Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ
Φαραώ... «φαγοπότια» και εκθέσεις

Η μακέτα του ελληνικού περιπτέρου στη Φρανκφούρτη το 2001
Η μακέτα του ελληνικού περιπτέρου στη Φρανκφούρτη το 2001
Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε προς την προηγούμενη διοίκηση και πολιτική του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) ο νυν πρόεδρός του, Δημήτρης Νόλλας, από το βήμα της χτεσινής, κοινής συνέντευξης Τύπου του ΕΚΕΒΙ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ), με θέμα την ελληνική συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις βιβλίου.

Ο πρόεδρος του ΕΚΕΒΙ είπε, μεταξύ άλλων, ότι μόνο το χρέος που βρήκε η νέα διοίκηση από τη συμμετοχή της Ελλάδας ως τιμώμενης χώρας στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης το 2001 ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ. Είπε, επίσης, ότι το ΕΚΕΒΙ θα στηρίξει τις επιλογές των εκδοτών, αντίθετα από τους προκατόχους του. Κατήγγειλε την προηγούμενη διοίκηση για διοργάνωση εκδηλώσεων «φαραωνικού τύπου» και πρόσθεσε τη φράση «το μεγάλο φαγοπότι τέλειωσε για το ΕΚΕΒΙ». Εξήγησε, πάντως, πως με τη φράση αυτή εννοούσε μόνο τη σπατάλη χρημάτων και όχι ότι κάποιος ή κάποιοι «έφαγαν» ή «ήπιαν» εις βάρος του ΕΚΕΒΙ.

Εξ ορισμού βέβαια, το ΕΚΕΒΙ θα εφαρμόσει την κυβερνητική πολιτική για το βιβλίο και όπως φαίνεται... στα «τυφλά». Λ.χ. ο Δ. Νόλλας είπε χτες πως οι εκδότες δεν ανταποκρίθηκαν στην πρώτη «SCRIPTA» της Θεσσαλονίκης, μια νέα έκθεση βιβλίου την οποία χαρακτήρισε ως «πολιτική επιλογής» της κυβέρνησης, ανεξάρτητα αν οι στρατηγικοί στόχοι αυτής της επιλογής δεν είναι ξεκαθαρισμένοι. Διευκρίνισε ότι η «SCRIPTA» αποτελεί κάτι σαν «ανταπόδοση» της Ελλάδας προς τις άλλες βαλκανικές χώρες, που διοργανώνουν εκθέσεις βιβλίου με συμμετοχή Ελλήνων εκδοτών και πως η στρατηγική αφορά στις «λεπτομέρειες» αυτού του στόχου.

Ερώτημα παραμένει ωστόσο γιατί δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν αυτό το στόχο οι υπάρχουσες εκθέσεις βιβλίου και χρειάζεται κάτι τόσο «βαρύγδουπο» όπως η «πολιτική επιλογή», μόνο για λόγους «ευγένειας» προς τις άλλες χώρες. Εκτός αν στην πραγματικότητα πρόκειται για ενίσχυση του πολιτιστικού «προφίλ» αυτού που ουσιαστικά έχει μετατραπεί η Θεσσαλονίκη: σε οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικο-ιμπεριαλιστικό ορμητήριο στην ευρύτερη περιοχή. Εξάλλου, η «SCRIPTA» είναι καθαρά εμπορική έκθεση και οι εκδότες δεν ανταποκρίθηκαν - και για οικονομικούς λόγους - λόγω του υψηλού κόστους συμμετοχής.

Πάντως, η Ελλάδα θα συμμετάσχει στις παρακάτω εκθέσεις: «Liber» της Βαρκελώνης (29/9-2/10), Φρανκφούρτη (6-10/10), Κωνσταντινούπολη (23-31/10), Βελιγράδι (19-25/10), Τίρανα (2-7/11).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ