Το πασχαλινό τραπέζι αποτελεί παράδοση για την ελληνική οικογένεια, που φροντίζει από νωρίς για την αγορά των προϊόντων και τροφών, προκειμένου να ετοιμάσει την κλασική μαγειρίτσα, το αρνί και το κοκορέτσι.
Η προετοιμασία των πασχαλινών αυτών εδεσμάτων γίνεται στην κουζίνα, που είναι ο χώρος του σπιτιού που συγκεντρώνει τα περισσότερα μικρόβια. Παθογόνοι μικροοργανισμοί μεταφέρονται εύκολα από εμάς τους ίδιους, τα έντομα, τα τρόφιμα, τον αέρα, το νερό, τα κατοικίδια, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος μολύνσεων ή και μετάδοσης ασθενειών. Παρακάτω ακολουθούν μερικές απλές συμβουλές για την υγιεινή προετοιμασία και διατήρηση των τροφών, για την αποφυγή ...δυσάρεστων εκπλήξεων:
- Οσο πιο γεμάτο είναι το ψυγείο μας, τόσο καθυστερεί να ψύξει τα τρόφιμα. Γι' αυτό όταν βάζουμε πολλά καινούρια τρόφιμα ανεβάζουμε για λίγη ώρα την ψύξη (π.χ από το 3 στο 4).
- Γενικά, τα φρέσκα τρόφιμα πρέπει να τοποθετούνται στο ψυγείο και κυρίως τα τρόφιμα που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, όπως το ωμό κρέας, το κοτόπουλο, τα ψάρια, τα μαλακά τυριά και τα κομμένα λαχανικά, τα οποία πρέπει πάντα να αποθηκεύονται στο ψυγείο. Ειδικά τα αντεράκια και η συκωταριά είναι ευαίσθητα στην παραμονή εκτός ψυγείου.
- Τα κρεατικά και τα πουλερικά, όταν φυλάγονται στο ψυγείο, δεν πρέπει ποτέ να μένουν με το χαρτί περιτυλίγματος και την πλαστική σακούλα. Αντίθετα, πρέπει να τοποθετούνται σε δοχεία με καπάκι, χωρητικότητας λίγο μεγαλύτερης από την ποσότητα της τροφής που τοποθετούμε για να υπάρχει περιθώριο χώρου να συλλέγεται το αίμα και το νερό.
- Αυτά τα νωπά τρόφιμα μπορούν να διατηρηθούν στη συντήρηση του ψυγείου από λίγες ώρες έως μια μέρα και θα πρέπει να εφάπτονται στο ράφι χωρίς να ακουμπούν ή να είναι πάνω από άλλα τρόφιμα, που τρώγονται ωμά, όπως, π.χ., τυριά, βούτυρο, λαχανικά και φρούτα. Επίσης θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι το ψυγείο μας λειτουργεί σωστά, ότι δεν ανοιγοκλείνει συχνά η πόρτα του και ότι δεν έχει γίνει διακοπή ρεύματος.
- Για την οποιαδήποτε δουλιά που θα κάνουμε στην κουζίνα μας, πρέπει να προσέξουμε τα χέρια μας, τα οποία, ως ο κύριος φορέας μετάδοσης μικροβίων και πηγή μόλυνσης, θα πρέπει να πλένονται καλά μόνο με σαπούνι και νερό, τόσο πριν από την κάθε εργασία με τα τρόφιμα, όσο και πριν από κάθε αλλαγή σε είδος τροφίμου (δηλ. αφού ασχοληθούμε με το ωμό κρέας και πριν ασχοληθούμε με τα λαχανικά).
- Οταν πλένουμε τα εντεράκια, τη συκωταριά, αλλά και τα μαρούλια στο νεροχύτη ή ασχολούμαστε με την επεξεργασία αυτών, θα πρέπει να απομακρύνουμε από κοντά τα σφουγγαράκια, την πιατοθήκη, τα βουρτσάκια και τα μαχαιροπίρουνα, ώστε να έχουμε περισσότερη άνεση χώρου και να μειώσουμε τον κίνδυνο επιμόλυνσης από το νερό που θα πετάγεται και από τυχόν υπολείμματα τροφών.
- Τα μαχαίρια και το ξύλο κοπής θα πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται μετά από κάθε χρήση τους και μετά το μαγείρεμα, αλλά και ενδιάμεσα αν ξαναχρησιμοποιήσουμε τα ίδια σκεύη για το ωμό κρέας, το κοτόπουλο και τα λαχανικά. Ειδικά για το ξύλο κοπής, καλό θα είναι να χρησιμοποιούμε διαφορετικό για το κρέας και διαφορετικό για τα λαχανικά.