Κυριακή 29 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λιτότητα με φόντο τον ευρωμονόδρομο

Ερχονται μέτρα με άλλοθι τα «δημοσιονομικά προβλήματα». Στην Αθήνα, οι ελεγκτές από ΕΕ και ΔΝΤ. Νέα προνόμια και φοροαπαλλαγές στους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους

Η συνέχιση της πολιτικής λιτότητας από την κυβέρνηση πρέπει να αντιπαλευτεί από το λαό

Eurokinissi

Η συνέχιση της πολιτικής λιτότητας από την κυβέρνηση πρέπει να αντιπαλευτεί από το λαό
Το τέλος της χρυσοπληρωμένης φιέστας των Ολυμπιακών Αγώνων είναι, ταυτόχρονα, και το κομβικό σημείο για το ξεδίπλωμα της οικονομικής πολιτικής από την πλευρά της κυβέρνησης, με γνώμονα πάντα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων. Το μεγάλο κεφάλαιο, ειδικότερα οι μερίδες εκείνες που είχαν τα σχετικά μικρότερα οικονομικά οφέλη από την «υπόθεση Ολυμπιάδα», ετοιμάζονται να ξαναμπούν ορμητικά στο προσκήνιο, αλλάζοντας τους όρους του παιχνιδιού και απαιτώντας δουλιές, προνόμια, πανωπροίκια και άλλες απολαβές, ανάλογες με αυτές που εξασφάλισαν στα προηγούμενα χρόνια ο κατασκευαστικός κλάδος και οι μεγαλοεργολάβοι.

Το «τέλος εποχής» - η κληρονομιά που άφησαν πίσω τους η Ολυμπιάδα, τα προγράμματα σύγκλισης, οι διαρθρωτικές αλλαγές σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου - αξιοποιείται για την έναρξη μιας νέας περιόδου μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων. Τα μαντάτα από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών κάνουν λόγο για την ...ανάγκη σειράς νέων μέτρων, στο όνομα της αντιμετώπισης του δημοσιονομικού προβλήματος, των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού, των υπερβάσεων κλπ. κλπ. Είναι απόλυτα φανερό πως η «λυπητερή» είναι (σχεδόν) έτοιμη για ξεφούρνισμα και, μάλιστα, με τις άνωθεν εντολές και ευλογίες της ΕΕ. Κάθε άλλο παρά τυχαίος είναι ο χρόνος δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων της «δημοσιονομικής απογραφής». Τα αναθεωρημένα στοιχεία έρχονται παραμονές των πρωθυπουργικών εξαγγελιών στη ΔΕΘ. Νωρίτερα, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, έρχονται στην Αθήνα οι ελεγκτές της «Γιούροστατ» και επίσης στελέχη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ)... Τη σκυτάλη θα παραλάβει στη συνέχεια η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, στη λογική «το 'να χέρι νίβει τ' άλλο», θα αναλάβει δράση με νέες «συστάσεις» και «προτροπές» για το ύψος των ελλειμμάτων, τις υπερβάσεις, το δημόσιο χρέος, για εμβάθυνση των «διαρθρωτικών αλλαγών», νέες ιδιωτικοποιήσεις κ.ά. Την ίδια πολιτική έρχεται να υπηρετήσει και η έκθεση του ΔΝΤ, ενδεχομένως και άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και το Ολυμπιακό κόστος, που για την ώρα επίσημες κυβερνητικές πηγές ανεβάζουν σε τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ. Είναι απόλυτα φανερό πως το σκηνικό της μονόπλευρης λιτότητας έχει ήδη στηθεί με φόντο τον ευρωμονόδρομο της υποταγής. Πρόγευση για την πολιτική της λιτότητας δόθηκε πρόσφατα από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, που δήλωσε πως οι μισθολογικές αυξήσεις στο Δημόσιο θα «καλύπτουν τον πληθωρισμό». Αυτά, σε μια περίοδο σημαντικής αύξησης της πίτας του ΑΕΠ και εκρηκτικής ανόδου της κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο.

Ο νέος φορολογικός νόμος

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κρατά, για την ώρα κλειστά χαρτιά, σταδιακά, όμως, το τοπίο αρχίζει να ξεκαθαρίζει. Πίσω ολοταχώς κάνουν για τις υποτιθέμενες φοροελαφρύνσεις, που θα έδιναν στους μισθωτούς και συνταξιούχους. Αντίθετα, δειλά - δειλά, αρχίζουν να προετοιμάζουν το έδαφος, για αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των λαϊκών στρωμάτων, αρχής γενομένης με τους ειδικούς φόρους πάνω σε ορισμένα προϊόντα (όπως καπνό και αλκοολούχα ποτά), με το επιχείρημα ότι, έτσι κι αλλιώς, ...βλάπτουν σοβαρά την υγεία. Κυβερνητική κατεύθυνση είναι, επίσης, η κατάργηση φοροεκπτώσεων, που άφησε όρθιες ο ισχύων φορολογικός νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο αυτό, η όποια ενδεχόμενη αναπροσαρμογή πάνω στα αφορολόγητα όρια για μισθωτούς και συνταξιούχους είναι στάχτη στα μάτια. Αγνωστες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης, που αφορούν στη «δέσμευση» για εξίσωση του αφορολόγητου των ΕΒΕ (σήμερα στα 8.400 ευρώ) με αυτό των μισθωτών και συνταξιούχων (σήμερα 10.000 ευρώ). Σ' αυτήν τη φάση, περιμένουν να εισπράξουν τα πρόσθετα αναδρομικά χαράτσια (τα υπολογίζουν γύρω στα 400 εκατ. ευρώ) από τις λεγόμενες ανέλεγκτες χρήσεις των ΕΒΕ. Είναι φανερό το γεγονός πως ό,τι δίνουν με το ένα χέρι το παίρνουν πίσω στο πολλαπλάσιο. Αντίθετα, σύμφωνα με επίσημες κυβερνητικές αναφορές, έχει δρομολογηθεί η μείωση του συντελεστή για τα επιχειρηματικά κέρδη κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες (25% αντί 35%). Το μέτρο θα υλοποιηθεί σε ορίζοντα τριετίας και θα περάσει στο νέο φορολογικό νόμο με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποκλιμάκωσης. Νέες φιλομονοπωλιακές ρυθμίσεις και φορολογικά κίνητρα θα δοθούν για συγχωνεύσεις και εξαγορές, σε επέκταση αντίστοιχων μέτρων που πήρε η προηγούμενη κυβέρνηση. Και με τον τρόπο αυτό οι μικρές επιχειρήσεις, τις οποίες ισχυρίζονται ότι «φροντίζουν», εξαναγκάζονται να περάσουν έξω από το πεδίο του λεγόμενου «ελεύθερου ανταγωνισμού».

Ο αναπτυξιακός νόμος

Παροχή πρόσθετων κινήτρων, συμβολικός ή και μηδενικός φόρος για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας των ενταγμένων επιχειρήσεων, είναι οι βασικές κατευθύνσεις του νέου αναπτυξιακού νόμου, που αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ. Στο πλαίσιο αυτό, ο φόρος για τα 3 πρώτα χρόνια λειτουργίας θα είναι πρακτικά ανύπαρκτος. Είναι φανερό, δηλαδή, το γεγονός πως όταν θέλουν μπορούν. Οι ισχυρισμοί για τις ...«αντοχές του προϋπολογισμού» ισχύουν μόνον όταν πρόκειται για τα δίκαια αιτήματα των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων. Παράλληλα, ικανοποιείται το πάγιο «αίτημα» των μεγαλοβιομηχάνων του ΣΕΒ για πλήρη αποσύνδεση των νέων θέσεων εργασίας από το ποσό της επιχορήγησης. Προκρίνεται, επίσης, ένα σύστημα μοριοδότησης των επιχειρηματικών σχεδίων με πρόσθετα κριτήρια προικοδότησης στις λεγόμενες νέες τεχνολογίες, την καινοτομία και τον εξαγωγικό προσανατολισμό. Δεδομένης όμως της υπάρχουσας παραγωγικής υποδομής στη χώρα, οι επενδύσεις αυτές προαπαιτούν μεγάλες εισαγωγές από το εξωτερικό. Είναι φανερό πως στο πλαίσιο του «αναπτυξιακού» χωράνε οι επιμέρους απαιτήσεις και αξιώσεις διαφόρων μερίδων του εμποροβιομηχανικού κεφαλαίου και των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίοι, στο όνομα της «ανάπτυξης», θα συνεχίσουν να επιδοτούνται με ζεστό και δωρεάν δημόσιο χρήμα. Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πληροφορίες, οι επιχειρήσεις αυτές θα συνεχίσουν να έχουν το «ελεύθερο», να μετακινούν, δηλαδή, την παραγωγική υποδομή και τις δραστηριότητές τους, όπου βρουν φθηνότερη ή και απλήρωτη εργατική δύναμη. Πρόσθετες διευκολύνσεις χαρίζονται και μέσω κρατικών εγγυήσεων για τραπεζικά δάνεια. Η πολύμορφη ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου προκύπτει ανάγλυφα και από την εφαρμογή του ισχύοντος νόμου (ψηφίστηκε το 1998). Στην εξαετία 1998-2003 οι μεγαλοεπιχειρηματίες επιδοτήθηκαν με ζεστό δημόσιο χρήμα ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ (για την ακρίβεια 982,33 εκατ. ευρώ) με εμφανιζόμενες νέες θέσεις εργασίας στις 25.000. Δηλαδή, για κάθε εμφανιζόμενη νέα θέση εργασίας, το Δημόσιο τούς πλήρωσε με 40.000 ευρώ, χώρια τις διάφορες φοροελαφρύνσεις και προνόμια. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, που βγήκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα, οι εν λόγω επιχειρηματίες συνεισέφεραν με ίδια κεφάλαια, ύψους 1,45 δισ. ευρώ, με τη συνολική αξία των επενδύσεων (ίδια κεφάλαια, κρατική επιδότηση και τραπεζικά δάνεια) να διαμορφώνεται σε 2,97 δισ. ευρώ. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι τα εμφανιζόμενα «ίδια κεφάλαια» των μεγαλοεπιχειρηματιών είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά που δηλώνονται στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών...

Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία θα αποτυπωθεί και στον προϋπολογισμό του 2005 - και με περικοπές αναγκαίων δαπανών και κονδυλίων - είναι πολιτική ανακατανομής εισοδημάτων σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Πλούτος υπάρχει. Οι διαθέσιμοι πόροι είναι υπεραρκετοί, ώστε να καλύψουν τις σύγχρονες και διευρυνόμενες ανάγκες των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων. Τα λεγόμενα ελλείμματα και το «δημοσιονομικό πρόβλημα», τα οποία κάθε τόσο φουσκώνουν οι κυβερνώντες, είναι «γέννημα -θρέμμα» της δικής τους πολιτικής και άλλοθι για τη διαιώνιση της μονόπλευρης λιτότητας.


Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χάρισμα στους τραπεζίτες ακόμη 500 εκατ. ευρώ !(2011-06-09 00:00:00.0)
Κροκοδείλια δάκρυα(2008-12-09 00:00:00.0)
Τα νοικοκυριά ο μεγάλος αιμοδότης(2005-12-16 00:00:00.0)
«Πέταξε» στα 204,5 δισ. ευρώ(2005-05-24 00:00:00.0)
Το ψήφισμα(1996-12-18 00:00:00.0)
Σε έξαρση ο πληθωρισμός ροκανίζει το λαϊκό εισόδημα(1996-04-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ