Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Τούσσα, στην Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου
«Σταθερή» παρουσιάζει την ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που προκύπτει από τον εργασιακό μεσαίωνα που έχει επιβάλλει η ΕΕ και την επέκταση της μερικής απασχόλησης και των «ευέλικτων» μορφών απασχόλησης, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Γιούροστατ. Τα στοιχεία σε ό,τι αφορούν την Ελλάδα, παρουσιάζουν την ανεργία στο 9,3% το Δεκέμβρη του 2003 και ποσοστό ανεργίας στους νέους κάτω των 25 ετών στο 27,1%! Η Ελλάδα είναι στις χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στις νέες ηλικίες μαζί με την Πολωνία (39,4%), την Ιταλία (27,1% το Γενάρη του 2004) και τη Σλοβακία (26,5%). Πρόκειται βεβαίως για στοιχεία που - τουλάχιστον σ' ό,τι αφορά στην Ελλάδα - «εξαφανίζουν» χιλιάδες επίσημα εγγεγραμμένους στις λίστες ανεργίας του ΟΑΕΔ. Αυτό γιατί η επίσημη και στατιστικά αποδεκτή καταγραφή της ανεργίας γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες που έχει θεσπίσει η Γιούροστατ. Κανόνες που, μεταξύ άλλων, θεωρούν εργαζόμενο ακόμα και αυτόν που δουλεύει μόνο για μια ώρα τη βδομάδα!
Σύμφωνα πάντως και με αυτά τα στοιχεία η ανεργία στην Ευρωζώνη ήταν 9% τον Ιούνη του 2004 και 9,1% στην Ευρώπη των 25.
Τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στους νέους κάτω των 25 ετών που έφτασαν το 17,5% στην Ευρωζώνη και το 18,2% στην Ευρώπη των 25, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με τον Ιούνη του 2003.
Η Γιούροστατ υπολογίζει ότι, τον Ιούνη του 2004, 12,7 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες ήταν άνεργοι στην Ευρωζώνη και 19,4 εκατομμύρια στην Ευρώπη των 25.
Παρέμβαση για τη διόγκωση της ανεργίας, ως αποτέλεσμα της αντεργατικής πολιτικής της ΕΕ, έκανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Τούσσας, στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά την προετοιμασία για την ακρόαση του νέου Επιτρόπου για τα θέματα απασχόλησης.
«H ανεργία αυξάνεται και το ποσοστό των ανθρώπων που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας - από το 20% ξεπέρασε το 22% - έχοντας σαν αποτέλεσμα το ένα τέταρτο του πληθυσμού της ΕΕ να βρίσκεται στην εξαθλίωση, με οδυνηρές συνέπειες για την εργατική-λαϊκή οικογένεια», τόνισε ο Γ. Τούσσας.
«Η αντεργατική πολιτική της ΕΕ, των ιδιωτικοποιήσεων των δημοσίων επιχειρήσεων, καθώς και οι μετεγκαταστάσεις των επιχειρήσεων σε άλλες χώρες με φτηνότερο εργατικό δυναμικό για να μεγιστοποιήσει τα κέρδη του κεφαλαίου, προκαλεί μαζικές απολύσεις διογκώνοντας παραπέρα την ανεργία», σημείωσε.
Και κατέληξε τονίζοντας ότι «το δικαίωμα για πλήρη, σταθερή εργασία, η προστασία των ανέργων, η μείωση του σταθερού εργάσιμου χρόνου, η αύξηση των αποδοχών και η διεύρυνση των εργασιακών, ασφαλιστικών του δικαιωμάτων είναι βασικά ζητήματα που περιλαμβάνονται στο διεκδικητικό πλαίσιο των εργαζομένων, για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας».