Κυριακή 8 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΥΡΩΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ»
Ουσία και εφαρμογή

Η ουσία του νέου «τρομονόμου» βρίσκεται δίχως αμφιβολία στο γεγονός ότι βάλλει ευθέως, άμεσα, ενάντια σε αγωνιστικές δραστηριότητες του λαϊκού κινήματος. Ετσι, όπως έχει συχνά αναφερθεί τις τελευταίες μέρες, η αλλαγή της σήμανσης των οδών από τους φιλειρηνιστές διαδηλωτές το 1999 στη Θεσσαλονίκη για να παρεμποδίσουν τη διέλευση των ΝΑΤΟικών οχημάτων, η καταστροφή από τους αγρότες προϊόντων τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας, τα μπλόκα των αγροτών στις εθνικές οδούς, μια εκτεταμένη απεργία στη ΔΕΗ που θα συνεπάγεται μπλακ άουτ και άλλα, είναι μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα για του λόγου το αληθές. Πρόκειται για ενέργειες που, με βάση το νέο νόμο, μπορούν να αξιολογηθούν ως τρομοκρατικά αδικήματα.

Τι νέο φέρνει ο «ευρωτρομονόμος»

Βέβαια, όλες αυτές οι πράξεις τιμωρούνταν και πρωτύτερα με βάση το κοινό ποινικό δίκαιο. Τι είναι εκείνο που οδηγεί την κυβέρνηση και την άρχουσα τάξη να καταφύγει σε μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση;

1. Οι ισχύουσες ρυθμίσεις του Ποινικού Κώδικα σε μεγάλο βαθμό παραμένουν σήμερα ανενεργές, καθώς η δυναμική του κινήματος δεν επιτρέπει την εφαρμογή τους παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Τα τελευταία χρόνια γνωρίζουμε όμως μια τάση αντιστροφής της κατάστασης, όπως φάνηκε με τα αγροτοδικεία και με την καταδίκη των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ για την κατάληψη του υπουργείου Εργασίας, παρά το γεγονός ότι παλαιότερα τέτοιες καταλήψεις παρέμεναν ατιμώρητες από τα δικαστήρια.

2. Με το νέο «τρομονόμο» προβλέπονται βαρύτερες, εξοντωτικές ποινές σε σχέση με το κοινό ποινικό δίκαιο.

3. οι κατηγορούμενοι με τον «τρομονόμο» θα δικάζονται με μειωμένες εγγυήσεις. Θα έχουν ως κατηγορούμενοι μειωμένα μέσα άμυνας και θα μπορούν ευκολότερα «να τυλιχτούν σε μια κόλλα χαρτί».

4. Ενεργοποιείται ένας μηχανισμός παρακολούθησης, διείσδυσης πρακτόρων, χαφιεδισμού κλπ, που προβλέπεται από το νέο «τρομονόμο» όπως και από τον προηγούμενο.

5. Προβλέπονται κυρώσεις σε βάρος των μαζικών φορέων που θα θεωρηθούν υπεύθυνοι για αυτές τις «τρομοκρατικές πράξεις».

Η εκφοβιστική λειτουργία

Πρέπει να σημειώσουμε ότι και μόνο η δυνατότητα χαρακτηρισμού από το νόμο, υπό προϋποθέσεις, λαϊκών κινητοποιήσεων ως τρομοκρατικών πράξεων λειτουργεί νομιμοποιητικά γενικότερα για την καταστολή, υποθάλπει τον αυταρχισμό, δημιουργεί κλίμα ανοχής προς τις κάθε λογής καταπιεστικές μεθόδους. Καλλιεργεί κλίμα εκφοβισμού και στοχεύει στη δημιουργία ψυχολογικών αναστολών στους εργαζόμενους, ώστε να μη διεκδικούν.

Είναι εξάλλου φανερό ότι το νομοθέτημα αυτό, όπως και το σύνολο των αντιδημοκρατικών νόμων και μέτρων που έχουν ληφθεί τα τελευταία ιδίως χρόνια, έχουν στόχο τους τις λαϊκές αντιδράσεις που αναπόφευκτα θα γεννηθούν και θα γιγαντωθούν μπροστά στην επίθεση που δέχεται το λαϊκό εισόδημα, οι εργασιακές και κοινωνικές κατακτήσεις, μπροστά στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις για την καταλήστευση των λαών και την αναδιανομή των ζωνών επιρροής.

Αυτό δε σημαίνει ότι η άρχουσα τάξη σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου θα δίσταζε να καταπνίξει με τον πλέον αιματηρό τρόπο τις λαϊκές αντιδράσεις χωρίς νομοθετικό πλαίσιο ή και ενάντια στους δικούς της νόμους, ιδίως όταν απειλείται η εξουσία της. Πολυάριθμα είναι τα σχετικά ιστορικά παραδείγματα.

Αρα τι χρειάζεται τη νομοθετική προετοιμασία; Αυτή απαιτείται προκειμένου να εξασφαλίσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη συναίνεση, τμήματος τουλάχιστον, του λαού στην καταστολή του λαϊκού κινήματος. Προσπαθεί να νομιμοποιήσει στη συνείδηση των εργαζομένων την πιο σκληρή καταστολή και να απονομιμοποιήσει τους λαϊκούς αγώνες.

«Μα αφού το απαγορεύει ο νόμος» θα είναι το επιχείρημα ενάντια πχ στα μελλοντικά αγροτικά μπλόκα. 'Η ακόμη χειρότερα: «Μα αφού αυτή η ενέργεια είναι τρομοκρατία»... θα γράφουν οι κονδυλοφόροι του συστήματος, με στόχο να τρομάξουν το λαό, αλλά και τον πείσουν ότι οι λαϊκοί αγώνες δεν είναι νόμιμη, επιτρεπτή τάχα από την κοινωνία, δραστηριότητα.

Οι θέσεις των κομμάτων

Δεν είναι τυχαία η σύμπτωση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στα ζητήματα αυτά. Μαζί ψήφισαν τον «τρομονόμο» επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ υπέγραψε (και δήλωσε ότι δεν άλλαξε θέση) τον «ευρωτρομονόμο» το Δεκέμβρη του 2001, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Η καταψήφιση τελικά του «ευρωτρομονόμου» από το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή δεν έπεισε κανένα. Το μόνο που ζήτησε η αξιωματική αντιπολίτευση από την κυβέρνηση ήταν να κάνει κάποιες μικροαλλαγές που δεν άλλαζαν και δε θα μπορούσαν να αλλάξουν τη βαθιά αντιδημοκρατική και αντιλαϊκή ουσία του νέου τρομονόμου. Πρότεινε, για παράδειγμα, να απαλειφθεί η διάταξη που τιμωρεί όχι μόνο το μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης, αλλά και το μεμονωμένο δρώντα. Αλήθεια σε τι αλλάζει την ουσία η πρόταση αυτή; Πάλι δε θα μπορούσαν να διωχτούν οι λαϊκές κινητοποιήσεις; Και εκτός αυτού, γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν έθεσε ως επιφύλαξη έστω και αυτό το δευτερεύον ζήτημα, όταν υπέγραφε την απόφαση της Συνόδου Κορυφής;

Από την άλλη, ο ΣΥΝ βρίσκεται εγκλωβισμένος στη θέση του δήθεν μονόδρομου υπέρ της ΕΕ και της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Να θυμίσουμε, για παράδειγμα, ότι η θέση του αυτή τον οδήγησε να καταψηφίσει τη Συνθήκη Σένγκεν και να την αποδεχτεί ουσιαστικά ένα χρόνο αργότερα, όταν η Σένγκεν ενσωματώθηκε στη Συνθήκη του Αμστερνταμ, την οποία ο ΣΥΝ δεν τόλμησε να καταψηφίσει, μένοντας στο λευκό.

Η επικαιρότητα του Μαρά;

Με δεδομένες τις επιδιώξεις της άρχουσας τάξης και των πολιτικών εκφραστών της ανακύπτει το ερώτημα: Πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον «ευρωτρομονόμο»; Είναι προφανές ότι πρέπει να υπάρξει μια πλατιά προσπάθεια ενημέρωσης, με στόχο την απονομιμοποίηση του νόμου αυτού στη λαϊκή συνείδηση. Να φανερωθούν οι προθέσεις των υποστηρικτών του, να καταδειχτεί ότι οι λαϊκοί αγώνες δεν μπορούν να μπουν στο γύψο. Να γίνει επίσης κατανοητό ότι οι νόμοι εφαρμόζονται στην πράξη ανάλογα με το συσχετισμό των δυνάμεων. Πρέπει να γίνει συνείδηση κάθε εργαζόμενου, ανεξάρτητα από τις πολιτικές του προτιμήσεις, ότι κανένας δε νομιμοποιείται να απλώσει χέρι στους λαϊκούς αγώνες.

Θα πρέπει να θεωρήσουμε βέβαιο ότι η εφαρμογή του «ευρωτρομονόμου» στην πράξη θα σκοντάψει στα φράγματα της λαϊκής εμπειρίας. Κανένας μα κανένας άνθρωπος του λαού δε θα επιτρέψει να υλοποιηθούν οι αντιδραστικές διατάξεις του νόμου αυτού. Κανένας δημοκρατικά σκεπτόμενος άνθρωπος στη χώρα μας δε θα ανεχθεί την εφαρμογή του «ευρωτρομονόμου» σε βάρος του λαϊκού κινήματος.

Με αυτή την έννοια, ο νέος αυτός «τρομονόμος» είναι μια λαμπρή ευκαιρία για να δυναμώσει το κίνημα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών κατακτήσεων του λαού, να γίνει κυριολεκτικά ένα πλατύ ποτάμι. Είναι επίσης μια καλή αφετηρία για να καταδειχτεί ευκρινέστερα ο ταξικός χαρακτήρας της δημοκρατίας. Πιο εύκολα σήμερα γίνονται κατανοητές οι γενικότερες επιδιώξεις της άρχουσας τάξης στη χώρα μας και στην ΕΕ.

Να κλείσουμε, θυμίζοντας, με την ευκαιρία, κάτι που είπε πολλά χρόνια πριν ο Ζαν Πολ Μαρά, ο ηγέτης της Γαλλικής Επανάστασης του 1789: Ο λαός δεν πρέπει να εφαρμόζει τους άδικους νόμους. Πρέπει να αγωνίζεται για να τους καταργήσει.


Δημήτρης ΚΑΛΤΣΩΝΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταστολή και «θωράκιση» του αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου η άλλη όψη της αντιλαϊκής πολιτικής(2019-11-14 00:00:00.0)
Ανοιχτό το ενδεχόμενο «εμπλουτισμού» του «τρομονόμου»(2017-10-18 00:00:00.0)
Ενισχύεται το οπλοστάσιο για την καταστολή του λαού(2010-09-24 00:00:00.0)
Στο γύψο τα λαϊκά δικαιώματα(2004-06-20 00:00:00.0)
Εντείνονται οι αντιδράσεις(2004-06-18 00:00:00.0)
Κρατάνε «μυστικό» τον ευρωτρομονόμο(2001-12-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ