Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Κλειστή» συνάντηση για τα πυρηνικά

ΒΙΕΝΝΗ.--

Κεκλεισμένων των θυρών και σε άγνωστη, για τα ΜΜΕ, τοποθεσία έγινε, χτες, στην αυστριακή πρωτεύουσα, όπου εδρεύει και η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, η συνάντηση αντιπροσωπειών από τις Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία με εκπροσώπους του Ιράν. Θέμα, για άλλη μια φορά, ήταν το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τις διαρρέουσες πληροφορίες, οι αντιπρόσωποι των 3 ευρωπαϊκών χωρών ανέλαβαν μια «πρωτοβουλία», εκτός της ΔΕΑΕ, με την οποία σκοπεύουν να δώσουν επιπλέον κίνητρα στην Τεχεράνη, έτσι ώστε αυτή να προσκομίσει σαφή στοιχεία που θα αποδεικνύουν ότι δεν εμπλουτίζει ουράνιο και δεν προσπαθεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα. Με βάση, πάντα, τις ίδιες πηγές, οι 3 ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες πρότειναν στην ιρανική ηγεσία να της χορηγήσουν βοήθεια σε επίπεδο πυρηνικής ειρηνικής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης και της παράδοσης αντιδραστήρων ελαφρού ύδατος.

Οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώθηκαν επισήμως από κανέναν από τους συμμετέχοντες στις συνομιλίες. Η ιρανική αντιπροσωπεία αρκέστηκε να δηλώσει ότι είναι έτοιμη να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις της με τις 3 ευρωπαϊκές χώρες. Τη δυσφορία της, αντίθετα, εξέφρασε η Ουάσιγκτον επιμένοντας ότι θα πρέπει το θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος να παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας για λήψη μέτρων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ