Παρασκευή 6 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ.
«Καλό κλίμα παραβιάσεων»

Το «καλό κλίμα» που υποστηρίζουν ότι έχουν πετύχει και με τις προσωπικές τους σχέσεις οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν εμπόδισε την τουρκική πολεμική αεροπορία να συνεχίσει τις προκλητικές πτήσεις, ακόμη και πάνω από ελληνικά νησιά, ακόμη και μέσα στην περίοδο της Ολυμπιακής «δήθεν» εκεχειρίας.

Χτες, τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη συνέχισαν τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Βόρειο Αιγαίο, παρά την άτυπη συμφωνία που είχε επιτευχθεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ για τήρηση «εκεχειρίας» κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χτεσινές τουρκικές παραβιάσεις έγιναν παρά το διάβημα διαμαρτυρίας που χτες υπέβαλε η Αθήνα, για τις ...προχτεσινές προκλήσεις των τουρκικών αεροσκαφών.

Οι προχτεσινές πτήσεις των τουρκικών μαχητικών σε ύψος μόλις 150 μέτρων πάνω από τη Λήμνο προκάλεσαν εκνευρισμό στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας.

Τα τουρκικά αεροσκάφη, τύπου F4, πραγματοποίησαν υπερπτήση άνωθεν του βορειοανατολικού τμήματος της Λήμνου, πετώντας σε ύψος μόλις 500 ποδών. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά ενώ είχαν εγκλωβιστεί από τα ραντάρ επιγείων αντιαεροπορικών όπλων. Την επιχειρησιακή κατάσταση παρακολούθησε μέχρι αργά το απόγευμα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Σπ. Σπηλιωτόπουλος, από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε ότι η κυβέρνηση υπέβαλε διάβημα διαμαρτυρίας. «Λυπούμαστε, είπε ο εκπρόσωπος, για τις παραβιάσεις που έγιναν, ωστόσο δε θα συμφωνήσω μαζί σας για μπαράζ. Σε σχέση με πέρυσι έχουμε 44% λιγότερες παραβιάσεις. Βεβαίως, δεν είναι ευχάριστο γεγονός. Προσπάθειά μας είναι να δημιουργηθεί ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών. Παρότι είχαμε μείωση κατά 44% των παραβιάσεων - και χθες είχαμε τέτοιες παραβιάσεις πάνω από τη Λήμνο - ήδη το υπουργείο Εξωτερικών έχει προβεί σε διαβήματα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ