Τετάρτη 4 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΚΑΒ
Απεργιακή συνέχεια στον αγώνα

Δεν πέρασε η απεργοσπαστική προσπάθεια με μοχλό την Ομοσπονδία Προσωπικού του ΕΚΑΒ και τη ΔΑΚΕ

Σε μια μαζική συγκέντρωση οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ επανακύρωσαν χτες την προχτεσινή απόφαση της Γενικής Συνέλευσής τους για επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Ετσι, έπεσε στο κενό η διασπαστική προσπάθεια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού ΕΚΑΒ (ΠΟΠ ΕΚΑΒ) που «τα βρήκε» με τον υπουργό Υγείας Νικ. Κακλαμάνη στην προχτεσινή συνάντησή τους και με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας «διαδήλωσαν» το διαχωρισμό της θέσης τους απ' τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ -Αττικής. Την ίδια τύχη είχε και η προσπάθεια της ΔΑΚΕ που και χτες εμφανίστηκε να υποστηρίζει τις θέσεις του υπουργείου για αναβολή των κινητοποιήσεων για μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, έχοντας την καταβολή των δεδουλευμένων Απρίλη και Μάη ως «ένα το κρατούμενο», συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις για την ικανοποίηση και των υπόλοιπων αιτημάτων τους: Επίδομα ετοιμότητας 50 ευρώ απ' την 1.1.2004 και τιμαριθμικά αναπροσαρμοζόμενο, Ολυμπιακή αποζημίωση και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Ο υπουργός Υγείας, Νικ. Κακλαμάνης, με χτεσινές δηλώσεις του σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης επέμενε στην πρότασή του για επίδομα ετοιμότητας 40 ευρώ από 1.9.2004 και την πληρωμή των υπερωριών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων 2004.

«Η εξαίρεση των εργαζομένων του ΕΚΑΒ από την Ολυμπιακή αποζημίωση του άρθρου 10 του νόμου 3205 για την αυξημένη ευθύνη πέρα απ' τα συνήθη καθήκοντα λόγω των Αγώνων, τους οδηγεί στη μετατροπή πολιτών δεύτερης κατηγορίας και εργαζόμενους δεύτερης ταχύτητας», επισημαίνουν οι εργαζόμενοι στην απόφασή τους και τονίζουν: «Αυτή η μεταχείριση δεν μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους και μας επιβάλλει να διεκδικήσουμε τα ίδια δικαιώματα».

Ζητούν αύξηση των εφημερευόντων

Την αύξηση των εφημερευόντων γιατρών τις μέρες των Ολυμπιακών εφημεριών αναλόγως των αναγκών και των απαιτήσεων των τμημάτων των Ολυμπιακών νοσοκομείων ζητούν οι γιατροί του Κρατικού Νοσοκομείου της Αθήνας.

Την απόφαση πήραν οι γιατροί σε συνέλευση που συγκάλεσε η πενταμελής Επιτροπή της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) στο νοσοκομείο. Ειδικά για τις παθολογικές κλινικές, οι γιατροί ζητούν δύο ειδικευμένους και τέσσερις ειδικευόμενους ανά 24ωρο. Ακόμα οι γιατροί ζητούν ολυμπιακή αποζημίωση για όλους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία λόγω της υπερεργασίας στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, τη διαρκή ετοιμότητα και την αναστολή των αδειών.

Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε να μην καλύψει με γιατρούς του ΕΣΥ τους Σταθμούς Α' Βοηθειών (ΣΑΒ), λόγω της έλλειψης προσωπικού στα νοσοκομεία, αλλά και της δυσλειτουργίας που προκαλεί στις κλινικές η έλλειψη του προσωπικού. Προκύπτει μεγάλος κίνδυνος, σημειώνει η Γενική Συνέλευση, για τους γιατρούς και τους ασθενείς από την κακή άσκηση της ιατρικής σε δομές ανεπαρκώς στελεχωμένες.

Μάλιστα, η απόφαση για τη μη στελέχωση των ΣΑΒ πάρθηκε κόντρα στην πρόταση της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚ που υποστήριξαν τη συμμετοχή στο όνομα του «εθνικού στόχου» και τη διακριτική αποχώρηση του εκπροσώπου της παράταξης που στηρίζει ο ΣΥΝ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ