Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Επιτάχυνση της «προσέγγισης»

Την πρόθεση των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας να συνεχίσουν με ταχύτερους ρυθμούς τη βελτίωση των σχέσεών τους, παρά τις ουσιαστικές διαφορές που υπάρχουν για τα ζητήματα της υφαλοκρηπίδας και του Κυπριακού, επανέλαβαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, μετά τη συνάντησή τους την περασμένη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα από τη 45άλεπτη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Πέτρου Μολυβιάτη, με τον Τούρκο ομόλογό του, Αμπντουλάχ Γκιουλ. Μάλιστα, σύμφωνα με ανώτερη διπλωματική πηγή «ξεκινά μια νέα περίοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενόψει της απόφασης της ΕΕ, τον ερχόμενο Δεκέμβρη, για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας».

Μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αποφασίστηκε όπως αυξηθούν τα μέτρα εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο χωρών, ενώ ταυτόχρονα συμφωνήθηκε η αναβολή των στρατιωτικών ασκήσεων.

Οσον αφορά στις ασκήσεις που πραγματοποιούνται στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας προηγήθηκε συνεννόηση μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Κύπρου.

Κύκλοι της ελληνικής αντιπροσωπείας υποστηρίζουν ότι τα μέτρα εμπιστοσύνης, για τα οποία συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση της σχετικής διαδικασίας, αφορούν τα μέτρα που συζητούνται μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Ο Α. Γκιουλ, επισήμανε ότι συζητήθηκε το Κυπριακό και η προσπάθεια της Αγκυρας για να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την «αθέτηση» των υποσχέσεων από μέρους των Ευρωπαίων προς τους Τουρκοκυπρίους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ