Παρασκευή 23 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Υποπτη «αποτυχία»...

Γρηγοριάδης Κώστας

Ούτε μία ούτε δύο ούτε τρεις... Δέκα τουλάχιστον ήταν οι περιπτώσεις - «ευκαιρίες», που θα μπορούσαν οι υπηρεσίες ασφάλειας των ΗΠΑ να αποτρέψουν το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη, αλλά «απέτυχαν». Αυτό προκύπτει από το πόρισμα της επιτροπής που ερεύνησε επί δύο χρόνια το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους και δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Μπορεί το πόρισμα να απαλλάσσει τους Μπους και Κλίντον για τις πολιτικές τους ευθύνες και να χρησιμοποιείται για την αποτελεσματικότερη «αναδιοργάνωση» των μυστικών υπηρεσιών, αλλά δε δίνεται καμία πειστική απάντηση για την ύποπτη «ανικανότητα» των μυστικών υπηρεσιών. Γιατί, βέβαια, δεν πείθει κανέναν η αστεία απάντηση που δίνεται στο πόρισμα της επιτροπής ότι «η μεγαλύτερη αποτυχία ήταν η έλλειψη φαντασίας»... Η δική μας «αχαλίνωτη» φαντασία λέει ότι «κάποιοι» ήξεραν και άνοιξαν τις πύλες στο «φρούριο» των ΗΠΑ, για να φτάσουμε στο τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη.

Βρήκε ... ο Φίλιππας το Ναθαναήλ

Στο σκληρό πυρήνα των σταυροφόρων κατά του λεγομένου παρεμπορίου, τοποθετήθηκαν προχτές η Φώφη Γενηματά και ο Γ. Μίχας, ως εκπρόσωποι των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Το κάλεσμα έγινε από τον υφυπουργό Ανάπτυξης της ΝΔ Γ. Παπαθανασίου και αυτοί έσπευσαν να δηλώσουν, πως πρέπει να ληφθούν σκληρά μέτρα στην κατεύθυνση της πάταξης του παρεμπορίου και του πλανόδιου εμπορίου, ώστε να στηριχτούν έμπρακτα οι μικροεπιχειρηματίες...

Αναρωτιόμαστε για ποιους μικροεπιχειρηματίες μιλάνε. Γι' αυτούς, που αφάνισε η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει η ΝΔ με τα απανωτά φορο -χαράτσια και τη γενικότερη αντιλαϊκή τους πολιτική; Οχι, βέβαια. Δεν τους ενδιαφέρουν αυτοί, αλλά οι πολυεθνικές επιχειρήσεις. Γι' αυτές δουλεύουν οι «πρασινογάλαζοι».

Τσιμουδιά για τα κέρδη

Προχτές, και με αφορμή την αύξηση της τιμής έως και 40% σε 448 φάρμακα από την κυβέρνηση της ΝΔ, ο Σπ. Βούγιας, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν αύξησε τις τιμές των φαρμάκων από το 1994 έως το 2004 και ότι το 1997 τις μείωσε αισθητά.

Χτες η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης θύμισε ότι οι αυξήσεις σε 357 φάρμακα έφεραν την υπογραφή του πρώην υφυπουργού Ανάπτυξης Κ. Κουλούρη και έδωσε αναλυτικά στοιχεία για την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης τα τελευταία 17 χρόνια. (Για την ακρίβεια είχε προηγηθεί το «Ποντίκι», που χτες και στις 24.3.2004 είχε δώσει τα ίδια στοιχεία). Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η φαρμακευτική δαπάνη το 2004 θα εκτιναχτεί στα 5,31 εκατ. ευρώ ή 1,8 τρισ. δραχμές. Πρόκειται για μια αύξηση κατά 332,5% σε σχέση με το 1998, ενώ η πρόσκαιρη μείωση του 1997, που ανέφερε ο Σπ. Βούγιας, ήταν από απώλεια εσόδων του Δημοσίου, λόγω απαλλαγών προς τους φαρμακοβιομήχανους.

Οσο για τα κέρδη των φαρμακοβιομηχάνων, τσιμουδιά και ο ένας κι ο άλλος. Τι να πουν, άλλωστε... Τα τελευταία αυξήθηκαν στην πενταετία 1997-2001 κατά 2.841,9%!

Και μιλάμε για τα καθαρά κέρδη!

Φαρμακο-μονοπώλια

Και είναι εύλογη η σιωπή τους για τα κέρδη των φαρμακοβιομηχάνων, αφού τα τελευταία είναι ο κινητήριος μοχλός της αγοράς στην οποία υποκλίνονται τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ. Και οι μεν και οι δε παθαίνουν αλλεργία με την κρατική φαρμακοβιομηχανία και φαρμακαποθήκη. Κι ύστερα δείχνουν αδύναμοι και - τάχα - αμήχανοι, μπροστά στους φαρμακοβιομηχάνους.

Αποκαλυπτικός ήταν χτες ο υπουργός Υγείας Νικ. Κακλαμάνης στη συνέντευξή του στο ρ/σ της ΝΕΤ, αναφερόμενος στην ινσουλίνη. Σε ολόκληρο τον κόσμο είναι δύο εταιρίες που παράγουν ινσουλίνη, είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Στην ουσία υπάρχει μονοπώλιο, γιατί αυτές οι δύο εταιρίες έχουν συμφωνήσει. Επομένως, η διαπραγματευτική ικανότητα του οποιουδήποτε κράτους, της οποιασδήποτε κυβέρνησης και του οποιουδήποτε υπουργού Ανάπτυξης είναι ελάχιστη διότι σου λένε αν δεν τα θες με αυτή την τιμή να μην τα πάρεις και οι 60.000 διαβητικοί τι κάνουν;»

Ωστε, λοιπόν, υπάρχουν τα μονοπώλια που επιβάλλουν μονοπωλιακά τις τιμές...! (Πω πω, ολόκληρος υπουργός, να χρησιμοποιεί την «ξύλινη γλώσσα» του ΚΚΕ...). Και δεν υπάρχουν μόνο μονοπώλια. Υπάρχει και η πολιτική των κυβερνήσεων που υποκλίνονται στα συμφέροντά τους και αντιμετωπίζουν το φάρμακο - και όχι μόνο...- ως εμπόρευμα.

Το παράδειγμα της Καραθώνας

Η Καραθώνα έχει τη δική της ιστορία. Είναι μια από τις ελάχιστες πλέον ελεύθερες παραλίες του Νομού Αργολίδας, στην οποία γενιές και γενιές κατοίκων του Ναυπλίου έμαθαν κολύμπι, έπαιξαν ανέμελοι στην αμμουδιά, ένιωσαν τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα. Οταν, μάλιστα, το 1978 επιχειρήθηκε να δοθεί η εκμετάλλευση της παραλίας σε Γάλλους επιχειρηματίες, οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν και με τις κινητοποιήσεις τους ακύρωσαν το εγχείρημα.

Αυτή, λοιπόν, την πανέμορφη παραλία - και για την ακρίβεια τα 1.500 πιο «παραγωγικά» από τα 1.700 μέτρα του συνολικού μήκους της - η αμαρτωλή ΕΤΑ, με τη συγκατάθεση, προφανώς, και της κυβέρνησης, παραχώρησε για εκμετάλλευση σε ιδιώτη επιχειρηματία, στο πλαίσιο της πολιτικής του ξεπουλήματος της δημόσιας γης και περιουσίας που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια. Δικαιολογημένα, επομένως, οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν και πάλι, μόλις είδαν να υψώνονται φράχτες στην παραλία - τη δικιά τους αγαπημένη, ελεύθερη παραλία - και άρχισαν να ξηλώνουν, με τη συνδρομή και των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις μεταλλικές κατασκευές που έστηνε ο ιδιώτης, βροντοφωνάζοντας για άλλη μια φορά «Κάτω τα χέρια από την Καραθώνα».

Το γεγονός, βέβαια, ότι η κυβέρνηση έστειλε το Λιμενικό και την Αστυνομία να αντιμετωπίσει την κινητοποίηση των κατοίκων και να συλλάβει τον δήμαρχο Ναυπλίου - ακόμη κι αν έχει εκλεγεί με τη σημαία της ΝΔ - υπερασπιζόμενη τα συμφέροντα του ιδιώτη επιχειρηματία, ήταν μάλλον αναμενόμενο. Η κυβέρνηση αυτή - εμείς το λέγαμε, άλλωστε, και πριν από τις εκλογές - δεν ήρθε να γκρεμίσει, αλλά να πατήσει πάνω σ' όλα αυτά που έχτισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ώστε να δημιουργήσει και τα δικά της τερατουργήματα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας αυτήν την πολιτική, δε θα διστάσει, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, να δημιουργήσει σύντομα και τα δικά της σκάνδαλα τύπου «Πάχτα - Πόρτο Καρράς», στο οποίο, άλλωστε, συμμετείχε μέχρι λίγο πριν από την κατάθεση της επίμαχης (ν)τροπολογίας. Εκμεταλλευόμενη το νόμο για τους αιγιαλούς και τις παραλίες και το δασοκτόνο νόμο, τους οποίους έφτιαξε το ΠΑΣΟΚ, θα συνεχίσει το μπαράζ της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας και της δικαίωσης των κάθε είδους, νόμιμων ή παράνομων, καταπατητών, στο όνομα της δήθεν ανάπτυξης και της ...αναβάθμισης της ποιότητας ζωής!

Από την άλλη, ο ελληνικός λαός, ανεξάρτητα από κομματικές εντάξεις και αποχρώσεις, θα βλέπει όλο και πιο πολύ να του στερούνται βασικά και αυτονόητα δικαιώματα, όπως αυτό της ελεύθερης πρόσβασης ακόμη και στις δημόσιες παραλίες. Θα βλέπει συνεχώς να υψώνονται γύρω του ατέλειωτες περιφράξεις, που για να τις υπερβεί και να νιώσει λίγες ώρες ξεγνοιασιάς θα πρέπει αναγκαστικά να πληρώσει πανάκριβο εισιτήριο και πάρκιν, υπέρογκο αντίτιμο για μια ξαπλώστρα και «καπέλο» για ένα εμφιαλωμένο νερό ή αναψυκτικό. Κι όλα αυτά, γιατί αυτή είναι η «ελεύθερη αγορά» και η σύγχρονη καπιταλιστική ανάπτυξη! Ολ' αυτά, αν παραμείνει ανέκφραστος και άβουλος. Αν δεν ακολουθήσει το δρόμο του αγώνα και το πολυσήμαντο παράδειγμα των κατοίκων του Ναυπλίου. Αν δε συγκροτήσει το δικό του Μέτωπο εξουσίας, ώστε να επιβάλει τα δικά του συμφέροντα και τη δική του θέληση στις κάθε λογής πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας.


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ

Τα σκανδαλολογικά...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ...άνοιξαν τους κάδους σκουπιδιών των κομματικών νοοτροπιών τους και οι μυρωδιές, που θα επικρατήσουν στον πολιτικό αέρα της χώρας, από δω και πέρα, θα είναι ανάλογες και χωρίς, μάλιστα, να μπορεί κανείς να εντοπίσει από ποιον προέρχονται.

Σκάνδαλα επί σκανδάλων παρουσιάζει συνεχώς η ΝΔ, είτε πρόκειται για τις καταγγελίες του Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου για τα εξοπλιστικά προγράμματα, είτε γι' αυτές του Αδάμ Ρεγκούζα, που μιλά για ρύθμιση συγκάλυψης πλαστών τιμολογίων του όποιου Νεονάκη.

Για «κομματικό κράτος της δεξιάς», μας μιλά, από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του δηλώνει στη Βουλή ...άσχετος με πρακτικές ημετεροκρατίας στο Δημόσιο, ενώ από τη Χ. Τρικούπη απειλούν με συγκεκριμένες καταγγελίες αναξιοκρατίας στο Δημόσιο.

Το ...ιπτάμενο σκάνδαλο του «Ζέπελιν», που θα πετάει πάνω από τα κεφάλια μας, ή των μονάδων Αμερικανών κομάντος που θα ενεδρεύουν στην Αθήνα, φυσικά, δε βρίσκεται στην προσοχή κανενός από τους δύο. Και πώς να βρίσκεται, αφού τα έχουν υπογράψει και τα έχουν συμφωνήσει αμφότεροι;

Και μια και αναφερθήκαμε στην υπόθεση, ας μην επαναλαμβάνει συνεχώς ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει την ευθύνη της ασφάλειας της Ολυμπιάδας». Μετά τη λήξη των Αγώνων, ο γενικός κανόνας θα είναι η προσπάθεια όλων να αποδείξουν ότι ...δεν είχαν καμιά ευθύνη.


Γρηγοριάδης Κώστας

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΤΩΡΑ; Μετά το Ιράκ, μήπως έχει όπλα μαζικής καταστροφής και το Σουδάν; Αν πιστέψουμε το δημοσίευμα του «Γκάρντιαν», περί σκέψεων βρετανικής εισβολής στην αφρικανική χώρα, δεν είναι απίθανο να το ακούσουμε κι αυτό.

Αραγε, γιατί θα μας μιλήσουν αυτή τη φορά; Για ...πυρηνικές καμήλες ή για ελέφαντες, που πετούν χημικά αέρια από την προβοσκίδα τους; Και μην πείτε πως αυτά είναι εξωπραγματικά. Το ίδιο ήταν και τα πυρηνικά του Ιράκ, όπως αποδείχτηκε...

Τα «παχιά» λόγια...

Γρηγοριάδης Κώστας

«Αναπτύσσουμε συγκροτημένες πρωτοβουλίες για την προστασία και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος. Για μας, για τη Νέα Δημοκρατία, για τη Νέα Διακυβέρνηση το περιβάλλον δεν είναι ζήτημα πολυτέλειας. Δεν είναι υπόθεση για τους λίγους. Είναι θέμα που μας αφορά όλους. Αφορά τον τρόπο που ζούμε και δουλεύουμε. Αφορά την υγεία. Την ασφάλεια. Την ποιότητα ζωής. Την επιβίωσή μας».

Αυτά και άλλα ωραία είπε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στην πρόσφατη προσυνεδριακή συνδιάσκεψη της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη. Η κυβέρνησή του, όμως, προφανώς δεν το... ξέρει και γι' αυτό παίρνει αφειδώς όλο και πιο πολλές αποφάσεις και μέτρα καταστροφής του περιβάλλοντος και εξυπηρέτησης των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

... και η πραγματικότητα

Θα σταθούμε μόνο σε δύο πιο πρόσφατα περιστατικά: Στη μία περίπτωση το ΥΠΕΧΩΔΕ χορηγεί άδεια στον μεγαλοκατασκευαστή Μπ. Βωβό, για να χτίσει συγκρότημα εξοχικών κατοικιών στη θέση Ακρωτήρι του Πάνορμου (πρώην «Πουνταζέζα») στην περιοχή φυσικού κάλλους του Σουνίου, επιτρέποντας μάλιστα στον τελευταίο να οικοδομήσει ένα μεγαθήριο 20.000 τ.μ., αντί για 1.200 τ.μ. με βάση τους νόμους που ίσχυαν πριν το 1998!

Στη δεύτερη περίπτωση - πάλι το ΥΠΕΧΩΔΕ - εγκρίνει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που επιτρέπει σε άλλους μεγαλοεπιχειρηματίες να καταστρέψουν το χώρο της Μαρίνας της Ζέας, που - εκτός των άλλων - είναι και αρχαιολογικός χώρος.

Ας αφήσουν τα «παχιά λόγια», λοιπόν, γιατί, έτσι όπως πάνε, το σκάνδαλο της (ν)τροπολογίας Πάχτα για το Πόρτο Καρράς, σε λίγο καιρό, θα ωχριά μπροστά στα δικά τους καμώματα.

Ιστορίες (καμερών) για αρκούδες...

O βουλευτής της ΝΔ Π. Καμμένος, μιλώντας χτες στην πρωινή ζώνη του τηλεοπτικού σταθμού ΜΕΓΚΑ, έδωσε μια γεύση των προσανατολισμών των κυβερνώντων, αναφορικά με την παραπέρα χρήση και ανάπτυξη των ηλεκτρονικών χαφιέδων. Ούτε λίγο - ούτε πολύ, υποστήριξε ότι οι εκατοντάδες κάμερες που έχουν τοποθετηθεί παντού στο Λεκανοπέδιο, θα πρέπει όχι απλά να παραμείνουν στη θέση τους και μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά να προγραμματιστούν κατάλληλα, ώστε να καταγράφουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, τα λεγόμενα βιομετρικά.

Κατόπιν, βέβαια, προσπάθησε να το «μπαλώσει», λέγοντας ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την οδική ασφάλεια. Την καραμέλα αυτή πολυχρησιμοποιεί αυτό το διάστημα συνολικά η κυβέρνηση, λέγοντας ότι οι κάμερες θα παραμείνουν, για τις ανάγκες της τροχαίας. Ωστόσο, του «ξέφυγε» ότι θα πρέπει να τοποθετηθούν και στα σύνορα (μήπως για να ελέγχουν την οδική συμπεριφορά της καφέ αρκούδας;). `Η, μήπως, σκοπεύουν να αποτυπώνουν π.χ. την ίριδα του ματιού, από κάθε έφηβο που περνά ένα «πορτοκαλί» με το «παπάκι» του;

Οι σχεδιασμοί τους είναι πολύ βαθύτεροι και αρκετά πιο σκοτεινοί. Και αν κάποια στοιχεία τους αποκαλύπτονται τώρα και ακούγονται - για την ώρα - γραφικά, μόνο τέτοια δεν είναι τα αποτελέσματα από την εφαρμογή τους.

Ξεράθηκαν...

Σιντριβάνια, υδάτινοι διάδρομοι, η στέγη Καλατράβα, άπλετο φως. Είναι το νέο και πανάκριβο ντεκόρ του κεντρικού ολυμπιακού αθλητικού κέντρου, του γνωστού ΟΑΚΑ. Κι από κοντά, 80 νεοφυτεμένα δέντρα, που έχουν γείρει ξέψυχα και ξεραμένα, στην είσοδο του «ταχυκατασκευασμένου» στημένου σκηνικού. Δέντρα, τα οποία υποτίθεται πως συγκροτούν το ...πράσινο περιβάλλον. Και μάλιστα σε ένα χώρο που - τουλάχιστον προς το παρόν - έχει πολύ από τσιμέντο και σχεδόν τίποτα από πράσινο. Φαίνεται, πως ακόμα και τα δέντρα του ...Καλατράβα, δεν άντεξαν το ψεκάστε - σκουπίστε - τελειώσατε του «αεριτζίδικου» σκηνικού! Πάντως, όπως είπαν οι αρμόδιοι θα αντικατασταθούν. Προφανώς, από ακριβοπληρωμένα «έτοιμα» δέντρα εισαγωγής από άλλες χώρες...

Την ίδια στιγμή, πριν λίγες μέρες στην Πάρνηθα, προχτές στο Ξυλόκαστρο, χτες στη Λούτσα, χιλιάδες δέντρα άφησαν την τελευταία τους... πνοή στο βωμό μιας άκρως αντιπεριβαλλοντικής πολιτικής κερδοσκοπίας της γης, του μπετόν και της ικανοποίησης των μεγάλων συμφερόντων.....

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Θυσία στο βωμό της αγοράς

Χειρότερες μέρες επιφυλάσσει η κυβερνητική πολιτική στους εργαζόμενους, καθώς - εκτός από την ακρίβεια και τα άλλα προβλήματα της καθημερινότητας - αναμένεται και εκρηκτική άνοδος της ανεργίας. Η κυβέρνηση της ΝΔ, όμως, δε φαίνεται να ανησυχεί, καθώς θεωρεί ότι έχει βρει το «κατάλληλο φάρμακο», που είναι η... αγορά! Αποκαλυπτική, από αυτή την άποψη είναι και η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, όταν ρωτήθηκε για το πρόβλημα του επικείμενου κλεισίματος μιας σειράς εργοστασίων στον Εβρο και τη Νάουσα. «Θεωρώ ότι πρέπει να λειτουργήσει η αγορά» η οποία, όπως είπε, «θα επιβραβεύσει τις επιχειρήσεις που μπορούν να αντέξουν και που μπορούν να αναπτυχθούν». Αν και δεν έκρυψε πως όλα αυτά έχουν «και κοινωνικές επιπτώσεις, έχουν επιπτώσεις και στην απασχόληση», έσπευσε να κάνει σαφείς τις κυβερνητικές προθέσεις λέγοντας: «Δεν έχουμε σκοπό να παρέμβουμε και να δημιουργήσουμε μια καινούρια γενιά προβληματικών ή να νοθεύσουμε τον ανταγωνισμό».

Το μήνυμα Αλογοσκούφη είναι σαφές: Αν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεν μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους με κριτήρια της αγοράς, ας κλείσουν. Το πρόβλημα, δεν είναι τι θα απογίνουν οι... άμοιροι κεφαλαιοκράτες. Αυτοί έχουν φροντίσει για τα «προς το ζην», λεηλατώντας - πολλές φορές - τις ίδιες τους τις επιχειρήσεις, οδηγώντας τες συχνά και στο κλείσιμο. Το ζήτημα είναι τι θα απογίνουν οι εκατοντάδες εργάτες, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται χωρίς δουλιά λίγο πριν από τη συνταξιοδότησή τους. Πολύ απλά, με τα κριτήρια της αγοράς, θα χάσουν τη δουλιά τους και θα πυκνώσουν τις τάξεις του εφεδρικού στρατού εργασίας. Αυτή είναι η μοίρα του εργάτη στον καπιταλισμό. Οσο εργάζεται, παράγει και αναπαράγει κεφάλαιο, η εργατική του δύναμη καταναλώνεται σαν εμπόρευμα, δημιουργεί υπεραξία. Οταν ο κύκλος της καπιταλιστικής παραγωγής σπάσει, πετάνε τον εργάτη στο δρόμο σαν άχρηστο υλικό, για να ζήσει με το επίδομα των 300 ευρώ.

Αυτά είναι τα κριτήρια της αγοράς... Δε συμβαίνει όμως το ίδιο και με τους καπιταλιστές. Αυτοί έφτιαξαν τις επιχειρήσεις τους με γενναίες κρατικές επιχορηγήσεις, με επιδοτήσεις επιτοκίων, με εγγυήσεις δανείων από το κράτος. Τις λειτουργούν με επιδοτούμενους εργαζόμενους. Στα πλαίσια των «ενεργητικών» πολιτικών απασχόλησης, το κράτος επιδοτεί το μισθό, πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές, χαρίζει επιχειρηματικά χρέη. Με λίγα λόγια οι επιχειρηματίες, δε λειτουργούν με κριτήρια αγοράς, αλλά με την αμέριστη αρωγή του κράτους. Οι επιχειρήσεις στον Εβρο που απειλούν να κλείσουν, έχουν πάρει δεκάδες δισ. κρατικές επιχορηγήσεις. Τι έγιναν αυτά τα λεφτά; Ο Λαναράς απέσπασε από το Χρηματιστήριο δεκάδες δισ. Τι τα έκανε; Ποιος θα απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα, η αγορά;

Οι νέες, δραματικές για την εργατική τάξη εξελίξεις, είναι το απότοκο μιας πολιτικής που σαν κομβικό της σημείο έχει την προώθηση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Οσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική, θα συσσωρεύει πλούτο για το κεφάλαιο και δεινά για τους άμεσους παραγωγούς, τους εργάτες. Αυτή η πολιτική, με τη συλλογική πάλη των ίδιων των εκμεταλλευόμενων πρέπει να ανατραπεί. Για να ανοίξει ο δρόμος για μια κοινωνία που θα υπηρετεί τον εργαζόμενο άνθρωπο και όχι το καπιταλιστικό κέρδος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ