Κυριακή 25 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ
Τρελάθηκαν στα κέρδη το 2003

Οι 41 μεγαλύτερες εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών για το ελληνικό εμπόριο στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της «Stat Bank», αύξησαν τα κέρδη τους το 2003 κατά 37,8% ή 48 εκατ. ευρώ

Χρυσοφόρος αποδείχτηκε και για τις εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών, που λειτουργούν στην Ελλάδα, ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στο Ιράκ και η κατακόρυφη άνοδος των διεθνών τιμών πετρελαίου, που προκάλεσαν οι 5 πολυεθνικές που ελέγχουν τον κλάδο. Του λόγου το αληθές βεβαιώνουν τα στοιχεία της εταιρίας «Stat Bank» που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα. Τα στοιχεία αυτά, καταγράφουν τους ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς με τους οποίους αυξήθηκαν το 2003, τα κέρδη των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών, τόσο εξαιτίας του πολέμου, όσο και της πολιτικής απελευθέρωσης των τιμών (που τροφοδοτεί την κερδοσκοπική ασυδοσία τους).

Ενδεικτική της κερδοσκοπικής ασυδοσίας των εταιριών πετρελαιοειδών είναι και η τιμή της αμόλυβδης, που συνεχώς ανεβαίνει και κοντεύει να φτάσει το 1 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων των ισολογισμών, που έκανε και δημοσιοποίησε η «Stat Bank», οι 41 εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών αύξησαν πέρσι τα κέρδη τους κατά 37,8%. Πρόκειται δηλαδή για ρυθμό αύξησης των κερδών υπερ-δεκαπλάσιο του πληθωρισμού και υπερ-επταπλάσιο του τζίρου των ίδιων εταιριών! Συγκεκριμένα, τα συνολικά κέρδη των 41 επιχειρήσεων του κλάδου ανήλθαν το 2003 σε 175,1 εκατομμύρια ευρώ, από 127,1 εκατ. ευρώ το 2002. Είναι, δε, αξιοσημείωτο, πως από τις 41 εταιρίες του δείγματος, οι τρεις μεγαλύτερες -που καθορίζουν και τους όρους στην αγορά- μοιράστηκαν μεταξύ τους το 79,5% των συνολικών κερδών του κλάδου. Από την επεξεργασία των στοιχείων για το σύνολο των 41 εταιριών του κλάδου εμπορίας καυσίμων, που δημοσιοποίησε η «Stat Bank», προκύπτουν και τα εξής:

Πρώτον, ότι ο ρυθμός αύξησης των καθαρών κερδών ήταν 7 φορές υψηλότερος του αντίστοιχου ρυθμού αύξησης των πωλήσεων. Η βελτίωση της κερδοφορίας ήταν υψηλότερη και του μέσου όρου αύξησης των κερδών των 1.000 μεγαλυτέρων εισαγωγικών και εμπορικών επιχειρήσεων της χώρας - ανεξαρτήτως κλάδου.

Δεύτερον, οι συνολικές πωλήσεις αυξήθηκαν το 2003 με ρυθμό 5,8% και από 6,9 δισεκατομμύρια ευρώ το 2002, έφτασαν τα 7,3 δισ. ευρώ το 2003.

Τα παραπάνω στοιχεία αναδεικνύουν -για μια ακόμη χρονιά- τον τομέα εμπορίας καυσίμων στην πρώτη θέση μεταξύ όλων των τομέων επιχειρηματικής δραστηριότητας του εγχώριου εμπορίου. Σε κανέναν άλλο κλάδο τόσο λίγες εταιρίες δε διαχειρίζονται τόσο υψηλό τζίρο. Οσο, όμως, μεγάλη συγκέντρωση εμφανίζεται στη διαχείριση του συνολικού τζίρου της αγοράς, το ίδιο μεγάλη -ίσως και μεγαλύτερη- παρουσιάζεται η συγκέντρωση στο επίπεδο κατανομής των κερδών. Ιδιαίτερα αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι τρεις μόνον εταιρίες (από τις 41 του δείγματος) αποσπούν το 79,5% των συνολικών κερδών του κλάδου. Σε επίπεδο επιμέρους επιχειρήσεων, αυτές, που σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, εμφάνισαν τους υψηλότερους ρυθμούς αύξησης πωλήσεων (μερίδια αγοράς) είναι οι: «Aegean Oil», «Elin», «Revoil», «KAOil», «Dracoil», «Silk Oil», «Shell», «ΕΚΟ» και «Avin».

Πιο συγκεκριμένα:

  • Η «BP Hellas» διατήρησε την πρωτιά στον κατάλογο των πιο κερδοφόρων εταιριών στην εμπορία πετρελαίου.
  • Η ΕΚΟ, εμφάνισε την υψηλότερη αύξηση κερδών.
  • Η «Shell», αποδείχτηκε η δεύτερη πιο κερδοφόρα εμπορική εταιρία καυσίμων και η τρίτη από άποψη τζίρου.
  • Η «Avin», που ανήκει στον όμιλο «Μότορ Οϊλ» της οικογένειας Βαρδινογιάννη, κατείχε στο τέλος του έτους το 9% της συνολικής αγοράς, ενώ τα καθαρά κέρδη της ξεπέρασαν τα 10 εκατ. ευρώ.
  • Η «Jetoil», των Αφών Μαμιδάκη, που ελέγχει το 7,4% της εγχώριας αγοράς βενζινών και ντίζελ, αύξησε τα κέρδη της κατά 12%. Ο όμιλος επιχειρήσεων Μαμιδάκη κατέχει ωστόσο σημαντική θέση στην ευρύτερη αγορά των γειτονικών βαλκανικών χωρών.
  • Ιδιαίτερα θετική παρουσιάζεται η πορεία της νεοεισηγμένης στο Χρηματιστήριο εταιρίας «Elin», η οποία ελέγχεται από τον εφοπλιστή Σπ. Καρνέζη, καθώς εμφανίζει σταθερά ανοδική πορεία, αλλά και επέκταση σε νέες δραστηριότητες.
  • Τα οικονομικά αποτελέσματα της «Aegean Oil» (μέλος του ομίλου Μελισσανίδη) εμφανίζουν επίσης σταθερά ανοδική πορεία. Η «Aegean Oil» αποτελεί την επιχείρηση με τη μεγαλύτερη αύξηση στο μερίδιο αγοράς μεταξύ όλων των μεγάλων εταιριών, ασκώντας ιδιαίτερα επιθετική πολιτική, ενώ ήδη επιχειρεί να προσπεράσει την «Elin».
  • Η ΕΤΕΚΑ ΑΕ, είναι η επιχείρηση εμπορίας καυσίμων με τη μεγαλύτερη αύξηση κερδών, που κινήθηκαν με ρυθμό μεταβολής 228%.
  • Τέλος, αξιόλογες επιδόσεις εμφάνισε και η εταιρία «Revoil» οι μέτοχοι της οποίας είδαν τα κέρδη (της εταιρίας) να αυξάνουν με ρυθμό 32%.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, προκύπτει μεταξύ άλλων και το εξής συμπέρασμα: Από τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και των «συμμάχων» τους στο Ιράκ - που άρχισαν την άνοιξη του 2003 (με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την προστασία της ανθρωπότητας από τα όπλα μαζικής καταστροφής, που υποτίθεται ότι κατείχε ο Σαντάμ Χουσεΐν και στην πραγματικότητα με στόχο τις πλούσιες πετρελαιοπηγές της χώρας) και ολοκληρώθηκαν τον Ιούνη του ίδιου χρόνου (με την κατάληψη και κατοχή μέχρι σήμερα του Ιράκ από τα αμερικανοβρετανικά στρατεύματα) - υπήρξαν κερδισμένοι και χαμένοι. Στους μεγάλους χαμένους, είναι ο λαός του Ιράκ (με τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, τις τεράστιες καταστροφές που υπέστη η χώρα), καθώς επίσης και οι λαοί του κόσμου, που εκτός των άλλων ακριβοπλήρωσαν την κατακόρυφη άνοδο των διεθνών τιμών πετρελαίου που ακολούθησαν την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ. Στους μεγάλους ωφελημένους ανήκουν τόσο οι πολυεθνικές εταιρίες πετρελαίου, όσο και οι εταιρίες διύλισης και εμπορίας πετρελαιοειδών στην Ελλάδα, που είδαν τα κέρδη τους το 2003 να απογειώνονται σε νέα ύψη ρεκόρ.


Λ. Τ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ