Κυριακή 29 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Μας παίρνουν «τζάμπα» τη σοδειά!

Σε τιμές χαμηλότερες από πέρσι πωλούν τα προϊόντα τους οι παραγωγοί, πανάκριβα τα αγοράζουν οι καταναλωτές. Σοβαρό πρόβλημα διάθεσης αντιμετωπίζουν αρκετά αγροτικά προϊόντα

Είναι ανάγκη να συνειδητοποιηθεί εδώ και τώρα: Οταν ο αγρότης παίρνει ψίχουλα και το προϊόν του πουλιέται πανάκριβα στην αγορά, κάποιοι πρέπει να πληρώσουν γι' αυτό...

ICON

Είναι ανάγκη να συνειδητοποιηθεί εδώ και τώρα: Οταν ο αγρότης παίρνει ψίχουλα και το προϊόν του πουλιέται πανάκριβα στην αγορά, κάποιοι πρέπει να πληρώσουν γι' αυτό...
Σοβαρό πρόβλημα διάθεσης των προϊόντων τους αντιμετωπίζουν χιλιάδες αγρότες, καθώς οι έμποροι δεν αγοράζουν τη σοδειά τους, είτε γιατί κάνουν εισαγωγές από το εξωτερικό, είτε γιατί θέλουν να τους εκβιάσουν αναγκάζοντάς τους να πουλήσουν σε χαμηλότερες τιμές. Αλλά και όταν βρουν, επιτέλους, έμπορο-αγοραστή το πρόβλημα δε λύνεται, αφού η τιμή στην οποία πουλούν τα προϊόντα τους είναι εξευτελιστική και δεν καλύπτει καν το κόστος παραγωγής. Και παρά το γεγονός ότι κάποια από αυτά τα προϊόντα προέρχονται από συμπληρωματικές κι όχι κύριες καλλιέργειες, είναι φανερό ότι πλήττεται κι άλλο το ήδη ισχνό αγροτικό εισόδημα.

Την ίδια ώρα που οι παραγωγοί πουλούν τα προϊόντα τους στο «τζάμπα», οι καταναλωτές τα αγοράζουν πανάκριβα με αποτέλεσμα παραγωγοί και καταναλωτές να είναι οι μεγάλοι χαμένοι, ενώ οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι μεγαλέμποροι και μεγαλοβιομήχανοι που πλουτίζουν, εκμεταλλευόμενοι τον κόπο και τον ιδρώτα της αγροτιάς.

Κι ενώ οι αγρότες αδικούνται και υποφέρουν, η κυβέρνηση «αγρόν ηγόραζεν και ζεύγος βοών» και, αντί να βοηθήσει τους παραγωγούς να βγουν από τα αδιέξοδα, κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει τους εκμεταλλευτές τους. Με τη στάση της αυτή - που είναι ταξική και συνειδητή - στηρίζει τα συμφέροντα των εμπόρων και βιομηχάνων και, ταυτόχρονα, διευκολύνει την επίτευξη του στόχου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Μπαίνουν «από μέσα»

Στη Θεσσαλία οι αγρότες που αναγκάζονται να πουλούν «στο τζάμπα» τη σοδειά τους, ή δεν μπορούν να τη διαθέσουν στην αγορά και την αφήνουν να σαπίζει στα χωράφια είναι πολλοί. Βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς δεν τους μένει ούτε λεπτό του ευρώ κέρδος και μετρούν τη χασούρα τους με τα νέα χρέη που προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα.

Τα παραδείγματα των εξευτελιστικών τιμών που πουλήθηκαν τα παρακάτω αγροτικά προϊόντα είναι χαρακτηριστικά:

  • Το στάρι ο παραγωγός το πούλησε 12-15 λεπτά το κιλό - πολύ λιγότερο δηλαδή από πέρσι που η τιμή πώλησης έφτασε μέχρι και τα 20 λεπτά το κιλό, με το κόστος παραγωγής να είναι πολύ μεγαλύτερο - ενώ ένα καρβέλι ψωμί κοστίζει 1,20-1,50 ευρώ
  • Τα καρπούζια πουλήθηκαν από 9 έως 12 λεπτά ανά κιλό και στον καταναλωτή πωλήθηκαν από 40 έως 80 λεπτά το κιλό
  • Τα πεπόνια «έφυγαν» από τον παραγωγό με 13 έως 14 λεπτά το κιλό και στον καταναλωτή φτάνουν με 50 και 80 λεπτά ανά κιλό
  • Το ροδάκινο απ' το χωράφι δόθηκε στα 22 λεπτά το κιλό - πέρσι πουλήθηκε με 45 λεπτά το κιλό - με το κόστος παραγωγής να ξεπερνά τα 25 λεπτά το κιλό και στα ράφια των μανάβικων να πουλιέται από 0,60 μέχρι 1 ευρώ
  • Το αχλάδι ο αγρότης το πουλάει 25 λεπτά το κιλό - πέρσι η τιμή έφτανε και τα 34 λεπτά το κιλό - και ο καταναλωτής το αγοράζει από 0,80 έως 1 ευρώ
  • Η πατάτα, αν και το κόστος παραγωγής φτάνει τα 17 λεπτά το κιλό, πουλήθηκε από τον παραγωγό το πολύ 10 λεπτά το κιλό, ενώ ο καταναλωτής την παίρνει από 60 έως και 80 λεπτά ανά κιλό
  • Το κρεμμύδι από 24 έως και 27 λεπτά ανά κιλό που πουλήθηκε πέρσι, φέτος ο παραγωγός το δίνει μόνο για 12 λεπτά ανά κιλό, ενώ στα νοικοκυριά μπαίνει με 60 και 80 λεπτά ανά κιλό.

Εξευτελιστικές είναι οι τιμές πώλησης και του τεύτλου, ενώ και για το καλαμπόκι οι παραγωγοί λένε πως δε θα έχει καλύτερη τύχη.

Οσον αφορά στις ντομάτες στις εξευτελιστικές τιμές ήρθε να προστεθεί και το πρόβλημα διάθεσης του προϊόντος. Εξαιτίας της άρνησης των βιομηχανιών να την απορροφήσουν με το πρόσχημα της υπερπαραγωγής, πολλές εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι του προϊόντος κινδυνεύουν να σαπίσουν στα χωράφια. Μόνο στη Λάρισα - όπου παράγεται το 30% του προϊόντος - απειλούνται με καταστροφή πάνω από 150.000 τόνοι βιομηχανικής ντομάτας.

Στο μεταξύ, σε απόγνωση έχουν περιέλθει και οι καπνοπαραγωγοί της Επαρχίας Ελασσόνας, οι καλλιέργειες των οποίων καταστρέφονται από έναν ιό που τις προσέβαλε. Ηδη το 75% της καπνοκαλλιέργειας στην επαρχία, που αποτελεί σχεδόν μονοκαλλιέργεια, έχει καταστραφεί, η οποία απειλείται με αφανισμό εάν δε ληφθούν τ' αναγκαία μέτρα καταπολέμησης του ιού για τα επόμενα χρόνια.

Σχετικά με το βαμβάκι, που αποτελεί βασική αγροτική καλλιέργεια στο θεσσαλικό κάμπο, τα χειρότερα έρχονται με την εφαρμογή των καταστροφικών μέτρων της ενδιάμεσης αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που συνυπέγραψε η κυβέρνηση της ΝΔ, λίγο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, συνεχίζοντας έτσι την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που εφάρμοζε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

«Μας αλυσοδένουν...»

Για την οξύτητα του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, έτσι όπως αναδεικνύεται μέσα από το προσωπικό του παράδειγμα, μιλάει στο «Ρ» ο Θ. Παπαγιαννόπουλος, αγρότης από τη Νίκαια Λάρισας. «Καλλιεργώ πατάτες και κρεμμύδια - λέει - και η κατάσταση όσο πάει και χειροτερεύει, αφού τα έξοδα αυξάνονται κι εμείς όχι μόνο δεν απολαμβάνουμε καλύτερες τιμές, αλλά πουλάμε σε πολύ χαμηλότερες κι από πέρσι. Μόνο για την καλλιέργεια της πατάτας πρέπει να σας πω ότι τα έξοδα φτάνουν τις 150.000 δραχμές το στρέμμα. Φέτος δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για έσοδα αφού δε θα μας μείνει τίποτα στην τσέπη».

Για τις αιτίες των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος και για το πώς μπορεί ν' αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα, μιλούν στο «Ρ» ο Γ. Πατάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, και ο Σπ. Τσιοτινός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη».

Ο Γ. Πατάκης επισημαίνει: «Από τη μια οι χαμηλές τιμές που πουλούν τα προϊόντα τους οι αγρότες στους εμπόρους και από την άλλη οι πανάκριβες τιμές που τ' αγοράζουν οι καταναλωτές "καθρεφτίζουν" ξεκάθαρα την αντιαγροτική-αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, η οποία εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα. Αυτές ακριβώς οι πολύπλευρες συνέπειες του προβλήματος αναδεικνύουν ακόμα μια φορά την αναγκαιότητα του συντονισμού της δράσης αγροτών, εργατών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων ώστε να παλέψουν από κοινού για να επιβάλουν μια άλλη, φιλολαϊκή πολιτική. Ιδιαίτερα πρέπει ένας από τους στόχους πάλης να είναι η επιβολή μιας φιλοαγροτικής πολιτικής, που βασικό μοχλό ανάπτυξης θα έχει τον παραγωγικό συνεταιρισμό».

Ο Σπ. Τσιοτινός υπογραμμίζει: «Είναι ολοφάνερο ότι οι ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων είναι τεράστιες για τις χαμηλές τιμές που διαμορφώνονται στην αγορά των αγροτικών προϊόντων και οι οποίες επιβάλλονται στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της περιβόητης "ελεύθερης" αγοράς, η οποία στην ουσία "αλυσοδένει" τους αγρότες. Η ρίζα του κακού, βεβαίως, βρίσκεται στην πολιτική ξεκληρίσματος της ΕΕ που εφαρμόζουν για να "ξεμπερδέψουν" με τη μικρομεσαία αγροτιά. Εμείς προειδοποιούμε όμως ότι δεν πρόκειται να ξεμπερδέψουν με μας. Θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους, στο δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης. Στο δρόμο της κοινής πάλης με τους εργάτες, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους συνταξιούχους, τους νέους».


Ελένη ΤΖΗΚΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα μεγάλη μείωση στο εισόδημά τους από τις χαμηλές τιμές παραγωγού(2017-07-20 00:00:00.0)
Συζήτηση με αγωνιζόμενους αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας(2017-02-05 00:00:00.0)
Απαντάμε στην αντιλαϊκή πολιτική και την κοροϊδία της κυβέρνησης(2017-01-15 00:00:00.0)
Χάνουν αγρότες και καταναλωτές, κερδίζουν εμποροβιομήχανοι και πολυεθνικές!(2008-11-30 00:00:00.0)
Αδιάθετα τα μήλα των αγροτών(2005-09-13 00:00:00.0)
Κάλεσμα στην αγροτιά(2004-09-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ