Μαρκ Σαγκάλ, «Ο κόκορας» (1929) |
Με αφορμή την έκθεση αξίζει να δούμε τη σημερινή κατάσταση της ρωσικής τέχνης από την οικονομική της πλευρά. Μεταξύ των πολλών και μεγάλων δεινών που επέφερε η αντεπανάσταση στην ΕΣΣΔ και η διάλυσή της στο εσωτερικό των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών (αλλά και στο εξωτερικό βέβαια) σε όλους τους τομείς, περιλαμβάνεται και το ξεπούλημα της πολιτιστικής κληρονομιάς της. Με τον όρο ξεπούλημα εννοείται και η ιδιωτικοποίηση έργων τέχνης από την αστική τάξη αυτών των χωρών και όχι μόνο η «εξαγωγή» τους στις αγορές της Δύσης.
Βέβαια, αυτό το ενδιαφέρον γενικά για τη ρωσική τέχνη έχει και τις σκοτεινές πλευρές του και εκφράζεται όχι μόνο με θεμιτά μέσα, όπως η διοργάνωση εκθέσεων σαν την προαναφερθείσα, αλλά και με αθέμιτα: Με τη γνωστή «μαύρη αγορά» της τέχνης. Βέβαια, στον καπιταλισμό η αγορά είναι έτσι κι αλλιώς «μαύρη» ακριβώς γιατί σκοπός είναι το κέρδος. Η διαφορά έγκειται σε επιμέρους «λεπτομέρειες», όπως η φορολογία και οι τιμές «εκκίνησης» των έργων-«προϊόντων».
Στη Σοβιετική Ρωσία τα λεφτά και η τέχνη ήταν τελείως διαφορετικά πράγματα, εκτός εάν επρόκειτο για αντίκες. Η ρωσική εφημερίδα «Ιζβέστια» ωστόσο διαπιστώνει ότι, πλέον, όχι μόνο η παλιά, αλλά και η σύγχρονη τέχνη «έχει τιμή... και καθόλου χαμηλή». Για παράδειγμα, μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2004, οι Ρώσοι «ολιγάρχες» (όπως έχει «βαφτίσει» ο λαός την αστική τάξη στη Ρωσία) ξόδεψαν το λιγότερο 150 εκατομμύρια δολάρια για αγορά έργων τέχνης. Βέβαια, αυτό είναι το επίσημο ποσό (το οποίο συμπεριλαμβάνει και τις αγορές ρωσικών έργων που έκαναν Ρώσοι «συλλέκτες» από τις ξένες αγορές), αφού το ύψος του ποσού στην αγοραπωλησία στις γκαλερί, στα μαγαζιά με αντίκες και στους ιδιώτες «ντίλερ» είναι γνωστό μόνο στο ρωσικό «ΣΔΟΕ». Σύμφωνα με «μετριοπαθείς» υπολογισμούς πάντως, αυτό το ποσό ξεκινά από 300 εκατομμύρια δολάρια και φτάνει το 1,5 δισ. δολάρια. Δηλαδή, από δύο έως δέκα φορές μεγαλύτερο από το ποσό που διακινείται στη «νόμιμη» αγορά.
Εργο του Α. Σεφτσένκο (1926), με τίτλο «Διανομέας φυλλαδίων» |
Προς το παρόν, το σημερινό καθεστώς στη Ρωσία δεν ασχολείται με το να βάλει «τάξη» στην αγορά τέχνης, αφού προηγείται η βαριά βιομηχανία και η ανάδειξη των νέων «τζακιών» που ήταν εκτός ανταγωνισμού επί Γιέλτσιν. Αυτός είναι και ο λόγος που οι «οίκοι» δημοπρασιών έργων τέχνης στη Ρωσία δεν έχουν αναπτυχθεί. Ετσι εξηγείται και η διαπίστωση της «Ιζβέστια» ότι «το κράτος, απλώς, δεν παρεμβαίνει» στη «μαύρη» αγορά. Σιγά σιγά όμως αυτό θα αλλάξει. Ηδη, το ιδιωτικό κεφάλαιο αρχίζει να «επενδύει» στο καλλιτεχνικό δυναμικό της Ρωσίας, προσβλέποντας σε μεγάλα κέρδη. Το φθινόπωρο στη Μόσχα ανοίγουν τρεις μεγάλες και ισχυρές - όπως όλα δείχνουν - γκαλερί, με τη μία από αυτές να προσανατολίζεται στους νέους καλλιτέχνες.
Η πινακοθήκη «Τρετιακόφ» στη Μόσχα |