Τετάρτη 26 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
«Τσίμπησαν» τα οπωροκηπευτικά

Αν και η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης εμφανίζεται αισιόδοξη για τη συγκράτηση των τιμών των προϊόντων για το Πασχαλινό τραπέζι, υπολογίζοντας ότι οι πιθανές αυξήσεις θα κυμαίνονται σε σχέση με πέρσι στο ύψος του πληθωρισμού, εντούτοις τα πρώτα αρνητικά συμπτώματα, αυτά της μεγάλης αύξησης των τιμών εμφανίστηκαν, και αφορούν κατά κύριο λόγο τα οπωροκηπευτικά και πιο συγκεκριμένα τη ντομάτα. Οι παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης εμφανίζονται ανήσυχοι για την αύξηση της τιμής της ντομάτας και την αποδίδουν και στην αυξημένη ζήτηση, αλλά και στην... παρατεταμένη κακοκαιρία του χειμώνα και στις θεομηνίες στην Κρήτη.

Ωστόσο, το υπουργείο Ανάπτυξης, την ώρα που δεν μπορεί να ελέγξει τα φαινόμενα κερδοσκοπίας στην αγορά, από όπου και αν προέρχονται, καλεί τους καταναλωτές να «κάνουν χρήση της δύναμης που οι συνθήκες ανταγωνισμού της αγοράς τους δίνουν και με πολύ αυστηρές επιλογές τους και τις συγκριτικές επιλογές τους να ανατρέψουν τα μεμονωμένα φαινόμενα κερδοσκοπίας, όπου και όποτε αυτά εμφανιστούν».

Στο μεταξύ με ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), ενόψει της πασχαλινής αγοράς δίνει συγκεκριμένες και απαραίτητες οδηγίες στο καταναλωτικό κοινό, ώστε να προσέχει τι και σε ποια τιμή αγοράζει. Ορισμένες από τις οδηγίες του ΕΦΕΤ είναι:

  • Αγοράζετε από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία αγοράς. Οι εκτός αγοράς «ευκαιρίες» οδηγούν συνήθως σε μικρά ή μεγάλα προβλήματα.
  • Οι συνθήκες σφαγής και μεταχείρισης των ζώων παίζουν σημαντικό ρόλο στην τελική υγειονομική κατάσταση του κρέατος. Υπενθυμίζουμε ότι η σφαγή ζώντων ζώων απαγορεύεται αυστηρά σε χώρους εκτός σφαγείων.
  • Απαιτήστε να μάθετε την τιμή ανά κιλό κρέατος που προτίθεστε να αγοράσετε και επιμείνετε στο ακριβές ζύγισμα.
  • Συγκρίνετε πάντα την τιμή με την ποιότητα του κρέατος και αναζητήστε τις σφραγίδες υγειονομικών ελέγχων που δείχνουν ότι οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν κάνει τον απαιτούμενο έλεγχο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ