Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Πολλαπλές εστίες έντασης

ΙΣΤΑΜΠΟΥΛ.--

Με βίαιη καταστολή αντιμετώπισε η τουρκική αστυνομία τις κινητοποιήσεις των συγγενών και συμπαραστεκομένων στους απεργούς πείνας στα Λευκά Κελιά, όπου λιώνουν χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι --που, την Τετάρτη, διαδήλωσαν με αφορμή την 4η επέτειο από την έναρξη της αιματηρής κινητοποίησης. Σύμφωνα με το Ανατολή και το Γαλλικό, οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, ενώ προχώρησαν σε συλλήψεις τουλάχιστον 24 εκ των διαδηλωτών. Οι ταραχές στην Ισταμπούλ (Κωνσταντινούπολη) σημειώθηκαν κυρίως κοντά στο Μπλε Τζαμί, το ιστορικό κέντρο της.

Οι διαδηλωτές, που μετέφεραν συμβολικά φέρετρα με φωτογραφίες των τουλάχιστον 117 νεκρών στην απεργία πείνας, «διατάχθηκαν» από τις αρχές να διαλυθούν κι όταν δεν υπάκουσαν αστυνομικοί άρχισαν να κάνουν μεγάλη χρήση δακρυγόνων. Σύμφωνα με πληροφορίες από οργανώσεις προσκείμενες στις οργανώσεις συμπαράστασης στους απεργούς πείνας -- μια μορφή κινητοποίησης η οποία εισέρχεται στον πέμπτο χρόνο της -- πέραν των 29 συλλήψεων υπήρξαν και 5 σοβαροί τραυματισμοί. «Για ακόμα μια φορά αποκαλύφθηκε το αληθινό πρόσωπο του ...καθεστώτος της Τουρκίας, η οποία με την ανοχή και συνεργασία της ΕΕ δήθεν "εκδημοκρατίζεται". Την ίδια στιγμή όμως οι άνθρωποι που ζητούν να υποβάλουν ένα αίτημα στις δικαστικές αρχές, ξυλοκοπούνται άγρια, τραυματίζονται και συλλαμβάνονται κατά δεκάδες», ανέφερε η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν. Η TAYAD (Σύλλογος Οικογενειών Πολιτικών Κρατουμένων για τη Συμπαράσταση και την Αλληλοβοήθεια) ανέφερε: «Ως συγγενείς των πολιτικών κρατουμένων καταγγέλλουμε τη βάρβαρη επίθεση εναντίον μας και απαιτούμε ν' αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες».

Το θέμα της επισήμανσης του πόσο προσχηματικός είναι ο «εκδημοκρατισμός» στην Τουρκία έθιξε με πρόσφατες αναφορές της, για τα μειονοτικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Συμβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που υπάγεται στο γραφείο του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής, η συγκεκριμένη υπηρεσία «εκδιώχθηκε» από τις εγκαταστάσεις της στην Αγκυρα, αφού τα όσα έλεγε κάθε άλλο παρά χάιδεψαν τ' αυτιά των κυβερνώντων και άλλων «ευρωλάγνων».

Μάλιστα, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή, η συνέχεια και το μέλλον της Συμβουλευτικής Επιτροπής τίθενται πλέον εν αμφιβόλω...

Στο μεταξύ, σήμερα, ξαναδικάζονται, για τρίτη φορά, οι Λεϊλά Ζανά, ο Χατίπ Ντιτζλέ, ο Ορχάν Ντογάν και ο Σελίμ Σαντάκ -- οι τέσσερις βουλευτές του DEP που είχαν καταδικαστεί το 1994 σε 15 χρόνια κάθειρξης έκαστος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ