από στρατοδικείο ο 38χρονος λοχίας Ιβάν Φρέντερικ, αφού κρίθηκε ένοχος για σωματική και σεξουαλική κακοποίηση Ιρακινών κρατουμένων στις φυλακές Αμπού Γράιμπ. Ο Φρέντερικ αποδέχτηκε, εξαρχής, την ενοχή του και απλώς δήλωσε ότι δεν ήταν αποκλειστικά και μόνο δική του ευθύνη η εμφάνιση τέτοιων φαινομένων στην Αμπού Γράιμπ. Από τον λοχία, επίσης, αφαιρέθηκαν οι βαθμοί του και υποχρεώθηκε σε ταπεινωτική αποστράτευση, καθώς και στην καταβολή προστίμου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ