Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
Στις πλάτες των εργαζομένων το κόστος

Οσοι κέρδισαν από τα σπίτια που χτίσανε οι εργάτες, αυτοί πρέπει να πληρώσουν και το κόστος

Eurokinissi

Οσοι κέρδισαν από τα σπίτια που χτίσανε οι εργάτες, αυτοί πρέπει να πληρώσουν και το κόστος
Στις πλάτες των δικαιούχων του ΟΕΚ και συνολικά των εργαζομένων φορτώνουν τελικά το υπέρογκο κόστος του Ολυμπιακού Χωριού η κυβέρνηση, αλλά και το ΠΑΣΟΚ. Τόσο η αρχική απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που υποχρέωσε τον ΟΕΚ να αναλάβει εξ ολοκλήρου το κόστος του πανάκριβου Ολυμπιακού Χωριού, αντί να δοθούν αυτά τα χρήματα για εργατικές κατοικίες, όσο και η απόφαση της σημερινής κυβέρνησης για τον επιμερισμό του κόστους, επιβεβαιώνουν τα παραπάνω.

Κατά τη χτεσινή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας με τη ΓΣΕΕ και τον πρόεδρο του ΟΕΚ έγινε καθαρό ότι:

Η κυβέρνηση εμμένει στην απόφασή της ότι οι δικαιούχοι του ΟΕΚ, στους οποίους θα κληρωθούν τα σπίτια, θα πληρώσουν 850 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Δηλαδή θα υποχρεωθούν να πληρώσουν 90% πιο ακριβά από το μέσο κόστος που κατασκευάζει σήμερα ο ΟΕΚ τις υπόλοιπες εργατικές κατοικίες (περίπου 450 ευρώ). Και αυτό για λογαριασμό της ΔΟΕ και των Ολυμπιακών των πολυεθνικών.

Το κόστος του Ολυμπιακού Χωριού έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Με τα σημερινά δεδομένα ο ΟΕΚ το φτάνει στα 1.510 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, όμως το ποσό αυτό μπορεί να αυξηθεί σημαντικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη εκκρεμούν 300 αγωγές από τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων που απαλλοτριώθηκαν γι' αυτό το σκοπό και 40 αγωγές από κατασκευαστικές εταιρίες, οι οποίες και θα ανεβάσουν το τελικό τίμημα.

Ετσι ένα μέρος του κόστους θα μετακυληθεί στον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ ένα άλλο μέρος θα καλυφθεί από την πώληση της Διεθνούς Ζώνης.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η οποία φέρνει τεράστιες ευθύνες για την εμπλοκή του ΟΕΚ σε αυτή την υπόθεση, ζητά το κόστος για τους δικαιούχους να ανέλθει στα 700 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Σε αυτή τη γραμμή κινούνται και οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ευθύνεται γι' αυτό το μεγάλο φαγοπότι που στήθηκε με τα λεφτά του ΟΕΚ. Δηλαδή, τις εισφορές των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο η περίφραξη του Ολυμπιακού Χωριού στοίχισε 1 δισεκατομμύριο δραχμές!

Για «σκάνδαλο» και «μεγάλο φαγοπότι», που έγινε από «θνητούς» και «αθανάτους», έκανε λόγο ο Γιώργος Μαυρίκος, στέλεχος του ΠΑΜΕ, μετά το τέλος της συνάντησης και απαίτησε το επιπλέον κόστος να καταβληθεί από τα κέρδη της ΔΟΕ. (Ολόκληρη η δήλωση σε διπλανή στήλη).

Η κλήρωση για τα σπίτια του Ολυμπιακού Χωριού θα γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη και η παράδοση των κατοικιών προγραμματίζεται για τον επόμενο Σεπτέμβρη. Ενας αριθμός σπιτιών, κατά προτεραιότητα θα αποδοθούν σε εργαζόμενους που είχαν σοβαρό εργατικό ατύχημα (59 σπίτια), σε πολύτεκνους με 5 παιδιά και άνω (99 σπίτια) και σε δικαιούχους με αναπηρία 67% και δύο παιδιά (118 σπίτια).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ