Σάββατο 9 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Αντιδικία εξαιτίας της έκθεσης της ΕΕ για την Τουρκία

Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο στη Λευκωσία μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της ΕΕ για την Τουρκία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, δήλωσε ότι δεν επιχειρείται καμία προσπάθεια καθησυχασμού των αντιδράσεων που προκλήθηκαν από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Τουρκία.

Απαντώντας ουσιαστικά σε επικρίσεις του προέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη, ο Κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι η κυβέρνηση διαπιστώνει τις αδυναμίες που παρατηρούνται στην έκθεση και ταυτόχρονα καταβάλλει προσπάθεια να αξιοποιήσει τα θετικά της σημεία.

Ο εκπρόσωπος απέρριψε επίσης αίτημα του Ν. Αναστασιάδη για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου μετά την έκθεση της ΕΕ για την Τουρκία.

Ο Κ. Χρυσοστομίδης επέκρινε τον Νίκο Αναστασιάδη για την αναφορά του ότι έπρεπε να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο, τονίζοντας ότι είναι δεδηλωμένη η θέση του Προέδρου, Τάσσου Παπαδόπουλου, για ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας. Διερωτήθηκε πότε έπρεπε να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο, αφού ο Τ. Παπαδόπουλος απουσίαζε και πρόσθεσε ότι δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία σύγκλησης.

Σχολιάζοντας δήλωση του αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν μπορεί να προωθήσει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα τις θέσεις της Κύπρου διότι δεν υπάρχει κοινή στρατηγική στο Εθνικό Συμβούλιο, ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε αυτή τη θέση ακατανόητη.

Εάν δε γίνει η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, διερωτήθηκε, δε θα μπορούν να εξηγήσουν στο Λαϊκό Κόμμα τα αρνητικά σημεία και ότι στην Κύπρο υπάρχει εισβολή και κατοχή; Διερωτήθηκε, επίσης, εάν με την αναφορά του στο «βέτο» ο Ν. Αναστασιάδης εννοούσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να ασκήσει «βέτο» στην ένταξη της Τουρκίας και υπενθύμισε ότι αυτό το δικαίωμα ο Πρόεδρος το διατηρεί.

Οι Τουρκοκύπριοι

Ο «πρωθυπουργός», Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, υποστήριξε ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία θα επηρεάσει σημαντικά το Κυπριακό και ισχυρίστηκε ότι η Αγκυρα καρπούται την προσπάθειά της για επίλυση του Κυπριακού καθώς και για το «ναι» των Τουρκοκυπρίων στο δημοψήφισμα.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε, ωστόσο, ότι η Τουρκία δεν έχει να κάνει οποιαδήποτε βήματα στο Κυπριακό και δεν πρόκειται να της ζητηθεί οτιδήποτε καθώς η Αγκυρα από μόνη της δεν είναι δυνατόν να επιλύσει το πρόβλημα. Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έκανε επίσης λόγο για σοβαρή διπλωματική επίθεση με νέα στρατηγική και πολιτικό όραμα που θα πρέπει να αναληφθεί, ενώ επέρριψε ευθύνη στους Ελληνοκύπριους γιατί, όπως είπε, απέρριψαν την αποχώρηση του στρατού και την επιστροφή της Αμμοχώστου.

Ο Ραούφ Ντενκτάς, αναφερόμενος στην έκθεση της Κομισιόν, είπε ότι ήταν θετική και η Αγκυρα θα πάρει το Δεκέμβρη ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι για την Τουρκία τέθηκαν όροι που δεν τέθηκαν σε άλλες υποψήφιες για ένταξη χώρες και τόνισε ότι μπορεί το Κυπριακό να παρουσιαστεί κάποια στιγμή ως εμπόδιο για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Ο αρχηγός του κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, Μουσταφά Ακιντζί, είπε ότι είναι αναπόφευκτη η Τελωνειακή Ενωση της Τουρκίας με την Κύπρο γιατί δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να έχει σύνδεση με 24 από τα κράτη-μέλη της Ενωσης και να μη συμβαίνει το ίδιο και με το εικοστό πέμπτο, που είναι η Κύπρος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ