Κυριακή 19 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 9/10/2004
ΚΚΕ: Ενιαίο μέτωπο πάλης η λαϊκή απάντηση

«Εμείς δε θέλουμε να αφήσουμε και αυτούς που ψήφισαν τη ΝΔ να χάσουν χρόνο, περιμένοντας να κάνει το χρυσό αυγό ή κάτι καλύτερο από το ΠΑΣΟΚ. Οπως, επίσης, δε θέλουμε να αφήσουμε εργαζόμενους, έμπειρους ανθρώπους, να παραπλανηθούν από τη δήθεν αντιπολίτευση που κάνει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Επομένως, φορτσάρουμε. Γιατί; Γιατί τα προβλήματα οξύνονται, γιατί έρχονται καινούρια μέτρα και γιατί βλέπουμε ότι η ανοχή και η ελπίδα κάνει πάρα πολύ μεγάλη ζημιά, κάνει κακό στο κίνημα... Ξέρετε πού μετράμε τη δική μας προσφορά; Στο πώς βοηθάμε να ανέβει η αντίσταση και η διεκδίκηση του κόσμου και κυρίως να αποκτήσει μια αισιόδοξη στάση στο ότι μπορεί να αποσπάσει κάποια νίκη, να δυσκολέψει κάτι και στην πορεία να έχει πολύ πιο μεγάλες και ουσιαστικές και τελικές νίκες... Μας ενδιαφέρει, αν μπορούμε να βοηθήσουμε σε μια αναγέννηση πραγματικά του λαϊκού κινήματος... Οσο εξαρτάται από εμάς, γιατί δεν είναι μόνο δική μας ευθύνη αυτό».

Σ' αυτά τα λόγια, από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την περασμένη Τρίτη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά την επίσκεψή της στη ΔΕΘ, περικλείεται το στίγμα της δράσης του ΚΚΕ. Δράση που το τελευταίο διάστημα ξεδιπλώνεται σε όλη τη χώρα με αποδέκτη τον ελληνικό λαό, ο οποίος προτρέπεται να μη δείξει πλέον καμία ανοχή στην κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και καμία εμπιστοσύνη στο ΠΑΣΟΚ, ως μια καταρχήν πράξη αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική, που συμπιέζει την εργατική λαϊκή οικογένεια στα όρια της φτώχειας και της ανέχειας. Και λέμε μια καταρχήν πράξη, γιατί, όπως τονίστηκε επανειλημμένως στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να κάνουν και το επόμενο βήμα, της δυναμικής διεκδίκησης μέτρων που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Εξόρμηση - κάλεσμα για συλλαλητήριο στο εργοτάξιο του μετρό στον Κεραμεικό
Εξόρμηση - κάλεσμα για συλλαλητήριο στο εργοτάξιο του μετρό στον Κεραμεικό
Το κάλεσμα του ΚΚΕ, με πρωτοβουλία του οποίου διοργανώνεται πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 9 Οκτώβρη και με στόχο να βοηθήσει την ανάπτυξη ενός πλατύτερου διεκδικητικού κινήματος, διαμορφώνεται με βάση τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν όλο και μεγαλύτερα τμήματα του ελληνικού λαού και κυρίως με βάση τα χειρότερα που έρχονται.

Η Αλ. Παπαρήγα μίλησε για όλα αυτά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου και ανέδειξε το τι ακριβώς πρέπει να γίνει, πού βρίσκεται η διέξοδος. Αιτιολογώντας το κάλεσμα για «καμία ανοχή» τόνισε, μεταξύ άλλων, πως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «τσακώνονται» όχι για τα μεγάλα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων, αλλά για την επίτευξη των δεικτών της οικονομίας, που είναι δείκτες καθαρά της ανάπτυξης του κεφαλαίου στην Ελλάδα. Σημείωσε πως η ΝΔ περπατά στο δρόμο του ΠΑΣΟΚ, ένα δρόμο στρωμένο με ροδοπέταλα για τους επιχειρηματίες και με αγκάθια για τους εργαζόμενους. Εξάλλου, αυτό επιβεβαιώνεται και από τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ. Οπως υπογράμμισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ: «Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την επιχειρηματικότητα. Ο εργαζόμενος πρέπει να καταλάβει ότι η επιχειρηματικότητα ως λογική υπηρέτησης των επιχειρηματιών, οι οποίοι ληστεύουν τον πλούτο της χώρας και των εργαζομένων, έρχεται σε βάρος των συμφερόντων τους. Η λογική που είπε η κυβέρνηση, ότι αν γίνουν επενδύσεις θα κερδίσετε κι εσείς οι εργαζόμενοι, δεν έχει επιβεβαιωθεί στο παρελθόν και πολύ περισσότερο την τελευταία 15ετία. Οσο περισσότερο κερδίζει το μεγάλο κεφάλαιο, τόσο λιγότερα δίνει».

Να βγάλουν συμπεράσματα οι εργαζόμενοι


Το ΚΚΕ, και από το χώρο της ΔΕΘ, προειδοποίησε τον ελληνικό λαό πως τα μέτρα θα σκληρύνουν, στο όνομα των χρεών που φυσικά δεν τα δημιούργησε αυτός που καλείται να τα πληρώσει, ο λαός, αλλά και στο όνομα των αντιλαϊκών επιταγών της ΕΕ και του ΔΝΤ. Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση οι εργαζόμενοι οφείλουν καταρχήν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να αντεπιτεθούν. Η αποτελεσματικότητα της δικής τους αντεπίθεσης κρίνεται - όπως τόνισε η Αλ. Παπαρήγα - από την προβολή ενός ενιαίου διεκδικητικού πλαισίου ως εργατοϋπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι μικρομεσαίοι και μικρομεσαίοι αγρότες, στα θέματα της δουλιάς, του εισοδήματος, της ασφάλισης, της παιδείας, της υγείας, αλλά και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ΝΑΤΟικών υποχρεώσεων κ.ά. «Ενιαίο μέτωπο - υπογράμμισε - όλοι μαζί, ανεξάρτητα από τα επιμέρους προβλήματα που έχει κάθε κλάδος, απέναντι στην κυβέρνηση, στην αξιωματική αντιπολίτευση με τη λογική: Υπάρχει κερδοφορία, διεκδικούμε. Υπάρχει πλούτος, διεκδικούμε. Εμείς δημιουργούμε τον πλούτο, διεκδικούμε (...). Αυτή είναι λοιπόν η απάντησή μας. Αναδιατύπωση, αναδιαμόρφωση στόχων πάλης, όλοι μαζί, όλοι για έναν κλάδο, ένας για όλους, ενιαία αιτήματα».

Η ανάγκη της προβολής της λαϊκής αντίστασης και διεκδίκησης από ένα ενιαίο μέτωπο προκύπτει από το ενιαίο της επίθεσης που δέχεται ο λαός σε βασικά δικαιώματά του. Η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε και στις ανησυχητικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, προειδοποιώντας για τυχόν απρόβλεπτες εξελίξεις τα επόμενα χρόνια, σημειώνοντας: «Οι πιο προοδευτικοί άνθρωποι, οι αγωνιστές - όταν λέω προοδευτικοί εννοώ οι πιο έμπειροι, όλος ο κόσμος μπορεί να γίνει προοδευτικός. Πρέπει να δούμε αυτό που γίνεται σήμερα, αυτό που προετοιμάζεται αύριο και μόνο με όρους αντεπίθεσης μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα».

Γι' αυτό, άλλωστε, παλεύει το ΚΚΕ, για να δημιουργηθούν οι όροι αντεπίθεσης, να αναπτυχθεί το λαϊκό κίνημα, οι συμμαχίες, ο αγώνας για ριζική πολιτική αλλαγή.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ