Κυριακή 8 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συστήματα ηλεκτρονικών χαφιέδων

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη του «Ρ» την περασμένη Παρασκευή, πως τα ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης που έχουν εγκατασταθεί στην Αττική αλλά και στις άλλες «Ολυμπιακές πόλεις» (Θεσσαλονίκη, Βόλος, Πάτρα και Ηράκλειο), παρακολουθούν και καταγράφουν συγκεντρώσεις και πορείες.

Την περασμένη Τετάρτη, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι τράβηξαν πάνω τους, εκτός από όλα τα βλέμματα με τη μαχητική τους συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας, και τις κάμερες του Θαλάμου Επιχειρήσεων Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα, υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛΑΣ διέταξε τους υπαλλήλους του ΥΠΕΧΩΔΕ και του υπουργείου Δημόσιας Τάξης που χειρίζονται τα συστήματα, να εστιάσουν τις κάμερες στους συγκεντρωμένους. Παρ' όλα αυτά, το πολιτικό προσωπικό του ΥΠΕΧΩΔΕ αρνήθηκε να εκτελέσει τη διαταγή κάτι που δεν έκαναν και οι αστυνομικοί.

Το γεγονός επιβεβαιώθηκε από την κυβέρνηση διά στόματος του εκτελούντος χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Β. Αντώναρου, ο οποίος δήλωσε μία μέρα μετά την αποκάλυψη: «Ολα αυτά τα μέσα αποκλειστικό στόχο έχουν την καταγραφή της ροής της κυκλοφορίας και απλώς παρακολουθούν τον όγκο συμβάντων ή γεγονότων τα οποία είναι δυνατό να επηρεάσουν την κυκλοφορία, με σκοπό απλώς να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, τα οποία θα διευκολύνουν και τους πολίτες, που έχουν δικαίωμα να διαδηλώσουν, και τους οδηγούς».

Ο «Ρ» προσπάθησε να επικοινωνήσει με τους εμπλεκόμενους στο περιστατικό υπουργούς, οι οποίοι δήλωσαν πως δε γνώριζαν τίποτα. Και τα επιχειρήματα, τουλάχιστον από την πλευρά του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, στηρίζονταν στην ανάγκη του ελέγχου του κυκλοφοριακού φόρτου και της παρακολούθησης της Ολυμπιακής λωρίδας. Νομίζουν πως μιλούν σε αφελείς...

Αμεση αντίδραση

Αμεση ήταν η αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Εργαζομένων ΥΠΕΧΩΔΕ, που σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «συγχαίρει τους εργαζόμενους, που αρνήθηκαν να ενδώσουν σε απαράδεκτες απαιτήσεις αναρμοδίων αφού, άλλωστε, η από 19/7/04 ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΕΧΩΔΕ κατοχυρώνει πρόσθετα αυτή τους την αυτονόητη πράξη, η οποία υπαγορεύεται βέβαια και από στοιχειώδη δημοκρατική ευαισθησία».

Επίσης, στην καταγγελία - διαμαρτυρία επισημαίνεται: «Το ξανατονίσαμε κατά την ψήφιση του πρόσφατου "τρομονόμου": κανένας πολίτης και πολύ περισσότερο, ούτε ένας συνδικαλιστής, δε θα πρέπει να επιτρέψει πισωγυρίσματα στην πολιτική και κοινωνική ζωή αυτής της χώρας». Ετσι, καλούσαν όλους τους «πραγματικά αρμόδιους και κυρίως τον κ. Υπουργό Δημόσιας Τάξης, να τοποθετηθούν ξεκάθαρα απέναντι σε τέτοιου είδους απαράδεκτα φαινόμενα». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ανακοίνωση - διαμαρτυρία του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Η στάση του αξιωματικού έδειξε πως όλα παρακολουθούνται κανονικά. Αλλωστε, οι κάμερες έχουν κοστίσει στον Ελληνα φορολογούμενο περίπου 85 δισ. δραχμές ενώ ταυτόχρονα οι κυβερνώντες πάνε να μας πείσουν με το σαθρό επιχείρημα πως βοηθούν τον πολίτη στην καθημερινή του ζωή. Αλλα μόνο για βοήθεια στον πολίτη δεν έχουν τοποθετηθεί 1.600 κάμερες σε όλα τα σημεία των πέντε πόλεων. Ηδη αποκαλύφθηκε στην πράξη ο στόχος της εγκατάστασής τους.

Το περιστατικό αυτό, αποτελεί επιβεβαίωση του φακελώματος και της παρακολούθησης των πολιτών, κυρίως όσων διεκδικούν αγωνιστικά το δίκιο τους αντιστεκόμενοι σε αντιλαϊκά μέτρα.

Παράλληλα, επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και του ΚΚΕ πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να προχωρήσει η κυβέρνηση και οι ξένες μυστικές υπηρεσίες στην εκτεταμένη παρακολούθηση όλων των εργαζομένων. Και αυτό είναι κάτι το οποίο πρόκειται να γίνει και στο μέλλον, καθώς πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ(ήταν και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ), είναι να μείνουν και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες για να συνεχίσουν το έργο της παρακολούθησης.

Ολα αυτά, θέλουν να τα παρουσιάσουν ως φυσικό επακόλουθο για την ασφάλειά μας εξαιτίας της τρομοκρατίας που απειλεί τον πλανήτη. Τα μέτρα που «χτυπούν» τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες, κινούνται από τις ξένες μυστικές υπηρεσίες όπως η CIA, το FBI, η Μοσάντ και οι υπόλοιπες από τα 7 κράτη - μέλη της Ολυμπιακής Συμβουλευτικής Ομάδας (ΗΠΑ, Μεγ. Βρετανία, Ισραήλ, Γαλλία, Γερμανία, Αυστραλία, Ισπανία). Μαζί τους, σέρνουν και τις εταιρίες τους, με πρώτη και καλύτερη την «SAIC». Ολοι αυτοί, δε διστάζουν να απαιτούν από την κυβέρνηση να... ψωνίσουν από αυτούς. Τα ψώνια... πανάκριβα. Περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Και βεβαίως, μόνο για την ασφάλεια του λαού δεν εφαρμόζονται. Για την ασφάλεια των αστών και την υποταγή του λαού εφαρμόζονται. Είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα αυτής της ασφάλειας. Αλλωστε ασφαλής είναι ένας λαός όταν διαφεντεύει ο ίδιος την τύχη του, όταν ικανοποιούνται όλες του οι ανάγκες.


Πέτρος ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να πάψουν να λειτουργούν οι κάμερες παρακολούθησης(2005-07-07 00:00:00.0)
Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας ενάντια στις κάμερες(2004-10-01 00:00:00.0)
Σε όλη τη χώρα επεκτείνεται ο «μεγάλος αδελφός»(2004-09-02 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση ομολογεί την παρακολούθηση διαδηλωτών(2004-08-07 00:00:00.0)
ΚΑΜΕΡΟ-ΧΑΦΙΕΔΕΣ εν δράσει!(2004-08-06 00:00:00.0)
Ξεκινά τις πτήσεις ο «Μεγάλος Αδελφός»(2004-07-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ