Τρίτη 10 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
Χωρίς δικαιώματα στο όνομα του «εθνικού στόχου»
  • Περιοδείες του ΠΑΜΕ στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις
  • Στόχοι πάλης για σήμερα και για μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Με σειρά περιοδειών, που ξεκίνησαν ήδη, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ παρεμβαίνουν στους χώρους εργασίας των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων προκειμένου να ενισχύσουν τους εργαζόμενους εκεί στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν κάτω και από το ιδιαίτερο καθεστώς των Ολυμπιακών Αγώνων. Ταυτόχρονα, να τους καλέσουν να αντιταχθούν στο τσάκισμα κάθε δικαιώματος και κατάκτησης από τις πολυεθνικές και τους χορηγούς στο όνομα του «εθνικού στόχου».

Χτες το πρωί, οι συνδικαλιστές Γ. Θεοδώρου και Γ. Μανωλάκος περιόδευσαν στους χώρους του Κέντρου Τύπου στο Μαρούσι. Μίλησαν με τους εργαζόμενους και τους κάλεσαν στη σημερινή εκδήλωση τιμής στους νεκρούς εργάτες των Ολυμπιακών έργων που διοργανώνει το ΠΑΜΕ.

Στις συζητήσεις που είχαμε με τους εργαζόμενους, τόνισε στο «Ρ» ο Γ. Θεοδώρου, αντιμετωπίσαμε τον έντονο προβληματισμό και την έκπληξή τους για την κατάσταση εκεί. Μίλησαν, σημείωσε, για τις πολυεθνικές που αντίκρισαν να αλωνίζουν στο χώρο από την πρώτη μέρα και ότι δουλεύουν ουσιαστικά στις υπηρεσίες τους και όχι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Διάχυτος ήταν ο προβληματισμός τους και για τις εργασιακές σχέσεις καθώς, όπως μας είπαν, δε γνωρίζουν ούτε πότε θα πληρωθούν, ούτε πόσες ώρες και μέρες θα δουλεύουν. Μεγάλη ανησυχία υπάρχει και για τις συνθήκες εργασίας, όπως τις πολλές ώρες κάτω από τον ήλιο, αλλά και για τις επιπτώσεις στην υγεία τους από τους καθημερινούς ελέγχους στα ειδικά μηχανήματα.

Ανάλογες περιοδείες έχουν προγραμματιστεί τις επόμενες μέρες στο Ολυμπιακό Χωριό και σε άλλες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

Αντισταθείτε, οργανωθείτε

Επίσης, από χτες και κάθε πρωί και απόγευμα συνδικαλιστές πρωτοβάθμιων σωματείων της Αθήνας θα κάνουν εξορμήσεις στο σταθμό της Δουκίσσης Πλακεντίας μοιράζοντας την ανακοίνωση της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ για τους εργαζόμενους των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι τα Ολυμπιακά έργα, το μετρό, το τραμ, ο σιδηρόδρομος, οι οδικοί άξονες είναι αποτέλεσμα της δουλιάς χιλιάδων εργατών, που δούλεψαν σε σκληρές συνθήκες, με χαμηλά μεροκάματα, εκατοντάδες ατυχήματα, ακόμη και νεκρούς. Αυτό όμως δεν αρκεί για την πλουτοκρατία. Θέλει ακόμα και για τις μέρες διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι να γίνουν δούλοι των χορηγών και των πολυεθνικών. «Φτάνει πια», σημειώνει απευθυνόμενη η Γραμματεία προς τους εργαζόμενους: «Τα έργα, οι υποδομές και ο πλούτος πρέπει να ανήκουν στους εργαζόμενους που τα δημιουργούν με το μόχθο τους ώστε να απολαμβάνουν το δικαίωμα στη ζωή, στη δουλιά, στον αθλητισμό».

Στη συνέχεια αναφέρεται στις εκατοντάδες καμεροχαφιέδες, στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και άλλα μέτρα καταστολής, που προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα φόβου και υποταγής στο λαό και στη νεολαία, και σημειώνει: Στο όνομα των Ολυμπιακών Αγώνων προετοιμάζουν το έδαφος και για νέα αντιλαϊκή επίθεση που θα ακολουθήσει μετά το τέλος τους.

«Ονόμασαν, σημειώνει, "εθνικό στόχο" την Ολυμπιάδα και στο όνομά της ζητούν να αποδεχτούμε την παραβίαση και καταστρατήγηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας. Σε αυτό έχουν ευθύνη και οι πλειοψηφίες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, οι οποίες έχουν υπογράψει εργασιακή ειρήνη με το μνημόνιο συνεργασίας με τον Οργανισμό ΟΑ 2004. Ο ονομαζόμενος λοιπόν εθνικός στόχος έχει γίνει θηλιά για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων».

Καταλήγοντας η Γραμματεία καλεί όλους τους εργαζόμενους να αντισταθούν, να οργανωθούν, να έρθουν σε επαφή με τα συνδικάτα, να γίνουν μέλη τους. Να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους και να απαιτήσουν:

  • Να πληρωθούν όλοι οι εργαζόμενοι τους μισθούς και τα μεροκάματα για όσο χρονικό διάστημα δουλέψουν, με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις και τις ειδικότητες
  • Να κολληθούν τα ένσημα σε όλους τους εργαζόμενους
  • Να υπάρχουν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας
  • Οσοι δουλεύουν με προγράμματα του ΟΑΕΔ να πληρωθούν με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις και να δοθούν τα αντίστοιχα ένσημα και όχι να ισχύει η «μαύρη εργασία» με το πρόσχημα της εργασιακής εμπειρίας
  • Μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων όλοι οι εργαζόμενοι στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις να μπουν στο ταμείο ανεργίας μέχρι να βρουν δουλιά
  • Το επίδομα ανεργίας να είναι ίσο με το 80% του μισθού για όλο το διάστημα που ο εργαζόμενος είναι άνεργος, με πλήρη υγειονομική περίθαλψη και ασφαλιστική κάλυψη
  • Τα στάδια και οι εγκαταστάσεις να γίνουν λαϊκή περιουσία και όχι ιδιοκτησία της πλουτοκρατίας, να γίνουν χώροι όπου θα μπορούν οι εργαζόμενοι και ο λαός συνολικά να αθλούνται δωρεάν
  • Να ξηλωθούν οι κάμερες παρακολούθησης, να καταργηθούν η αστυνομοκρατία και οι αντεργατικοί νόμοι.

Τέλος, τους καλεί με τη συμμετοχή τους στα συνδικάτα, στους αγώνες και στις συλλογικές τους διαδικασίες να στηρίξουν το ΠΑΜΕ, που αποτελεί τη γνήσια ταξική συνδικαλιστική φωνή της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ