Κυριακή 19 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 9/10/2004
Πατριδογνωμόνιο
Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων κράτους

Μέρες τώρα τριβελίζει το μυαλό μου εκείνο το παιδικό (;) τραγουδάκι, που ακουγόταν πριν από 40 χρόνια στα σχολεία κι ύστερα ήρθε η εμπειρία μου στη δημοσιογραφία και το μετέτρεψε σε σαρκασμό, τίτλο ειρωνικό, λογοπαίγνιο της συμφοράς. «Τι είν' η πατρίδα μας; Μην είναι τα ψηλά βουνά, μην είν' οι κάμποι...».

Παράξενο πράγμα ο νους. Περνάνε τα χρόνια κι αυτό το «εμψυχωτικό» του «εθνικού φρονήματος» ασματίδιον, τ' ακούω ολοένα και συχνότερα από νεκρούς κι από θύματα εντός συστήματος, αλλά κι από εκείνες τις ψιθυριστές φωνές του σημερινού κοινωνικού περιθωρίου, που γίνονται κραυγές όταν παλεύουν για τη ζωή τους.

Με τον ίδιο σαρκαστικό τρόπο που αλλοτριώθηκε η ...γενιά του Πολυτεχνείου, απαντιέται και το ποιηματάκι από τους επιβήτορες της εξουσίας την επομένη κάθε τραγωδίας. «Είναι μεγάλη και σπουδαία η πατρίδα μας», όταν χτίζει φέρετρα σαν τη «Ρικομέξ». «Αυτή είναι η Ελλάδα», όταν σκάβει στα ερείπια για νεκρούς εργάτες κι ανασύρει πτώματα από τις Πόρτες της Πάρου ή το Πόρτο Κουφό.

Στη μετα-Ολυμπιακή ευφορία έρχεται η πραγματικότητα της αστικής δημοκρατίας, με τα πόδια ανοιχτά να πατάνε γερά το ένα στο ΝΑΤΟ και το άλλο στην ΕΕ κι εκπορνεύει κι εκπορνεύεται με πλαστά τιμολόγια, όχι μόνο τα ξεπερασμένα ψευτοπατριωτικά τραγουδάκια, αλλά το σύνολο της κουλτούρας μας.

Ετσι, η πληροφορία για την απεργία πείνας των 17νοεμβριτών στον Κορυδαλλό διογκώνεται και πνίγει την ποιητική καταδίκη σε 2,5 χρόνια φυλάκισης του στρατιώτη που αρνήθηκε να πάει στο Ιράκ! Ετσι, η πατρίδα, από τα σπλάχνα, ή, μάλλον, το βόθρο κοιλίας της, διδάσκει την ιεράρχηση των αξιών της. Φτάσαμε στο άκρατο, ιδιωτικοποιημένο και ιδιοποιημένο κράτος! Οπου φαίνεται λογικά «προοδευτικό» να προτείνει ο Κωνσταντόπουλος «αριστερό» πρόεδρο σε δεξιό πολιτικό σύστημα, αυτοπροτεινόμενος στην ουσία και συνεπής με την πολιτική της αποτελεσματικής ενσωμάτωσης στη διαχειριστική εξουσία.

Η πατρίδα κόβει τιμολόγια και πετάει μπινελίκια. Είναι τιμολόγιο αυτή καθαυτή με ίχνη αίματος στα χαρτιά της, όταν αλλάζουν αφεντικά που μένουν πάντα ίδια. Ετσι, απλά, η πατρίδα αποφασίζει, με υπογραφές Πολύδωρα και Καστανίδη, πως η Βουλή δεν έχει ανάγκη από Εξεταστική Επιτροπή για το ιπτάμενο φέρετρο «Σινούκ» πριν ολοκληρωθεί η ...έρευνα. Δικαστική, αλλά κυρίως τηλεοπτική. Η εκφοβιστική ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη. Εδώ δεν άνοιξε ο φάκελος της Κύπρου, το «Σινούκ» θ' ανοίξει; Ειδικά όταν το ζητάει το ΚΚΕ.

Προτείνω, σύντροφοι, να εκμεταλλευτούμε ...την περίσταση. Να ...καταλάβουμε, τρόπον τινά να προτείνουμε, το αρχηγείο των χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στον Τύρναβο που εγκαταλείπεται (;) διωγμένο στην ουσία από τους αγώνες των κομμουνιστών και των ριζοσπαστικών δημοκρατικών δυνάμεων και να το μετατρέψουμε σ' ένα κενοτάφιο του κράτους - Ελλάς. Να έχουμε μνημεία τις δικαστικές αποφάσεις, τα πορίσματα, τις ΕΔΕ για όλες τις τραγωδίες με θύματα πολίτες και στρατιώτες, που τουλάχιστον από τη χούντα και μετά έμειναν να δολοφονούν τους επιζήσαντες, αργά, βασανιστικά, «εθνικά». Και να στήσουμε κι ένα μουσείο κέρινων ομοιωμάτων. Να αναπαραστήσουμε όλους τους πολιτικούς και διοικητικούς «υπεύθυνους». Υπουργούς, πρωθυπουργούς, αξιωματικούς, διευθυντές κλπ.

Να πηγαίνουν τα παιδιά ξενάγηση στο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων κρατικών λειτουργών και πολιτικών. Κι απ' έξω χώροι αναψυχής. Γήπεδα, λιμνούλες, δρομάκια περιπάτου και στα μεγάφωνα ν' ακούγεται εκείνο το «τι είν' η πατρίδα μας...». Μοντέρνα, δυτική τέχνη. Σαν την έκθεση που διαφημίστηκε πέρυσι κι έκανε το γύρο των μεγάλων μουσείων της Γης και φιλοξενούσε πίνακες και γλυπτά φτιαγμένα από σκατά, ζώων κι ανθρώπων. Με συγχωρείτε. Περιττώματα ήθελα να πω.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γνωρίζοντας τον γλύπτη Ντεγκά(2010-01-10 00:00:00.0)
Ελληνικά πλοία(2002-06-14 00:00:00.0)
Απώλειες στις τέχνες(2001-08-02 00:00:00.0)
Τεχνητές επιθυμίες(2000-08-13 00:00:00.0)
Οι δρόμοι του νερού(2000-04-09 00:00:00.0)
Ραούλ Γκονζάλες(1998-06-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ