Ανεβάζει την ένταση με τη Συρία η ισραηλινή ηγεσία, εξαπολύοντας απειλές και κατηγορώντας τη Δαμασκό ότι ευθύνεται για τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας στην Μπεερσέμπα
Associated Press |
Δεν έχουν τελειωμό τα εγκλήματα του ισραηλινού στρατού |
Αν και δε μιλά για αντίποινα, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε, χθες, σε δύο διαφορετικά σημεία της Λωρίδας της Γάζας, σκορπώντας το θάνατο και προχωρώντας στις γνωστές μεθόδους συλλογικής τιμωρίας που χρησιμοποιεί συνήθως, όπως είναι οι κατεδαφίσεις σπιτιών.
Υπό την κάλυψη ελικοπτέρων, ισχυρές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού εισέβαλαν, τα ξημερώματα χθες, στην πόλη Ντάιρ αλ Μπάλαχ, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, την οποία σφυροκόπησαν και από αέρος. Το πρόσχημα ήταν ότι ανακαλύφθηκαν σήραγγες που οδηγούν σε γειτονικό εποικισμό. Από τις σφοδρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν με Παλαιστινίους ενόπλους σκοτώθηκαν 4 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 35.
Εισβολή, με άρματα μάχης και κάλυψη ελικοπτέρων, έγινε, με το πρώτο φως της ημέρας, και στον προσφυγικό καταυλισμό Κχαν Γιούνις. Περικυκλώθηκαν 10 κτιριακά συγκροτήματα, στα οποία κατοικούν περισσότεροι από 6.000 Παλαιστίνιοι, στους οποίους επετράπη, απλώς, να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, χωρίς να πάρουν τίποτε μαζί τους. Τα κτίρια ανατινάχτηκαν, με τη δικαιολογία ότι έδιναν προκάλυμμα στην εξαπόλυση επιθέσεων κατά των ισραηλινών δυνάμεων. Κατά την ισραηλινή επιχείρηση τραυματίστηκαν 6 Παλαιστίνιοι.
Την ίδια ώρα, εντός Ισραήλ, οι σωφρονιστικές αρχές της χώρας ανακοίνωναν ότι σταμάτησε η απεργία πείνας χιλιάδων Παλαιστινίων κρατουμένων. Οπως διευκρίνιζε η Ενωση των κρατουμένων, οι 4.000 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι διέκοψαν την απεργία τους, μέχρι την Κυριακή, καθώς οι διευθύνσεις των φυλακών δέχτηκαν να συζητήσουν και να ικανοποιήσουν μέρος των αιτημάτων τους, κάτι, όμως, που δεν επιβεβαιώνει η ισραηλινή πλευρά.
Ευθεία επίθεση κατά της Συρίας εξαπέλυσε η ισραηλινή ηγεσία, επιρρίπτοντάς της την ευθύνη για τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας στην Μπεερσέμπα, την Τρίτη. Ο Αριέλ Σαρόν υποστήριξε ότι την εντολή για την επίθεση έδωσαν ηγετικά στελέχη της «Χαμάς» που ζουν στη Δαμασκό, ενώ ο ΥΠΕΞ, Σιλβάν Σαλόμ, προειδοποίησε τη Συρία ότι «αυτή η ανάμειξή της θα έχει σοβαρές συνέπειες».
Σαφέστερος και γλαφυρότερος εμφανίστηκε ο υφυπουργός Αμυνας, Ζεέβ Μπόιμ, ο οποίος μίλησε ανοιχτά για «στρατιωτικές επιχειρήσεις, εφόσον επιλεχθούν προσεκτικά οι στόχοι και η χρονική στιγμή. Είναι απαραίτητο κάτι τέτοιο για να καταλάβουν οι Σύροι ότι υπάρχουν όρια που δεν πρέπει να ξεπερνούν, και ότι όποιος χρησιμοποιεί την τρομοκρατία κατά του Ισραήλ, θα γίνεται αυτομάτως στόχος. Ολα αυτά βέβαια χωρίς να προκαλέσουμε γενική σύρραξη στα σύνορα, είτε με τη Συρία είτε με το Λίβανο».
Αμεση υπήρξε η αντίδραση του Σύρου ΥΠΕΞ, Φαρούκ αλ Σάραα, ο οποίος απέρριψε τις ισραηλινές κατηγορίες και τις απειλές και υποστήριξε ότι το Τελ Αβίβ θέλει απλώς, πάλι, να κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή. Με ανακοίνωσή της, παρεμβαίνει στο θέμα και η «Χαμάς», υπογραμμίζοντας ότι οι αποφάσεις της λαμβάνονται μόνο μέσα στα παλαιστινιακά εδάφη.