Ο Χρ. Καπράλος στο εργαστήρι του |
Η δημιουργία Γλυπτοθήκης, ήταν επιτακτική ανάγκη πολλών χρόνων. Η Ελλάδα, η χώρα με την πλουσιότερη πλαστική παράδοση, δε διέθετε ως τώρα ένα μουσείο αφιερωμένο στη νεότερη και σύγχρονη γλυπτική. Οι πολύχρονες προσπάθειες για να στεγαστούν και να παρουσιαστούν αξιοπρεπώς τα έργα της νεότερης γλυπτικής μας, ήταν «φωνή βοώντος εν τη ερήμω». Επρεπε να φτάσουμε στο παρά πέντε των Ολυμπιακών Αγώνων, για να δημιουργηθεί ένας χώρος για τη γλυπτική, και μάλιστα με ενοίκιο 70 εκατ. δρχ. ετησίως στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας (Ταμείο Αποστράτων) για 25 χρόνια.
Η επιλογή των δύο καλλιτεχνών δεν έγινε τυχαία. Πρόκειται για δύο κορυφαίους εκπροσώπους της γλυπτικής του 20ού αιώνα που έτυχε να γνωριστούν και που έτρεφαν μεγάλη εκτίμηση ο ένας για τον άλλο. Οπως ανέφερε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα, «Η επιλογή ενός Ελληνα και ενός ξένου δίνει το στίγμα της λειτουργίας του χώρου, που προορίζεται να γίνει τόπος συνάντησης και προβολής της παγκόσμιας γλυπτικής». Ετσι, μετά τις δύο παραπάνω εκθέσεις (τέλη Οκτώβρη), θα στεγαστούν οι μόνιμες συλλογές γλυπτών της Εθνικής Πινακοθήκης, ενώ στο κτίριο των περιοδικών εκθέσεων, θα φιλοξενηθούν έργα των: Μαρίνο Μαρίνι, Χούλιο Γκονζάλες και Χαλεπά.
Η έκθεση έργων του Χρ. Καπράλου πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ιδρυμα Χρήστου και Σούλης Καπράλου, το οποίο στο εξής θα ανήκει στην Εθνική Πινακοθήκη. Εκτίθενται 20 γλυπτά εκ των οποίων τα 10 αποτελούν το μνημειακό έργο «Παρωδία από το Αέτωμα της Ολυμπίας». Παρουσιάζονται επίσης, η μεγάλη σύνθεση της «Σταύρωσης», ο «Ικαρος - Αχιλλέας - Εκτορας», καθώς και πέντε ακόμη συνθέσεις.
Εργο του Χ. Μουρ |