Απευθείας στο μεγάλο κεφάλαιο η λύση των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων, αλλά ο Κ. Καραμανλής συνεχίζει να δημαγωγεί
Τα μεγαλεπήβολα σχέδιά της για «μακροχρόνια» πολιτική κυριαρχία επιδεικνύει, έμμεσα πλην σαφώς, στο συνέδριο που ξεκινά την ερχόμενη Παρασκευή η ηγεσία της ΝΔ, εμφανίζοντας ταυτόχρονα ως μονόδρομο τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζει.
Ταυτόχρονα, μέσω ορισμένων αλλαγών που θα γίνουν στο καταστατικό του κυβερνώντος κόμματος, θα διευκολυνθεί η «προσαρμογή» του κομματικού μηχανισμού στις «νέες συνθήκες» άσκησης εξουσίας, ώστε να γίνει περισσότερο αποτελεσματικός στη στήριξη των κυβερνητικών επιλογών.
Το «στίγμα» των κυβερνητικών προθέσεων το έδωσε ο Κ. Καραμανλής με τις ομιλίες που εκφώνησε σε δύο προσυνέδρια που έγιναν την Παρασκευή και το Σάββατο σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Κινούμενος στην προεκλογική τακτική του εξωραϊσμού της αντιλαϊκής πολιτικής του και της δημαγωγίας ο πρωθυπουργός μοίρασε απλόχερα διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει στο ακέραιο τις προεκλογικές δεσμεύσεις της - «ο λόγος που δώσαμε ισχύει στο ακέραιο», είπε χαρακτηριστικά - ενώ η πράξη (π.χ.συμβασιούχοι) δείχνει το αντίθετο. Παράλληλα, υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι η κυβέρνηση «δίνει λύσεις στα προβλήματα», πασχίζοντας μάλιστα να πείσει ότι είναι προς όφελος των πολλών. Και αυτό τη στιγμή που ο ίδιος παρέδωσε την «ανάπτυξη» και τη λύση των κοινωνικών προβλημάτων απευθείας στο μεγάλο κεφάλαιο. «Ο τόπος χρειάζεται ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, διευκόλυνση των επενδυτικών δραστηριοτήτων», τόνισε και πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε νέες επενδύσεις, νέες επιχειρήσεις, νέες θέσεις δουλιάς. Αλλιώτικα δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της ανεργίας, της ακρίβειας, της νέας φτώχειας. Αυτή είναι η αλήθεια. Και η αλήθεια αυτή καθοδηγεί το συνολικό σχεδιασμό μας για την Οικονομική και Αναπτυξιακή Πολιτική». Αυτό δεν τον εμπόδισε να ισχυριστεί ότι «στόχος της νέας διακυβέρνησης είναι η οικοδόμηση μιας κοινωνίας αλληλεγγύης, δικαιοσύνης και ανθρωπιάς».
Προσδιορίζοντας το ρόλο του κόμματος ανέφερε ότι είναι η στήριξη του κυβερνητικού έργου, ενώ συνθηματολογώντας είπε ότι «το κόμμα δεν κρατικοποιείται και το κράτος δεν κομματικοποιείται», καθώς και ότι η ΝΔ «δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με φαινόμενα έπαρσης και αλαζονείας».
Περιγράφοντας το «ζητούμενο» του συνεδρίου ο Β. Μεϊμαράκης σε χθεσινή του δήλωση αναφέρει ότι το συνέδριο θα καταλήξει «στο πώς η ΝΔ θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν μετά τις εκλογές της 7ης Μαρτίου, στο πώς θα στηρίζει ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση και στο πώς θα επικοινωνεί και θα συνεννοείται με την ελληνική κοινωνία, ώστε να αφουγκράζεται τα προβλήματα της καθημερινότητας».
Την ίδια στιγμή, η Ρηγίλλης δε φαίνεται να αφήνει περιθώριο για εσωκομματικά παιχνίδια από την Ντ. Μπακογιάννη, η οποία, θέλοντας να καταγραφεί ως υπαρκτός «εσωκομματικός πόλος» επανέφερε «προς ζύμωση» ορισμένες παλαιότερες προτάσεις της για οργανωτικές αλλαγές, χωρίς όμως να επιθυμεί να τεθούν σε ψηφοφορία σε αυτή τη φάση της «παντοδυναμίας» του Κ. Καραμανλή. Ομως, ο γραμματέας της ΚΕ στη χτεσινή του δήλωση αναφέρει ότι «όλες οι προτάσεις θα κατατεθούν στο συνέδριο που είναι το ανώτατο κυρίαρχο όργανο κι εκείνο θα αποφασίσει». Αν τελικά αυτό υλοποιηθεί, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος της «περιθωριοποίησης» και της «απομόνωσης» των απόψεων της Ντ. Μπακογιάννη. Μεταξύ των προτάσεων που έχει παρουσιάσει η δήμαρχος Αθηναίων είναι η εκλογή όλων των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου αλλά να οριστεί θητεία (4 χρόνια) για το πρόεδρο του κόμματος.