Παρασκευή 23 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Το παράδειγμα της Καραθώνας

Η Καραθώνα έχει τη δική της ιστορία. Είναι μια από τις ελάχιστες πλέον ελεύθερες παραλίες του Νομού Αργολίδας, στην οποία γενιές και γενιές κατοίκων του Ναυπλίου έμαθαν κολύμπι, έπαιξαν ανέμελοι στην αμμουδιά, ένιωσαν τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα. Οταν, μάλιστα, το 1978 επιχειρήθηκε να δοθεί η εκμετάλλευση της παραλίας σε Γάλλους επιχειρηματίες, οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν και με τις κινητοποιήσεις τους ακύρωσαν το εγχείρημα.

Αυτή, λοιπόν, την πανέμορφη παραλία - και για την ακρίβεια τα 1.500 πιο «παραγωγικά» από τα 1.700 μέτρα του συνολικού μήκους της - η αμαρτωλή ΕΤΑ, με τη συγκατάθεση, προφανώς, και της κυβέρνησης, παραχώρησε για εκμετάλλευση σε ιδιώτη επιχειρηματία, στο πλαίσιο της πολιτικής του ξεπουλήματος της δημόσιας γης και περιουσίας που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια. Δικαιολογημένα, επομένως, οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν και πάλι, μόλις είδαν να υψώνονται φράχτες στην παραλία - τη δικιά τους αγαπημένη, ελεύθερη παραλία - και άρχισαν να ξηλώνουν, με τη συνδρομή και των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις μεταλλικές κατασκευές που έστηνε ο ιδιώτης, βροντοφωνάζοντας για άλλη μια φορά «Κάτω τα χέρια από την Καραθώνα».

Το γεγονός, βέβαια, ότι η κυβέρνηση έστειλε το Λιμενικό και την Αστυνομία να αντιμετωπίσει την κινητοποίηση των κατοίκων και να συλλάβει τον δήμαρχο Ναυπλίου - ακόμη κι αν έχει εκλεγεί με τη σημαία της ΝΔ - υπερασπιζόμενη τα συμφέροντα του ιδιώτη επιχειρηματία, ήταν μάλλον αναμενόμενο. Η κυβέρνηση αυτή - εμείς το λέγαμε, άλλωστε, και πριν από τις εκλογές - δεν ήρθε να γκρεμίσει, αλλά να πατήσει πάνω σ' όλα αυτά που έχτισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ώστε να δημιουργήσει και τα δικά της τερατουργήματα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας αυτήν την πολιτική, δε θα διστάσει, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, να δημιουργήσει σύντομα και τα δικά της σκάνδαλα τύπου «Πάχτα - Πόρτο Καρράς», στο οποίο, άλλωστε, συμμετείχε μέχρι λίγο πριν από την κατάθεση της επίμαχης (ν)τροπολογίας. Εκμεταλλευόμενη το νόμο για τους αιγιαλούς και τις παραλίες και το δασοκτόνο νόμο, τους οποίους έφτιαξε το ΠΑΣΟΚ, θα συνεχίσει το μπαράζ της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας και της δικαίωσης των κάθε είδους, νόμιμων ή παράνομων, καταπατητών, στο όνομα της δήθεν ανάπτυξης και της ...αναβάθμισης της ποιότητας ζωής!

Από την άλλη, ο ελληνικός λαός, ανεξάρτητα από κομματικές εντάξεις και αποχρώσεις, θα βλέπει όλο και πιο πολύ να του στερούνται βασικά και αυτονόητα δικαιώματα, όπως αυτό της ελεύθερης πρόσβασης ακόμη και στις δημόσιες παραλίες. Θα βλέπει συνεχώς να υψώνονται γύρω του ατέλειωτες περιφράξεις, που για να τις υπερβεί και να νιώσει λίγες ώρες ξεγνοιασιάς θα πρέπει αναγκαστικά να πληρώσει πανάκριβο εισιτήριο και πάρκιν, υπέρογκο αντίτιμο για μια ξαπλώστρα και «καπέλο» για ένα εμφιαλωμένο νερό ή αναψυκτικό. Κι όλα αυτά, γιατί αυτή είναι η «ελεύθερη αγορά» και η σύγχρονη καπιταλιστική ανάπτυξη! Ολ' αυτά, αν παραμείνει ανέκφραστος και άβουλος. Αν δεν ακολουθήσει το δρόμο του αγώνα και το πολυσήμαντο παράδειγμα των κατοίκων του Ναυπλίου. Αν δε συγκροτήσει το δικό του Μέτωπο εξουσίας, ώστε να επιβάλει τα δικά του συμφέροντα και τη δική του θέληση στις κάθε λογής πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας.


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ