Κυριακή 26 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Δεν αποδεχόμαστε ως τετελεσμένα τα αντεργατικά μέτρα

Eurokinissi

Οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, οι παρεμβάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών έχουν στόχο. Διαμορφώνουν το έδαφος για την κλιμάκωση της επίθεσης στα κοινωνικά ασφαλιστικά δικαιώματα, που έχουν διασωθεί μετά τα αντεργατικά μέτρα των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ολες οι κινήσεις υπηρετούν το βασικό προσανατολισμό. Τη χρησιμοποίηση της Υγείας, της Πρόνοιας, των Συντάξεων ως πεδίο επέκτασης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων για την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ, το ταξικό κίνημα, έχουν θέσει από καιρό το πρόβλημα. Εχουν προειδοποιήσει ότι η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα και τα κέρδη της πλουτοκρατίας, η πολιτική δηλαδή της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γεννάει και θα συνεχίσει να γεννάει όλο και πιο επικίνδυνα αντιλαϊκά μέτρα.

Από τις αρχές της δεκαετίας του '90 μέχρι σήμερα, τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ, σχεδιασμένα, συστηματικά και παράλληλα με την επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, ξηλώνουν ασφαλιστικά δικαιώματα.

Τι έκανε η ΝΔ;

Επιγραμματικά αναφέρουμε:

  • Αποσύνδεσε το κατώτερο όριο των συντάξεων του ΙΚΑ από τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη.
  • Αύξησε το χρόνο για την κατοχύρωση ασφαλιστικού δικαιώματος από τις 4.050 μέρες Ασφάλισης σε 4.500.
  • Επέβαλε ειδικό καθεστώς για τους ασφαλιζόμενους από 1.1.93 και αύξησε το όριο ηλικίας στα 65 χρόνια για άνδρες και γυναίκες.
  • Αύξησε τα όρια ηλικίας για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ.
  • Αύξησε τις εισφορές των εργαζομένων.
  • Επέβαλε τη συμμετοχή όλων των ασφαλισμένων στο 25% της τιμής των φαρμάκων.
  • Κατάργησε τον υπολογισμό των δώρων εορτών για τις συντάξεις του ΙΚΑ.
Τι έκανε το ΠΑΣΟΚ;

Το ΠΑΣΟΚ διατήρησε όλα τα αντεργατικά μέτρα της ΝΔ και με το νόμο 3029/02 προχώρησε σε αλλαγές που καταργούν δικαιώματα και υπονομεύουν το δημόσιο χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Συγκεκριμένα:

  • Μειώνεται η σύνταξη των εργαζομένων στο Δημόσιο και στα ειδικά Ταμεία. Αντί του υπολογισμού της σύνταξης με βάση τον τελευταίο μισθό, ο υπολογισμός θα γίνεται με βάση το μέσο όρο των μισθών της τελευταίας 5ετίας. Η σύνταξη δε θα υπολογίζεται στο 80% του τελευταίου μισθού, αλλά στο 70% του μέσου όρου των μισθών της τελευταίας 5ετίας.
  • Προωθείται η ένταξη των ειδικών Ταμείων στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ (Ιδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων - Ενιαίο Ταμείο Μισθωτών), με στόχο την υποβάθμιση, την προς τα κάτω εξίσωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων - παροχών.
  • Αυξάνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια μέσω ενός ωμού εκβιασμού. Εκβιασμού, που συνδέει την «παράταση του εργάσιμου βίου» με την «προσδοκία» αύξησης των συντάξεων πείνας και τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, που χειροτερεύουν συνεχώς λόγω της ανεργίας και της μερικής απασχόλησης.
  • Τα βαρέα - ανθυγιεινά επαγγέλματα μπαίνουν σε διαδικασία επανεξέτασης και αποχαρακτηρισμού.
  • Η συμμετοχή του κράτους στη χρηματοδότηση του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ με το 1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του Ταμείου και απαλλάσσει το κράτος από οικονομικές υποχρεώσεις ύψους πολλών δισεκατομμυρίων.
  • Ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης μέσω των «επαγγελματικών συνταξιοδοτικών ταμείων», που κινούνται στη λογική των τριών πυλώνων, δηλαδή:

1. Πολύ μικρή κύρια σύνταξη.

2. Επαγγελματικά - συνταξιοδοτικά ταμεία σε ανταποδοτική - κεφαλαιοποιητική βάση (οι παροχές θα εξαρτώνται από την απόδοση της «επένδυσης» των εισφορών στο Χρηματιστήριο).

3. Ασφάλιση μέσω ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών.

Αυτό το αντεργατικό κατασκεύασμα, που κατήγγειλαν χιλιάδες εργαζόμενοι, που αντιπάλεψε το ΠΑΜΕ με σημαντικούς, σκληρούς αγώνες, διαφημίζει όλο το τελευταίο διάστημα η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, με πρωταγωνιστή την ηγεσία της ΠΑΣΚΕ. Διαφημίζουν αυτό το κατασκεύασμα, για να δημιουργήσουν τετελεσμένα, για να καλλιεργήσουν την ανοχή σε μια πολιτική που χτυπάει τα λαϊκά δικαιώματα. Το Ασφαλιστικό είναι ανοιχτό, τόσο από την πλευρά των δυνάμεων του κεφαλαίου, όσο και από την πλευρά του ΚΚΕ, των ταξικών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα και των εργαζομένων.

Οι επιδιώξεις του κεφαλαίου...

Η κατεύθυνση της Συνόδου Κορυφής της Λισαβόνας, το 2000, είναι σε ισχύ. Προτρέπει τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να λάβουν μέτρα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών συστημάτων. Η κατεύθυνση αυτή αποτελεί μπούσουλα για το κεφάλαιο και τους εκπροσώπους του. Η βιωσιμότητα των Ταμείων, τα οποία λήστεψαν - ληστεύουν το κράτος και η εργοδοσία (εκμετάλλευση αποθεματικών, δανεικά και αγύριστα, μαύρη εργασία, εισφοροδιαφυγές και εισφοροκλοπές, χρηματιστηριακός τζόγος κλπ.), ήταν και παραμένει ο Δούρειος Ιππος, που χρησιμοποιείται για να χτυπηθούν δικαιώματα, να φορτωθούν οι εργαζόμενοι τα βάρη της Ασφάλισης.

Η Εκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιεύτηκε το Δεκέμβρη του 2002, λίγο μετά την ψήφιση του νόμου 3029/02, έθετε το πλαίσιο για την κλιμάκωση της επίθεσης. Μ' αυτό το πλαίσιο, ανεξάρτητα από κινήσεις τακτικής, έχουν συμφωνήσει και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.

Τι προβλέπει αυτό το πλαίσιο;

Προβλέπει «αυτονόμηση(!!) των συνταξιοδοτικών, αλλά και των υγειονομικών συστημάτων από το δημόσιο τομέα» και καλεί για την ταχύτερη μείωση των δημόσιων δαπανών των κρατών - μελών. Τα μέτρα που προτείνονται αφορούν:

  • Την αύξηση των ορίων ηλικίας, στην προοπτική να αυξηθεί ο μέσος όρος εγκατάλειψης της αγοράς εργασίας κατά πέντε έτη έως το 2010.
  • Τη μείωση των συντάξεων μέσα από τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης, δηλαδή της σχέσης της σύνταξης με το μισθό.
  • Την αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων.
  • Τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης των συντάξεων.

Η έκθεση της Επιτροπής συγκεντρώνει την προσοχή της στην πορεία ιδιωτικοποίησης της Κοινωνικής Ασφάλισης και προτρέπει: «Να αυξηθεί η συμμετοχή στα επαγγελματικά συνταξιοδοτικά συστήματα, ώστε τα συστήματα αυτά να καθιερωθούν με συλλογικές συμβάσεις, που πολλές φορές καλύπτουν ολόκληρους κλάδους».

Λίγους μήνες μετά την ψήφιση του Ν. 3029, τέθηκε το θέμα των νέων αντιασφαλιστικών μέτρων κατά τη διαδικασία αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος για το μέλλον του συνταξιοδοτικού συστήματος που έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν). Η αξιολόγηση έγινε από τη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, της οποίας πολιτική προϊστάμενος ήταν η Ελληνίδα επίτροπος κ. Αννα Διαμαντοπούλου (στέλεχος του ΠΑΣΟΚ). Εκεί κατέληξαν «ότι οι δημόσιες δαπάνες για τη χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού συστήματος με τη διατήρηση του σημερινού ποσοστού εισφορών, θα αυξάνονται με τέτοια ταχύτητα, που θα καταστήσει αδύνατη την καταβολή των συντάξεων μετά από 20 χρόνια».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν), κατά τη διάρκεια της συζήτησης όπου εξετάστηκε το Πρόγραμμα Σταθερότητας για την ελληνική οικονομία (8/1/03), συνέστησε στην κυβέρνηση «να προχωρήσει ταχύτατα σε νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα και ειδικότερα στο Συνταξιοδοτικό, για την ταχύτερη αποκλιμάκωση του εξωτερικού χρέους και του ελλείμματος».

Με βάση αυτές τις κατευθύνσεις, έγιναν σχετικές δηλώσεις από τον Ρ. Σπυρόπουλο, υφυπουργό Εργασίας, τον Μ. Νεκτάριο, διοικητή του ΙΚΑ και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα, στον ίδιο δρόμο συνεχίζουν υπουργοί, στελέχη της ΝΔ. Πιστεύουν στον ίδιο θεό, στα συμφέροντα του κεφαλαίου. Υλοποιούν τις ίδιες κατευθύνσεις, την ίδια αντιλαϊκή πολιτική.

...και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων

Το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ, τα ταξικά συνδικάτα δεν αποδέχτηκαν, δεν αποδέχονται, κανένα αντεργατικό μέτρο σαν τετελεσμένο.

Αντιπάλεψαν και αντιπαλεύουν το σύνολο των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, παλεύουν για την κατάργησή τους.

Ο αγώνας για την Κοινωνική Ασφάλιση, η οργάνωση της αντίστασης περνάει μέσα από την ένταση των προσπαθειών και την ανάπτυξη διεκδικητικού κινήματος, με στόχους πάλης, με αιτήματα που αντιστοιχούν στις σύγχρονες ανάγκες, είναι σε αντίθεση με την κυρίαρχη πολιτική, με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

  • Αποκλειστικά Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης (Υγεία, Συνταξιοδότηση, Πρόνοια).
  • Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες, στα 60 για τους άνδρες - 50 και 55, αντίστοιχα, για τα βαρέα - ανθυγιεινά.
  • Κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.050 μέρες εργασίας.
  • Σύνταξη ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια ασφάλισης.
  • Σύνταξη στο 80% του μισθού - κατώτερη σύνταξη 960 ευρώ.
  • Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία. Κατάργηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  • Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για τον κλάδο Υγείας.
  • Πλήρης κάλυψη των αναγκών της Υγείας με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ουσιαστική πρωτοβάθμια φροντίδα, που θα στηρίζεται σε Κέντρα Υγείας στις πόλεις και την ύπαιθρο. Πλήρης επάνδρωση και εξοπλισμός των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.
  • Ιδιαίτερη φροντίδα για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) και τις οικογένειές τους, τους ηλικιωμένους και τους χρόνια πάσχοντες.

Η αναγκαιότητα της πάλης για τα κοινωνικά - ασφαλιστικά δικαιώματα είναι διαρκής.

Η αποτελεσματικότητα καθορίζεται από την οργάνωση και την κινητοποίηση των εργαζομένων, την ενίσχυση του ΚΚΕ και του ταξικού κινήματος, την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης και την αποδυνάμωση της επιρροής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μέσα στην εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα.


Του
Γιώργου ΜΑΡΙΝΟΥ
Μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ